featured

Buzulkuşu Yuvaları Nasıl Keşfedildi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

And Dağları’nın yükseklerinde, neredeyse hiçbir şeyin hayatta kalmadığı donmuş buzullar arasında, küçük ve dolgun, mavi-gri tüylü bir kuş yumurtlar ve yavrularını büyütür. Buzulkuşu veya ak kanatlı diuka ispinozu (Latince Idiopsar speculifer) olarak bilinen tür, Arjantin, Bolivya, Şili ve Peru’daki yüksek dağ çayırlarında yaşar. Buzulkuşu, üyelerinin Kuzey Kutbu tundrasında ürediği bilinen büyük Emberizidae ailesine mensuptur, ancak yalnızca buzulkuşunun doğrudan soğuk buz üzerinde yuva kurduğu bilinmektedir.

Bu alışılmadık davranış ilk olarak 2003 yılında Massachusetts Amherst Üniversitesi’nden yerbilimci Douglas Hardy tarafından Peru And Dağları’na yapılan bir gezi sırasında keşfedildi. Hardy, deniz seviyesinden yaklaşık 19.000 fit yükseklikte bir buzulun üzerine tünemiş birkaç sağlam kuş yuvası bulduğuna şaşırdı. Bunlardan biri terk edilmiş yumurtalar içeriyordu. Hardy buzullara her dönüşünde daha fazla yuva gördü ve hatta kuşun fotoğrafını çekebildi.

Eve döndüğünde, 9 yaşındaki oğlu, hevesli bir kuş gözlemcisi olan Spencer, saatlerce fotoğraflara göz attı ve kitapların yardımıyla türleri tanımladı. Babası yuvaların çevresinde bulunan tüylerle bölgeden döndüğünde, Hardy’ler Smithsonian Enstitüsü’ndeki bir kuş uzmanından kesin bir cevap aldı: yuva diuka ispinozlarına aitti.

2008’de Douglas Hardy, bulguları hakkında Wilson Journal of Ornitology’de bir makale yayınladı. Makale, bir ilkokul öğrencisi olan oğlu ile ortaklaşa yazılmıştır. Hardy, And Dağları’na birçok gezi yaptı, ancak bir buzulda ilk aktif buzulkuşu yuvalarının gözlemlendiği 2014 yılına kadar tek bulduğu terk edilmiş yuvalardı. Ot, dal ve tüylerden yapılan buzulkuşu yuvaları, fincan şeklinde iri bir yapıdır ve yarım kilo ağırlığa kadar çıkabilir. Alt kısım yumurtaları yalıtmaya yetebilecek bir kalınlıkta, yaklaşık 10 inç kalınlığındadır.

2016 yılında, BBC belgesel ekibi, Peru And Dağları’ndaki Quelccaya Buz Başlığı’ndaki bir buz uçurumunda yuva yapan buzulkuşunun ilk görüntülerini yakaladı. BBC tarafından hazırlanan the Andes adlı belgeselde buzulkuşunun hayatına yer verilerek buzulkuşu yuvalarına ulaşmanın gerçekten bir başarı olduğu olduğu belirtildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!