featured

Buckingham Sarayı ve Bölümleri | İngiliz Kraliyet Ailesinin Resmi Konutu Muhteşem Buckingham Sarayı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İngiltere’nin başkenti Londra’da yer alan Buckingham Sarayı, dünyanın ilgi odağı olmaya devam ediyor. Bu duruma, söz konusu sarayın büyüleyici mimarisi ve eşsiz bahçeleri kadar hayatları ile daima merak konusu olan İngiliz Kraliyet Ailesi’nin ikametgahı olması da etki ediyor.

Buckingham Sarayı Tarihçesi

Londra Westminster bölgesinde bulunan bu sarayın yapım tarihi 1703 yılına dek uzanır. Buckingham Düklüğü’nün merkezi olmak üzere inşa edilen bu yapı yaklaşık 150 yıl kadar özel mülkiyete tabi olmuştur. Westminster Dükü’ne ev sahipliği yapan bu yapı 1763 yılında Kral III. George tarafından alınarak Kraliçe Charlotte’un kullanımına bırakılmıştır. Bu nedenle Kraliçenin Evi olarak da anılan Buckingham Sarayı, 1824 yılında tüm dünyaca tanınan meşhur mimar John Nash tarafından eklenen yapılarla genişletilmiştir. 

1837 yılında Kraliçe Victoria’nın tahta çıkması ile bu saray, kraliyet ailesinin resmi konutu niteliğine sahip olmuştur. Gotik mimarinin en önemli yapılarından olan bu saray, günümüzde de kraliyet ailesine ev sahipliği yapmasının yanında resmi görüşme, kabul, toplantı, davet ve balolar için de kullanılıyor.

Buckingham Sarayı ve Bölümleri

Bu ünlü saray, 775 odaya sahip oldukça geniş bir yapı olarak ünlü İngiliz Kraliyet Ailesi resmi konutu olarak hizmet veriyor. Ancak sarayın gezilebilecek kısımları ise sınırlı bulunuyor. Bu kapsamda Kraliçe’nin sarayda olmadığı yaz aylarında “Devlet Odaları” olarak adlandırılan kısımlar ziyarete açık bulunuyor. Ancak sarayın ünlü bahçeleri ise zaman ayrımı olmaksızın ziyaretçilerini ağırlıyor.

1 – Buckingham Sarayı Kraliçe Galerisi

Buckingham Sarayı’nda ikamet eden Kraliyet ailesine ait koleksiyonda bulunan sanat eserlerinin sergilendiği salona Kraliçe Galerisi adı veriliyor. Bu kısımda aralarında Leonardo Da Vinci de olmak üzere çok sayıda ustaya ait eserler bulunuyor.

2 – Kabul Salonları ve Balo Salonu

Buckingham Sarayı eşsiz salonları da sarayın kendisi kadar ilgi çekiyor. Yeşil Salon, Beyaz Salon ve ünlü mimar John Nash’in elinden çıkan Mavi Salon bu anlamda ziyaretçilerin de büyük beğenisini topluyor. Victoria tarzında dekorasyonu yapılan Balo Salonu ise sarayda verilen önemli resmi davetler ve balolar için kullanılan oldukça görkemli bir salon olarak öne çıkıyor.

3 – Buckingham Sarayı Taht Odası

Yine mimar John Nash tarafından tasarımı yapılan, eşsiz süslemelerle kaplı tavanı, görkemli avizeleri, şamdanları, benzersiz dekorasyonu ve en önemlisi de Kraliyet Ailesi’nin taç giyme törenlerinde kullandıkları tahtları içinde bulunduran bu oda, belki de sarayında merkezi konumunda bulunuyor.

4 – Kraliyet Ahırları

Taç giyme törenlerinden tüm önemli diğer olaylara dek kullanılan Golden State Coach yani Altın At Arabası ile Kraliyet ailesine ait diğer at arabalarının yer aldığı ve dünya üzerindeki en iyi atların bakımının yapıldığı Kraliyet Ahırları da, sarayın çok ziyaretçi çeken bölümleri arasında yer alıyor.

5 – Buckingham Sarayı Balkonu

Yine söz konusu bu ünlü sarayın en merak edilen bölümlerinden birini de Kraliyet Ailesi’nin önemli günlerde İngiliz halkını selamladığı meşhur balkon oluşturuyor

Buckingham Sarayı Muhafızlarının Nöbet Değişim Töreni

Buckingham Sarayı denildiğinde akla gelen ilk gelenlerden biri de Saray Muhafızlarının nöbet değişimleri oluyor. Wellington Kışlası’ndan çıkarak yürümeye başlayan muhafızlar Buckingham Sarayı’nda nöbeti devir alıyorlar. Saray muhafızlarının geleneksel kırmızı üniformaları ve nöbet devrinde ki ritüelleri izleyicilerin de bu nöbet değişim törenine kilitlenmelerine neden oluyor. 

Dünya üzerindeki en ünlü ve görkemli saraylardan biri olan İngiliz Kraliyet Ailesinin resmi konutu Buckingham Sarayı ile Kraliyet Ailesi’nin üyeleri, onların yaşamları ve yüzyıllara dayalı gelenekleri, günümüzde de tüm dünya için bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!