featured

Bu Osmanlı Padişahlarını Halk Çok Sevdi! En Sevilen Osmanlı Padişahları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

36 padişahın yönetimine tanıklık eden Osmanlı halkı en çok bu padişahları sevdi. İşte, en sevilen Osmanlı padişahları…

6 asır boyunca hüküm süren Osmanlı Devleti’nden tam 36 padişah gelip geçti. Bu padişahlar arasında hepsi çok sevilmedi. Kimisi çeşitli nedenlerle halkın tepkisini çekerken kimi Osmanlı padişahları da halk tarafından oldukça sevildi. İşte, Osmanlı Devleti’nin en çok sevilen padişahları ve onların bu kadar çok seçilmesinin nedeni…

1. Ahmet

1. Ahmet

Sancağa gitmeden tahta çıkan ilk padişah olan 1. Ahmet dönemi aslında Osmanlı Devleti’nin çok parlak dönemlerinden biri değil. Ancak yine de Osmanlı halkı arasında 1. Ahmet yine de çok sevildi. Çünkü kardeş katlini kaldırdı ve onun yerine, ailenin aklı başında olan en büyük üyesinin tahta çıkmasını öngören Ekber ve Erşed sistemini getirdi. Böylelikle kardeş katline karşı olan halk, bu hareketi sayesinde 1. Ahmet’i çok sevdi.

1. Ahmet

1. Ahmet

Halk tarafından çok sevilen 1. Ahmet ayrıca İstanbul’un en çok turist çeken Sultan Ahmet Camii’yi yaptıran padişah. Tifüs hastalığına yakalanarak hayatını kaybeden 1. Ahmet, Sultan Ahmet Camii yakınındaki türbede ebedi istirahatinde bulunuyor.

2. Bayezid

2. Bayezid

2. Bayezid dönemi için tarih kitaplarında “yükselme devri içinde yaşanan durgunluk dönemi” diye bahsedildiğini duymuşsunuzdur. Ancak buna rağmen Osmanlı halkı yine de 2. Bayezid’i çok sevdi. Bunun nedeni de tam olarak başarılarla dolu bir padişah olması değil; babası Fatih Sultan Mehmet’ten sonraki barış dolu döneme denk gelmesidir.

2. Bayezid

2. Bayezid

2. Bayezid tahta bulunduğu dönemde adını seferlere yazmadı ve sefer olmadığı için de halkın vergi yükünü hafifletti. Ayrıca babası Fatih’in devlet malı haline getirdiği vakıf mallarını sahiplerine iade etti. Tüm bunlar sevilmesini sağladı. Ayrıca 2. Bayezid oldukça dindardı. Bu da Osmanlı halkının sevgisi üzerinde etkili oldu.

2. Ahmet

2. Ahmet

2. Ahmet… Belki de Osmanlı Devleti’nin padişahları arasında halk tarafından en çok sevilen oydu… Yalnızca dört yıl kadar tahtta kalan 2. Ahmet tüm icraatlarını halkı düşünerek yapmış. En sevilen yönleri ise halk üzerindeki haksız ve ağır vergileri kaldırmış, zanaat ile uğraşanlara değer verip zanaatlarını sergilemeleri için fırsatlar vermiş.

2. Ahmet

2. Ahmet

Tüm bunların yanı sıra 2. Ahmet Kuran-ı Kerim’i çoğaltan padişah… 2. Ahmet, İslam dinine olan hizmetleri nedeniyle de çok kısa bir süre tahtta kalmasına rağmen halkın sevgisini kazanmış.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!