featured

Coco Chanel: Modaya Yön Veren Kadının İlham Verici Öyküsü

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Coco Chanel adını duymayan var mıdır? Efsane kıyafetleri, her kadının koluna takmak isteyeceği çantaları ve insanı kendinden geçiren parfümlerin markası… Peki Coco Chanel kimdir? Nasıl dünya çapında bir üne kavuşmuştur? Coco Chanel hayatı kolay mıdır? Bakın bakalım bu ünlü isim hangi dikenli yollardan yürümüş, nasıl hayatına devam etmiş ve nasıl dünyaca ünlü bir marka olmuş…

Coco Chanel Kimdir?

İnsanın adı bu kadar meşhur olunca haliyle insanlar Coco Chanel kimdir, diye merak ediyorlar. Bu dünya markası ismin sahibi, moda dehası kadın 19 Ağustos 1883 tarihinde Fransa’nın Saumur adlı kentinde dünyaya geldi. Annesi sıradan bir çamaşır yıkayıcısı, babası ise satış elemanıydı. 2 erkek 2 de kız kardeşi olan Coco Chanel daha 12 yaşında iken annesini tüberküloz hastalığından kaybetti.

Annesi vefat ettikten sonra babası Chanel’i ve kardeşlerini yetimhaneye bıraktı. Babaları, kardeşleri bir daha asla görmeye gelmedi… Chanel, 18 yaşına girdikten sonra kardeşlerini de yanına alarak yetimhaneden ayrıldı ve Fransa’nın Aubazine kentinde bulunan ve sadece Katolik kızların kaldığı bir evde yaşamaya başladı.

Dikiş Öğrenmeye Başladı

Coco Chanel bu eve kaldığı sürede 6 sene boyunca dikiş dikmeyi öğrendi. İşte o muhteşem yeteneğin ilk adımları da burada atıldı. Sonrasında Chanel Fransız subaylarının kıyafetlerini diken bir terzinin yanında çıraklığa başlayarak neredeyse ilk usta işlerini yapmaya başladı. Bu sırada gayet mütevazi bir hayat süren Chanel’in Fransız subay Etienne Balsan’a aşık olması ile beraber tüm hayatı bir anda değişti. Coco Chanel Fransız Subay ile aşk yaşamaya başlayınca 3 yıl boyunca subay’ın şatosunda yaşadı. Ne olduğunu dahi anlayamadan kendini bir anda lüks ir hayatın içinde bulan yetim modacı bu gösterişli hayatı sürerken çocuğu da oldu ve Captain Arthur Edward Boy Capel ile tam 9 yıl sürecek dillere destan bir aşk yaşamaya başladı.

Chanel’in 9 yıl süren bu aşkı da Capel’in vefat etmesiyle son buldu. Chanel Capel’in öldüğü yere bir anıt diktirerek isminin yıllar boyu yaşamasını sağladı. Chanel ilk butiğini ise Capel’in finansal yardımları ile 27 yaşında açtı. Bu butikte eşlerini 1. Dünya Savaş’ına yollayan kadınları korse gibi rahatsız bir şeyden kurtaracak olan spor kıyafetler dikerek moda dünyasına adeta ateş gibi bir giriş yaptı. Yapılmayanı yapmaya başlamasıyla moda dünyası bir anda ondan bahsetmeye başlamıştı.

Ünü Yayılmaya Başladı

Coco Chanel 1916 da ona daha da çok ün getirecek olan Haute Couture butiğini açtı. Sadece 1 sene sonra ünü dünya çapında daha da yayıldı ve tarih 1917 yılını gösterdiğine Chanel artık yanında tam 300 terzi çalıştırıyordu. Bu başarının sonunda da Chanel Paris’in en elit semtlerinden birinde yer alan 31 Roan Cambon da bir bina satın alarak 1919 da Chanel Moda Evi’ni açtı. O artık dünyaca ünlü bir moda devi idi. 1920’ler de Coco chanel filmi konusuna ilham verecek olan Rus besteci Igor Stravinsky ile harika bir aşk yaşadı. Ancak her mükemmel aşk gibi bu aşk da çok uzun sürmedi.

Coco Chanel hayatı anlatılırken bu aşkın efsanevi bir şekilde anlatılması, günümüzde Coco Chanel filmi senaryosunu da hayat verdi. Chanel’e moda konusunda ki ün yetmemiş olacak ki 1921 yılında bir efsane haline gelen Chanel No:5 isimli parfümü piyasaya sundu. Parfümün ünü de o kadar yayıldı ki günümüz de hala Coco Chanel parfüm deyince akla gelen ilk parfüm ismi haline geldi.

Bu parfüme 5 ismini vermesi bu rakamın kendi hayatında ki uğuruna inanmasıydı. Hatta Coco Chanel ilk koleksiyonlarını 5 Şubat ve 5 Ağustos da görücüye çıkardı. Ünlü modacıya olan saygıdan markanın defileleri hala ayın 5’inde yapılır. Tarih 1925’i gösterdiğinde Coco Chanel artık elit kesime hitap eden zengin bir modacıydı.

Öyle ki büyük önder Mustafa Kemal Atatürk 1930’lu yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üniformalarını Chanel’e tasarlattı. Chanel’in büyük bir tasarımcı olmasının arkasında olan en büyük neden ise, yapılmayanları yapmasıydı. Chanel kadınlara ilk pantolonu giydiren isimdi. Coco Chanel 1971 yılının soğuk bir kış günü olan 10 Ocak da 88 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Arkasında yetiştirdiği birçok modacıyı bırakarak ve günümüz modacılarına rol model olarak dolu dolu hayata vefa etti. Coco Chanel’in hayatı, coco chanel-ekşi başlığı ile sözlükte de kendine oldukça yer bulmuştur. Coco Chanel’in tasarımları günümüz de hala birçok modacıya ilham vermektedir.

Coco Chanel Filmi

YouTube video

Hayatı bu kadar başarılı olan bir kadının Coco Chanel filmi yapılmasa olur muydu? Elbette hayır… Başarılı insanların hayatları her daim filmlere konu olmuştur. Haliyle Chanel’in de hayatı filme konu oldu. Hatta Coco Chanel filmi iki ayrı filme hayat verdi.      

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!