featured

Çağımızın Hastalığı Alzheimer’den Korunmak İçin Ne Yapmalı? Bu Besinleri Tüketerek Alzheimer’in Oluşmasını Önleyebilirsiniz!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çağımızın hastalığı olan Alzheimer’den korunmak için neler yapmalı? İşte, tüm detaylar…

Alzheimer artık ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Korkutucu bir hastalık olarak bilinen Alzheimer tedavi edilmediği takdirde kişinin kendisine veya başkasına zarar vermesine neden olabilir. Ancak günümüzde sağlıklı beslenme ve birkaç kritere dikkat edilmesi ile Alzheimer’i önleyebilmek oldukça mümkündür. İşte, Alzheimer hastalığına yakalanmamak için yapmanız gerekenler…

Omega-3 İçeren Besinler

Omega-3 İçeren Besinler

Araştırmalara göre düzenli olarak omega-3 içerikli besin tüketen kişilerde Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığı 6 kat daha azdır. Omega-3 beyin faaliyetlerini desteklediğinden unutma, bilinç dışı hareket etme ve koordinasyon bozukluğu gibi belirtilerin oluşumunu önleyebilecektir.

Uzmanlara göre haftada en az 2 kez balık tüketildiğinde ya da omega-3 asidi ilaç yolu ile alındığında Alzheimer riski ortadan kaldırılabilecektir

Kuruyemişler

Kuruyemişler

Doğal yağ içeriği ile öne çıkan kuruyemişler omega-6, E vitamini, vitamin B6 ve magnezyum açısından zengin besinlerdir. Ancak kuruyemişlerin tüketiminde tam olarak miktarın doğru ayarlanması gereklidir. Aksi takdirde fazla tüketilen kuruyemiş yağ depolama, kolesterol ve trigliserit yükselmesi gibi durumlara yol açabilir.

Tarçın ve Zencefil

Tarçın ve Zencefil

Beyin plaklarını parçalamakta oldukça başarılı olan bu baharatlar, beyinde oluşabilecek iltihapları önleyebilmektedir. Böylece beyinde oluşabilecek hasar olasılığı tamamen ortadan kaldırılabilecektir. Ayrıca tarçın ve zencefil hem yüksek tansiyon hem de diyabetin tedavisinde etkili olduğu bilinen iki önemli baharattır.

Kabak Çekirdeği

Kabak Çekirdeği

Çinko, kolin ve E vitamini açısından zengin olan kabak çekirdeği pek çok hastalığın oluşumunu engelleyebilecektir. Günde yalnızca bir avuç tüketildiği takdirde yalnızca Alzheimer’in değil, tüm kronik hastalıkların görülme riskinde önemli bir düşüş yaşanacaktır.

Bal Kabağı, Domates, Havuç ve Pancar

Bal Kabağı, Domates, Havuç ve Pancar

A vitamini, folik asit ve demir yönünden zengin olan bu besinler Alzheimer hastalığına karşı bir kalkan görevi görebilecektir. Ancak bu besinlerden alınan faydanın maksimum olabilmesi adına, bu besinlerin minimum düzeyde pişirilmesi gereklidir. Fazla pişirildiği takdirde besin değerlerini kaybeden bu sebzeler, yarar sağlayamayacaktır.

Böğürtlen, Çilek ve Yaban Mersini

Böğürtlen, Çilek ve Yaban Mersini

Aynı aileden diyebileceğimiz bu 3 meyve türü anti- inflamatuar ve antioksidan özelliği ile öne çıkmaktadır. Beynin radikallerini koruyarak, zarar görmelerini ve dolayısıyla hastalık oluşturmalarını engelleyebilmektedir.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeler yüksek folat içeriği sayesinde homo-steinlerin miktarını düşürebilmektedir. Böylece bilişsel bozuklukların ortaya çıkması ve beyin hasarının gelişmesi söz konusu olamayacaktır. Uzmanlara göre brokoli, kuşkonmaz, lahana, karnabahar ve ıspanak haftada en az 1-2 kez tüketilmelidir.

Zeytinyağı

Zeytinyağı

Hastalıkları tedavi edici besin grupları denildiğinde akıllara ilk gelen elbette ki zeytinyağı olmaktadır. Uzman doktorlar yaptığı araştırma sonrasında zeytinyağı tüketiminin bilişsel bozuklukların oluşmasını engellediği sonucuna ulaşmıştır.

Türk Kahvesi

Türk Kahvesi

Virginia’da bir üniversitede yapılan araştırmalar sonucunda günde bir fincan Türk kahvesi tüketmenin, Alzheimer’li kişilerde görülen beta amiloid düzeyini azalttığı ve dolayısıyla hastalığın riskini önemli ölçüde düşürdüğü sonucuna ulaşılmıştır.

Türk kahvesi ve diğer kahve türlerinin fazla tüketilmesi kafeinin zararlı etkilerini doğurabileceğinden, günlük tüketim miktarının aşılması önerilmemektedir.

Bakliyatlar

Bakliyatlar

Bakliyatların tamamı folat, magnezyum, fosfat, demir ve potasyum bakımından zengin besinlerdir. Beyin fonksiyonlarının devamlılığı açısından nörotransmitter madde salgılanmasını destekleyebilecektir. Salgılanan bu madde ise beyin fonksiyonlarını aktive edebildiğinden Alzheimer riskini önleyebilecektir.

Şarap İçmek

Şarap İçmek

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre sosyal içici olmak yani günde bir kadeh şarap içmek koşulu sağlandığında, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini %60 oranında azaltabilmek mümkündür. Yine bu uzman doktorlar şarap içmeyi sosyal içicilikte bırakmak ve kesinlikle sigara içilmemesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Kırmızı Et Tüketimini Sınırlandırmak

Kırmızı Et Tüketimini Sınırlandırmak

Kırmızı et tüketimi genel anlamda sağlığın korunması ve sürdürülebilmesi açısından elbette gereklidir. Ancak kırmızı etin fazla tüketilmesi beyin hasarına yol açabilmekte ve Alzheimer görülme sıklığını arttırabilmektedir.

Aktivitelere Yer Vermek

Aktivitelere Yer Vermek

Alzheimer hastalığı beyin fonksiyonlarında gerileme olarak nitelendirilebilecektir. Bu nedenle Alzheimer hastalığını önlemek isteyen kişilerin beynini kullanacağı ve yoracağı aktiviteler gerçekleştirmesi gerekecektir. Kitap okumak, bulmaca çözmek, satranç oynamak ve vücudu diğer zinde tutan aktivitelere yönelmek bu riski ortadan kaldırabilecektir.

Düzenli Yürüyüş Yapmak

Düzenli Yürüyüş Yapmak

Yalnızca sağlıklı beslenmek ve vücudu zinde tutan aktivitelere yönelmek, Alzheimer hastalığını önlemeye yeterli değildir. Düzenli yürüyüş yapmak hem vücudu hem de beyni zinde tutabilecek önemli bir aktivitedir.

Bu nedenle haftada en az 3 gün 45 dakika boyunca yürüyüş yapmanın olumlu etkilerinin olduğunu söyleyebilmek mümkündür.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!