featured

Canavar Otu Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım bitkilerinin yetişmesinde gelişmeyi önleyen bazı asalak bitkilerden biri olan canavar otu diğer yabani otlar gibi mücadelesi gereken bir bitkidir. Kökleri yoktur. Klorofil üretmez. Bu sebep ile tümüyle tarlaya ekilen bitkiden beslenir. Kimyasallar ile mücadelesi çok zordur. Toprakta on yıla kadar canlı kalabilir.

Canavar Otu İle Mücadele

Mücadelesi çok zordur. Bir bitkide yüz kadar çiçek ve kapsül oluşabilir. Her kapsülde 5000 kadar tohum yetişebilmektedir. En doğru mücadelesi toprak nemliyken yolunarak mekanik olarak yok edilmesi ve sonrasında yakılmasıdır.

Özellikle klorofilsiz oldukları için fotosentez yapmazlar. Yanlarındaki bitkiden beslenirler. Beslendikleri bitkinin gelişimine engel oldukları için tüm asalak bitkilerle olduğu gibi mücadelesi gereklidir.

Canavar Otu ile Biyolojik ve Kimyasal Mücadele

Derin sürüm yapılarak, tohumları derine gömülerek azaltılabilir. Arada mısır, buğday gibi asalağın yerleşemediği bitkiler yetiştirilmesi iyi bir yöntemdir. Keten, şalgam ve mercimek gibi bitkiler tuzak bitkiler olarak adlandırılır ve ekilmesi otu azaltır. Dayanıklı bitkiler üretmek zararını azaltır.

Bazı sineklerin canavar otu kapsüllerine zarar verildiği bilinmektedir. Biyolojik mücadele yöntemi olarak kullanılır. Bazı ruhsatlı ilaçlarla da mücadele mümkündür ama en klasik yöntem yolma ve yakmadır. Bilgi için https://www.hortiturkey.com/yazilar/azotlu-gubre-nedir linkine bakabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!