featured

Bu Pazarda Genç Kızlar Kendilerine Koca Arıyor! İşte İlginç Bulgaristan Geleneği: Gelin Pazarı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaşları 16 ile 20 arasında değişen kızlar, Bulgaristan’da kurulan bir açık hava pazarında kendilerine eş arıyor! Bulgaristan’ın bir köyü olan Mogila’da kurulan Gelin Pazarı adeta bir festival havasında düzenleniyor. Bu festivalde evlenmek isteyen genç kızlar kendilerine koca ararken, evlenmek isteyen erkekler de Gelin Pazarı etkinliğine katılarak kendilerine eş seçiyor. İşte, ilginç bir Bulgaristan geleneği olan Gelin Pazarı…

1 – Bulgaristan’ın Sıradışı Geleneği: Gelin Pazarı

Gelin Pazarı festivaline katılan genç kızlar, abartılı makyajları ile dikkatleri üzerine topluyor. Evlenebilecekleri bir erkek bulma umuduyla görücü karşısına çıkan kızlar abartılı kıyafetleri tercih ediyor.

2 – Festivale Anneler de Katılıyor

Mogila Köyü geleneği olarak her yıl düzenlenen Gelin Pazarı festivaline, genç kızların anneleri de katılıyor. Genç kız anneleri, kızlarının gece kulüplerine gitmelerine izin vermediklerini ancak kendilerine koca bulmak için Gelin Pazarı’na getirdiklerini söylüyor.

3 – Katılımcılar Trakyalı Yarı Göçebe Romanlardan Oluşuyor

Gelin Pazarı festivalinin genel katılımcıları aslında yarı göçebe bir hayat benimseyen Romanlar. Bu Avrupa’daki Romanlar geleneklerini sürdürmeye çalışıyor. Eskilerden beri kazan, tencere, tava üretimi ve onarımı yapan zanaatkar Roman erkekler, zanaatlarını gerçekleştirmek için gruplar halinde Bulgar köylerine dağılıyorlar. Kısacası; bu tarz geleneksel etkinliklerde bir araya geliyorlar.

4 – Gelin Pazarı’nda Flört Yasak

Gelin Pazarı festivalinde genç kızlarla erkeklerin birbiri ile görüşmesi, yanlarında bir yetişkin olmadan mümkün değil. Bu nedenle flört etmek kesinlikle yasak. Ayrıca geleneklerini devam ettiren bu Romanların, topluluk dışında evlilik gerçekleştirmesi de yasak.

5 – Kızları Kaçmasın Diye Okuldan Alınıyor

Kalaycı ailelerin kızlarının çalınmaması veya kaçmaması için sekizinci sınıfta okuldan alındıkları biliniyor. Bu ailelere göre; kızlarının kaçırılması, bir erkekle kaçmasından daha iyi.

6 – Başlık Parası Ödeniyor

Roman kalaycılar, Gelin Pazarı’ndan bir eş bulduklarında, genç kızın ailesine başlık parası ödüyor. Eğer gen kız gerçekten çok güzelse, ödenecek başlık parası artabiliyor. Günümüzde başlık parasını destekleyen Romanların sayısı giderek azalıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!