featured

Çinkonun Yararları Nelerdir | Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YouTube video

Çinkonun yararları, koronavirüs sürecinde daha fazla gündeme gelmeye başladı. Bir mineral olan çinko, koronavirüs ile vücudun mücadelesinde yani bağışıklık isteminin güçlenmesinde büyük önem taşıyor. Her ne kadar bağışıklık sistemini güçlendirmek için yoğun olarak vitamin alımlarından bahsedilse de aslına bağışıklığın güçlendirilmesinde çinko gibi mineral de oldukça etkili. İşte, günlük çinko ihtiyacı ne kadar, çinkonun faydaları nelerdir, çinkonun yan etkileri var mıdır gibi soruların cevapları…

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

Çinkonun yararları nelerdir konusuna geçmeden önce bağışıklık sisteminin nasıl güçlendirildiğinden bahsedilmesi gerekmektedir. Bağışıklık sisteminin güçlü olması, hastalıklarla mücadele oldukça önemlidir ancak kimi zamanda aşırı güçlü bağışıklık sistemi, kişilerin çeşitli rahatsızlıklara yakalanmasının nedeni olarak kaşımıza çıkmaktadır. Genel olarak bu hastalıklar da otoimmun hastalıklar olarak adlandırılmaktadır. Konu hakkında daha geniş bilgi edinmek istiyorsanız bağışıklık sistemi güçlendirme yolları yazımızı okuyabilirsiniz.

Bilinçsizce Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek Otoimmun Hastalıklara Neden Olabilir

Vücudun enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı savaşması için bağışıklık sisteminin güçlü olması önemlidir ancak bağışıklık sisteminin aşırı ve güçlü bir şekilde çalışması hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır. Örneğin; kadın hastalığı olarak bilinen hashimoto hastalığı yani hashimoto tiroidi bağışıklık sisteminin aşırı çalışmasından kaynaklanmaktadır. Çünkü hashimoto hastalığında, tiroid dokusuna karşı bağışıklık sistemi bir savaşa girmekte ve söz konusu tiroid dokusunu harap etmektedir. 

Romatizma gibi otoimmun hastalıklarda da bağışıklık sisteminin normalden fazla çalışması söz konusudur. Yani normalden güçlü çalışan bağışıklık sistemi nedeniyle otoimmun hastalıklarda vücut kendi dokusunu veya organını tanımamaktadır. Bunun sonucunda da bağışıklık sistemi o doku ya da organa karşı savaşmaktadır. Kısacası; sağlıklı bir yaşam için bağışıklık sistemini doğru şekilde güçlendirmek gerekmektedir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmede Minerallerin Önemi

Genel olarak bağışıklık sistemini güçlendirmeden bahsederken vitamin ağırlıklı olarak beslenme ve vitamin takviyeleri almaktan bahsediyoruz. Ancak vücudun bağışık sistemini güçlendirmesi için minerallere de oldukça ihtiyacı vardır. Çinko da bunlardan biridir ve çinkonun yararları nedeniyle önemsenmelidir.   Mineraller ve vitaminler vücudun çok az miktarda ihtiyacı olan elementlerdir. Vitamin ve minerallerin vücudu yeteri kadar alınmaması durumunda da hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte gereğinden fazla vitamin ve mineral alımında da hastalıklar ortaya çıkmaktadır.

Vitamin ve Mineraller Arasındaki Fark

Vitaminler hayvan organizmasında ve bitkilerde sentez edilmektedir. İnsanlar, D vitamini dışında hiçbir vitamini vücudunda sentez edememekte ve bu nedenle dışardan almak durumundadır. Mineraller de suda, taşta, toprakta kısacası doğada bulunmaktadır ve canlılar tarafından sentez edilememektedir. Vitamin ve mineraller arsındaki fark ise budur. Çinko da mineral olduğu için canlılar tarafında n sentez edilememektedir ve çinkonun yararlı nedeniyle, vücuda alımı oldukça önemlidir.

Çinko Nedir? Çinkonun Yararları Nelerdir?

Çinko da mineral olduğu için canlı vücudunda sentezlenememekte ve doğada bulunmaktadır. Doğada bulunan çinko, topraktan bitkilere ve da bu bitkileri yiyen hayvanlara gelmekte, insan da bu bitki ya da hayvanları tükettiğinde çinko, daha genel olarak mineral alımını sağlamaktadır. Çinkonun yararları nedeniyle ve bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle oldukça önemsenmeli ve alımına dikkat özen gösterilmelidir. Genel olarak çinkonun yararları ise şunlardır:

Yaraların kolay iyileşmesini sağlarBağışıklık sistemini geliştirirYaşa bağlı hastalıkların oraya çıkmasını engellerAkne tedavisinde kullanılırEnflamasyonu azaltırYaşlılard enfeksiyon riskini azaltır

Çinkonun yaraları arasında yaşa bağı hastalıkların ortaya çıkmasını engellemek vardır ve bu hastalıkların başında maküler dejenerasyon gelmektedir. Maküler dejenerasyon, görme yeteneğinin korunması açısından oldukça önemlidir. Yapılan 4.200 kişi ile bilimsel bir çalışmada, çinkonun görme yeteneğini koruduğu ortaya çıkmıştır. 

