featured

Çekirdeğinde Doğal Olarak Siyanür Bulunan Meyve (ler)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siyanür genellikle endüstriyel alanlarda yada madencilik sektöründe kullanılan son günlerde de zehirlenme haberlerinde sık sık duyulan bir madde. Son derece zehirli olduğu bilinen bu madde genelde endüstriyel olarak üretilmekte iken doğal olarak da oluşabilmektedir.
Öyle ki siyanür her gün severek tükettiğimiz bir çok meyvenin de çekirdeklerinde doğal olarak oluşmaktadır. Tabi korkmanıza gerek yok. Bu siyanür hem meyvenin çekirdeğinde hemde çok çok küçük miktarda ve insana zarar vermeyecek düzeydedir. Peki Çekirdeğinde Doğal Olarak Siyanür Bulunan Meyveler hangileridir.

İçerisinde ” Siyanür Bulunan Meyve (ler) Hangileridir ?

1- Kiraz ( Çekirdeğinde Doğal Olarak Siyanür Bulunan Meyve )

Kiraz
Evet yanlış okumadınız. Kiraz çekirdeğinde siyanür bulunan bir meyve… Hepimizin  afiyetle ve severek yediği bir yaz meyvesi. Çok lezzetli aynı zamanda da şifa kaynağıdır. Kiraz sapı suyu dahi kaynatılarak içilir ve oldukça sağlıklıdır.
Ancak kiraz çekirdeği içerisinde doğal olarak prusik asit (hidrojen siyanür) oluşur. Bu nedenle çekirdeğinin kırılarak yenilmesi ve uzun süre kiraz çekirdeğinin emilmesi uzmanlarca önerilmez.

2- Şeftali

Şeftali
Bir başka lezzetli yaz meyvesi şeftali çekirdeği de siyanür içerir. Aslında Şeftali çekirdeğinde doğrudan siyanür yoktur. Şeftali çekirdeğinde amigdalin adlı bir madde insan bağırsağında çözündüğünde siyanür türevi olan ‘siyanid’ e dönüşür.
Bu maddeninde insan metabolizmasında zehirleyici etkisi vardır. Uzmanlar 5 ile 25 arası şeftali çekirdeğinin yenmesi durumunda organ çöküşlerine kadar gidebilecek siyanid zehirlenmesi oluşabileceğini söylüyor. Aman dikkat şeftali çekirdeği yemeyi bile düşünmeyin…

3- Kayısı

Kayısı
Aslında kayısı çekirdeği içi gayet lezzetlidir. Belki de kayısı üreticileri de bize kızacak. Ancak şeftali çekirdeğinde bulunan amigdalin maddesi, şeftali kadar olmasa da kayısı çekirdeğinde de bulunur. 3-5 adet kayısı çekirdeği yemek belki problem yaratmaz ancak abartmamak gerek.
Avrupa’da 25 aylık bir çocuğun 10 kayısı çekirdeği yedikten sonra zehirlenme belirtileri göstermesi üzerine kayısıdaki amigdalin maddesinin zehirleyebileceği öğrenilmişti. Aman dikkat…
(Not: Türkiye’de üretilen kayısılarda amigdalin miktarı düşüktür. Ancak yinede kayısı çekirdeğini tüketmek konusunda dikkatli olunmalı)

4- Erik

Erik
Çekirdeğinde en yoğun amigdalin barındıran meyve eriktir. Çocukken erik çekirdeği yemeye kalktıysanız zehir gibi tadı hafızanıza kazınmıştır. Bir kere denemişliğimiz varsa da tekrar yapmamışızdır.

Çekirdeğinde Doğal Olarak Siyanür Bulunan Meyve Yada Meyvelerden Zehirlenme Durumu

Çekirdeğinde Doğal Olarak Siyanür Bulunan Meyve Yada Meyvelerden Zehirlenme Durumu
Bazı meyvelerin çekirdeklerinde doğal olarak oluşmuş olan prusik asit yada amigdalin gibi maddeler sindirim sistemine yoğun olarak girdiğinde vücutta zehirlenme belirtileri görülmeye başlanır.
Bu belirtiler alınan miktara göre hafif belirtilerden, ağır belirtilere kadar değişir.
Meyve çekirdeği yenme durumunda yukarıda belirtilen bir veya bir kaçı olması durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Meyve çekirdeği Siyanür Zehirlenmelerinin Hafif Belirtileri

Baş ağrısı
Baş dönmesi
Anksiyete
Mide bulantısı ve kusma

Meyve çekirdeği Siyanür Zehirlenmelerinin Ağır Belirtileri

Solunum sıkıntısı
kan şekeri ve kalp ritminde ciddi artış
Böbrek fonksiyonlarının yavaşlaması
Koma

Meyve çekirdeği yenme durumunda yukarıda belirtilen bir veya bir kaçı olması durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!