featured

Çelik Halat Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Görünümü tıpkı halatı andıran ve pek çok farklı kullanım alanına sahip olan çelik halat petrol sondaj kuyuları, köprüler, inşaatlar, madenler, stadyumlar, tersaneler vb. gibi yerlerde sıklıkla gereksinim duyulan malzemelerden biridir. Oldukça yüksek ağırlıkları kaldırmaya dayanıklı olmaları sebebi ile yük çekmek için tercih edilmektedirler. Kısacası ağır yük çekilmesi gereken her yerde çelik halat kullanılabilir.

Bir çelik halatın dayanıklılığını arttıran en büyük etken halatın örmek tekniklerinde saklıdır. Aynı şekilde kalınlığı da dayanıklılığını arttırıcı unsurlardan biridir. Endüstriyel makineleri çekmek, kaldırmak ya da itilmesi gereken yüklerin yerini değiştirmek gibi amaçlarla 2-13 cm kalınlıklarında yükün ağırlığına göre kalınlık miktarı arttırılarak tercih edilmektedir. Çatılardaki uygulamalar için ise destek kabloları ile birlikte kullanılabilmektedirler.

Çelik Halat Nasıl Yapılır?

Üretim çapının başlangıcı 0,6 mm kablo şeklindedir. Bundan farklı mm’lerde (ne kadar kalın o kadar dayanıklı) olan kablolar da tercih edilebilmektedir. Çap tercihi yapıldıktan sonra kablolar örgü başına kaç adet gerekli olacağı yapılacak olan işe göre seçilerek örme işlemi yapılmaktadır.

Örme işlemi sayesinde daha da güçlü hale gelen çelik halat kendisine verilen görevi en iyi şekilde yerine getirecektir. Bazı durumlarda esnekliğin değiştirilmesi ve sağlamlığın arttırılması gerektiğinde buna göre sarma işlemi değiştirilir. Bu nedenle bir çelik halat sipariş edilirken kullanılmak istenen yerdeki gerekli güç miktarına göre seçim yapılmalıdır.

Çok büyük bir kasnak makinesine birim miktarda verilen çelik kablolar makineye yerleştirilip sonrasında da örme işlemi gerçekleştirilir. Bunun için birim kablolar bir çelik bobine sarılıp örgü makinesine yüklenmektedir. Kablo sayısı yapılacak olan halata göre 19 ile 36 arasında değişiklik göstermektedir. İşlem sonrasında yağlama yapılır. Yağ kabloların aralarında boşluk kalmasını engellemektedir. Bu sayede gergin ve güçlü bir halat elde edilebilmektedir.

Ardından meydana getirilen çelik halatın kablolarının yırtılmasını veya yıpranmasını önlemek adına çift katlı şekilde plastik palto uygulaması aşamasına geçilmektedir. Bunun için kablo soğuk su ile ya da soğuk olan başka bir sıvı ile temas ettirilir. Halatın yapımında kullanılan metal malzeme gücünü ve esnekliğini değiştirmektedir. Güçlü olan bir çelik halat hareketsiz ve gergin olması özelliklerine bakılarak anlaşılır.

Çelik halat fiyatları incelemesi yapmak ve dilediğiniz yerde kullanmak üzere sipariş oluşturmak için en kaliteli markaların bir araya geldiği HamdiDede firmasının web sitesinden alışveriş işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Detaylı bilgi almak ve HamdiDede firmasının çelik halat modellerini incelemek için https://www.hamdidede.com/halatlar-126 sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!