Çinkonun yararları arasında yaraların iyileşmesi de yer almaktadır. Bu sebeple de günümüzde de hastanelerde yaraların iyileştirilmesi için çinkolu kremler kullanılmaktadır. Ayrıca çinkonun cilde faydaları da söz konusudur. Cilt problemleri olan, akne tedavisi ve benzeri gibi tedavi olan kişilere genel olarak çinkolu kremler tavsiye veya reçete edilmektedir. 

Akne tedavisinde çinkonun faydaları nedeniyle çinkolu kremler kullanılmaktadır ve bununla birlikte yapılan çalışmalarda, akneli kişilerin pek çoğunda çinko düzeyi düşük olduğu gözlemlenmiştir. Dolayısı ile çinko düşüklüğü akne oluşumuna neden olabilmektedir. Akne tedavisinde çinkolu kremler kullanıldığı gibi hap olarak da çinko kullanılabilmektedir.

Çinkonun Yararları : Enflamasyonu Azaltır

Çinkonun cilde faydaları, çinkonun saca fayadaları, çinkonun yaralara faydaları vardır ancak en önemli yararı; enflamasyonu azaltmasıdır. Örneğin; cilt üzerinde iltihap geliştiğinde çinkolu kremler kullanılmaktadır. Bu durum, vücut içinde enflamasyon geliştiğinde de geçerlidir. Enflamasyon durumunda çinko takviyesiyle enflamasyon azaltılabilmektedir. Kısacası çinkonun yararları denildiğinde; enflamasyon azaltıcı olduğu ve bağışıklık sistemini desteklediği bilinmelidir.  

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonunda Çinko Kullanmak, Hastalık Süresini Azaltıyor

Çinkonun yararları üzerine yapılan pek çok bilimsel çalışma bulunuyor. Bu çalışmalar arasında üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında çinko kullanımının etkileri de yer alıyor. Yapılan bilimsel çalışma sonucunda, üst solunum yolu enfeksiyonu iken çinko kullanımında ÜSYE süresi yüzde 33 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Bu durumda günlük çinko ihtiyacı 80-92 mg olarak tespit edilmiştir. Günde 192-107 mg çinko alımında ise bu olan yüzde35’e çıkmıştır.

Çinkonun Görevleri Nelerdir?

Çinkonun yararları oldukça fazladır ve çinkonun vücutta pek çok görevi bulunmaktadır. İnsan vücudunda demirden sonra en çok bulunan eser mineral çinkodur ve neredeyse her hücrenin içinde çinko yer almaktadır. 300’den fazla enzimin çalışması için de çinkoya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sayede de metabolizma çalışmaya devam etmektedir ve sinir kontrolleri de sağlanmaktadır.

Çinko Nelerde Var?

Bilindiği üzere çinko insan vücudunda sentezlenmemektedir. Bu sebeple de dışardan, gıda yoluyla alınmak durumundadır. Çinko nelerde var denildiğinde de ilk akla gelen kabuklu deniz ürünleridir. Çinkonun en fazla bulunduğu besinler, kabuklu deniz ürünleridir. Bunun dışında çinko şunlarda bulunmaktadır:

Kırmızı etKuru yemişlerMantarMercimekBezelyeBalıkSüt ürünleriTavuk etiHindi etiFasulyeYumurtaTam tahıllar

Günlük Çinko İhtiyacı Ne Kadar?

Genel olarak çinko bulunan besinlerin düzenli olarak tüketen kişilerin çinko takviyesi almasına gerek duyulmamaktadır. Ancak vücutta çinko eksikliği söz konusu ise günlük çinko ihtiyacı maksimum 40 mg olarak belirlenmiştir. Uzmanlar genel olarak günlük 40 mg çinko alımının üzerine çıkılmamasını tavsiye etmektedir. Çünkü dğer vitamin ve minerallerin fazla alınmasında olduğu gibi çinkonun yan etkileri de söz konusudur. Çinkonun günlük olarak belirtilenden fazla alınması, toksiditeye yani zehirlenmeye neden olabilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!