featured

Cennet Çamuru Tatlısı Tarifi | Cennet Çamuru Tatlısı Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cennet çamuru tatlısı tarifi Kilis’e özgü lezzetlerin başında gelmektedir. Adına çamur denilmesinin aksine görüntü ve tat bakımından oldukça lezzetli bir tatlı olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Ağırlıklı olarak Ramazan ayında tüketilen Cennet çamuru, kadayıfın ve fıstığın ön planda olduğu yöresel tatlarımız arasındadır. Öyleyse gelin cennet çamuru tatlısı tarifi hakkında tüm detaylara değinelim.

Cennet Çamuru Hangi Yörenin | Cennet Çamuru Tatlısı Tarifi

Cennet çamuru hangi yörenin? Cennet çamuru tatlısı tarifi aslen Halep yöresine aittir. Ancak ülkemizde bu tatlı ilk olarak Kilis ilinde yapıldığında Kilis cennet çamuru tatlısı olarak da anılmıştır. Sonrasında bu tatlı lezzeti ile büyük bir üne kavuşarak Urfa, Mardin, Gaziantep ve Diyarbakır gibi yörelerde de yapılıp tüketilmeye başlanmıştır. Özellikle cennet çamuru Gaziantep yöresinde de bilinen ve sık yapılan bir tatlıdır.

Kilis Cennet Çamuru Tatlısı Tarifi | Cennet Çamuru Nasıl Yapılır?

Kilis cennet çamuru tatlısı tarifi, aslında oldukça kolay ve pratik bir şekilde yapılabilecektir. Cennet çamuru Kilis’te ve diğer yörelerde 3 farklı şekilde yapılabilmektedir. Bunlar cevizli cennet çamuru, fıstıklı cennet çamuru ve irmikle yapılan cennet çamuru tarifidir. Şimdi kısaca bu 3 farklı tarife de değinelim.

1- Fıstıklı Cennet Çamuru Tatlısı Tarifi | Cennet Çamuru Malzemeleri Neler?

Fıstıklı cennet çamuru tatlısı tarifi için bol miktarda antep fıstığı kullanılmaktadır. Görüntüsü yemyeşil olan bu tatlının, hemen herkesin damak tadına da uygun olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Cennet çamuru malzemeleri ise şu şekildedir;

Taban için;

300 gram kadayıf,4 yemek kaşığı tereyağı,100 gram toz antep fıstığı,

Şerbet için;

2 su bardağı şeker,1 su bardağı su,3-4 damla limon

Cennet çamuru tatlısı tarifi için ilk olarak şerbet hazırlanmalıdır. Şerbet malzemeleri tencereye konulduktan sonra 30 dakika kaynatılmalı ve sonrasında kapatılmalıdır. Ilımaya bırakıldıktan sonra tatlının diğer aşamalarına geçilmelidir.

Kadayıflar minik minik parçalandıktan sonra tereyağı ile bütünleştirilmeli ve orta ateşte kavrulmalıdır. Bu sırada toz antep fıstığının yarısından fazlasını da ekleyerek, kavurmaya devam edilmelidir. Son olarak kavurma aşamasında şerbet yavaş yavaş eklenmeli ve tatlının tamamen çekmesi sağlanmalıdır.

https://www.youtube.com/watch?v=UVhcsJakKsw

Altı kapatılan tatlı bir kaseye alındıktan sonra istenirse kalan fıstık ve kaymak eklenerek, cennet çamuru tatlısı tarifi servise hazır bir hale getirilebilecektir. Tarifimiz cennet çamuru-nefis yemek tarifleri sitesinden alınmıştır. Cennet çamuru tatlısı Ömür Akkor paylaşımı için video içeriğini izleyebilirsiniz. 

2- Cevizli Cennet Çamuru Tatlısı Nasıl Yapılır?

Cennet çamuru tatlısı tarifi istenirse fıstıklı yerine cevizli olarak da yapılabilecektir. Bu aşamada tarife 100 gram toz antep fıstığı koymak yerine ceviz tozu koyulabilecektir. Yine kavurma aşamasında toz cevizin ¾’ü karışıma eklenmeli, geri kalanı ise üzerine süs şeklinde konularak servis edilmelidir. Cennet çamuru tatlısının ana tarifi genel olarak fıstık ile yapılandır. Ancak ceviz ile yapılan tarifte birçok insanın dama tadına uygundur.

Cennet Çamuru Tatlısı İrmikli Yapılır mı? İrmikli Cennet Çamuru Tatlısı Tarifi Nasıl?

Orijinal cennet çamuru tatlısı tarifi içerisinde irmik yer almamaktadır. Ancak irmik helvası konusunda zincir bir mağaza haline gelen Helvacı Ali’de fıstıklı irmik helvasına cennet çamuru adını vererek satışa sunmuştur. Helvacı Ali cennet çamuru tarifi içerisinde ise 300-400 gram irmik kullanılması yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra Kilis cennet çamuru tatlısı tarifi bilgilerinden farklı olarak şerbet yapımında 1 su bardağı süt ve yarım su bardağı su kullanılmaktadır.

Cennet Çamuru Tatlısı Nerede Yenir?

Kilis cennet çamuru nerede yenir? Cennet çamuru tatlısı tarifi yapılamayacak ise, meşhur mekanlar sayesinde bu eşsiz lezzetin tadılabilmesi de mümkün olabilecektir. Orijinal cennet çamuru tatlısı tadılmak isteniyorsa, bu tatlı mutlaka Kilis’te yenilmelidir. Kilis’te Hacı Fadıloğlu ile Hacıoğlu Baklava adındaki iki farklı mekan bu tatlı konusunda büyük bir üne sahiptir.

Bu meşhur lezzet Gaziantep ilinde yenilecek ise tercih edilecek mekanlardan biri Köz Antep Künefe olmalıdır. Kaymak eşliğinde sunulan cennet çamuru tatlısı tarifi, lezzeti ile damağınızı şenlendirmeye yetecektir. Cennet çamuru tatlısı İstanbul ilinde ise Maden Baklava adlı mekanda yapılmaktadır.

Aslen Kilisli olan mekan çalışanları Kilis lezzetleri arasına olan katmer, baklava ve cennet çamuru gibi pek çok lezzeti İstanbul halkının beğenisine sunmaktadır. Cennet çamuru tatlısı Bursa, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerin hepsine ulaşmış ve binlerce kişinin tadabildiği yöresel tatlılardan biri haline gelmiştir.

Masterchef cennet çamuru tatlısı tarifi için buraya göz atabilirsiniz. 

Cennet Çamuru Tatlısı Fiyatı Ne Kadar? Cennet Çamuru Tatlısı Kalorisi Ne Kadar?

Cennet çamuru tatlısı tarifi kadar fiyatı da oldukça merak ediliyor. Görünümü ve tadı sebebiyle oldukça davetkar olan bu tatlı içerisinde bol miktarda antep fıstığı barındırdığı için fiyatı yüksek olan lezzetler arasındadır.

Ortalama 500 gramlık cennet çamuru tatlısı fiyatı 50 ila 70 TL aralığından satışa sunulmaktadır. Cennet çamuru tatlısı kalorisi ise ortalama 200 gramlık bir porsiyon üzerinden belirlenmiştir. Buna göre 1 porsiyon cennet çamuru tüketildiğinde ortalama 560 kcal alınmaktadır. Ödüllü tarif: Pişmaniye kurabiye tarifi hakkında bilgi almak için yazımızı ziyaret edebilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!