featured

Bunları Yapmak Erken Yaşlandırıyor! Erken Yaşlanmaya Dur Demek için Bunları Yapmayın!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaşlanmak, her canlının ortak kaderi ve önlenemiyor… Ancak sağlıklı bir şekilde yaşlanmak bizim elimizde! Çünkü yapılan araştırmalar, bazı hayat tarzı değişiklikleriyle sağlıklı bir şekilde yaşlanmanın mümkün olduğunu gösteriyor. Yanlış benimsenen hayat tarzı ise kişilerin erken yaşlanmasına, olduğundan daha yaşlı göstermesine neden oluyor. Peki, erken yaşlanmayı tetikleyen alışkanlıklar nelerdir? İşte, hayatınızdan çıkarmanız gereken ve erken yaşlanmayı tetikleyen 8 alışkanlık…

1- Az ve Kalitesiz Uyumak Erken Yaşlanma Nedeni

Az ve kalitesiz uyumak, bir diğer deyişle; uyku düzensizliği ve uyku bozukluğu erken yaşlanmayı tetikleyen en önemli nedenlerden biri. Yapılan araştırmalara göre uykunun kalitesizliği, yaşlanmayı hızlandırıyor. Üstelik yetersiz uyumak Alzheimer riskini de arttırıyor. Bu nedenle erken yaşlanmak istemiyorsanız, uyku kalitenizi artırmalı, yeteri kadar dinlenmeli ve uykunuzu düzene sokmalısınız!

2- Tütün ve Tütün Ürünleri Kullanmak DNA Hasarına Yol Açıyor

Erken yaşlanmayı tetikleyen nedenlerden bir tanesi; tütün ve tütün ürünlerini kullanıyor olmak. Üstelik tütün ürünleri, erken yaşlanmayı hızlandırmakla kalmayıp sağlığın olumsuz yönde etkilenmesine de neden oluyor.  DNA hasarına yol açtığı bilinen tütün ürünleri ayrıca cildin zarar görmesine, daha oluk görünmesine de yol açıyor. Eğer erken yaşlanmak istemiyorsanız, tütün ürünleri kullanımına son vermelisiniz.

3- Hareketsiz Yaşam Tarzı Yaşlanmayı Hızlandırıyor

Hareketsiz bir yaşam tarzını benimsemek ve günün büyük bir kısmını oturup yatarak geçirmek, yaşlanmayı hızlandırıyor. Yapılan araştırmalar, gün içerisinde bedenen aktif olan insanların, gün içinde bedenen pasif insanlara göre daha genç kaldığını gösteriyor. Eğer günün büyük bir bölümünü oturur vaziyette çalışarak geçiriyorsanız, erken yaşlanmamak için egzersiz ve spora zaman ayırmalısınız!

4- Stres ve Kaygı da Erken Yaşlanmayı Tetikliyor

Modern çağın hastalığı olan stres de erken yaşlanmayı hızlandıran nedenler arasında. Genel sağlık üzerinde de sayısız zararı olan stres, kontrol altına alınamadığında ve yönetilemediğinde yaşlanmanın hızlı gerçekleşmesine neden oluyor. Eğer stres seviyeniz yüksekse ve erken yaşlanmak istemiyorsanız terapiye giderek uzman yardımı alabilir, stresinizi azaltmak için hobi edinebilir veya spor yapmaya başlayabilirsiniz.

5- Sağlıksız ve Dengesiz Beslenmek

Sağlıklı beslenmek nasıl ki sağlıklı bir yaşamın kapısını aralarsa, sağlıksız ve dengesiz beslenmek de sağlıksız bir yaşamın ve erken yaşlanmanın kapısını aralar. Özellikle koruyucu madde içeren paket gıdalar, fast food ve şeker içeriği yüksek yiyecekler hücrelerin zarar görmesine neden olur. Bu nedenle erken yaşlanmak istemiyorsanız sebze ve meyve tüketimini artırmalı, hem doğal hem de dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz.

6- Gün İçinde Az Su Tüketmek

Hem böbrek sağlığı hem de cilt sağlığı için olmazsa olmazların başında su içmek geliyor. Uzmanlar, günde 2 litre su içmenin sağlıklı olduğunu ve bu miktarın yaz aylarında artırılabileceğini söylüyor. Çünkü su, cildin nem dengesini sağlaması açısından oldukça önemli. Eğer erken yaşta cilt kırışıklıklarınız olsun istemiyorsanız ve sağlık sorunları yaşamak istemiyorsanız, her gün mutlaka 2 litre su içmelisiniz!

7- Cildi UVA ve UVB Işınlarına Maruz Bırakmak, Güneş Koruyucu Kullanmamak Yaşlandırıyor

Güneşten gelen zararlı ışınlar UVA ve UVB, cildin zarar görmesine ve cildin erken yaşlanmasına yol açıyor. Dolayısı ile hem cildin zarar görmesini hem de erken yaşlanmayı önlemek için cildi oldukça iyi korumak gerekiyor. Bu nedenle de hem yaz aylarında hem de kış aylarında, evin içinde dahi olsanız UVA ve UVB koruma özelliği olan güneş kremi kullanmalısınız.

8- Alkol Tüketmek Hem Sağlığa Hem Cilde Zarar Veriyor

Tütün ve tütün ürünleri gibi alkol ürünleri de hem sağlığı olumsuz yönde etkiliyor hem de erken yaşlanmayı tetikliyor. Erken yaşlanmanın önüne geçmek için alkol tüketimini bırakmalı ya da sınırlandırmalısınız. Alkol yerine doğal bitki çayları tercih etmek, cildinize yapacağınız en büyük iyiliklerden biri olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!