featured

Çocuğa Okul Öncesi Eğitim Nasıl Verilir? Çocuk Anaokuluna Nasıl Hazırlanır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Okul öncesi eğitim nasıl verilir ve çocuk anaokuluna nasıl hazırlanır gibi soruların cevaplarını okul öncesi ve anaokulu öncesi zaman yaklaşmaya başladığında hemen hemen pek çoğumuz merak ederiz. Çocuğu anaokuluna hazırlamak için zorlanmanıza gerek yoktur. Çoğu zaman anaokuluna hazırlık zor ve göz korkutucu olsa da anne ve babanın dikkat etmesi gereken ilk konu, her çocuğun kendine göre bir yetişme ve gelişme hızının olacağıdır.

Okul Öncesi Eğitim Nasıl Verilmeli?

Çocuğun anaokuluna hazır olduğunu anlamak ve en doğru zamanda çocuğun anaokuluna başlamasını sağlamak, çocuğu okula hazırlamak için bazı uygulamaları da beraberinde getirmektedir.Çocuğu anaokuluna hazırlamak için;

Çocuğun fiziki açıdan okula hazırlanmasıÇocuğun becerilerinin neler olduğu üzerinde durulmasıÇocuğa okulun korkulacak bir yer olduğunu anlatma konusunda hazırlama teknikleri uygulanmalıdır.

1 – Çocuğu Fiziksel Olarak Okula Hazırlamak

Okul Öncesi Eğitim

Her anaokulunda olmasa da birçok anaokulunda, çocuğun lazımlık eğitimi almış olarak okula gelmesi beklenmektedir. En azından kısmen de olsa çocuğun tuvalet eğitimi alması gereklidir.

Dört yaş ve daha büyük çocuklarda tuvalet eğitiminin muhakkak alınmış olması gerekirken, daha küçük çocuklarda tuvalet eğitiminin yüzeysel olsa da olması gereklidir. Bu yüzden anaokuluna başlamadan önce anaokulu öncesi tuvalet eğitimi verilmelidir.

Çocuğa tuvalet eğitimi verilirken;

Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olması gereklidir. Burada çocuğun iç çamaşırlarına ve tuvalete ilgili olması beklenmelidir. Okul öncesi eğitim için çocuğun tuvalet eğitimi başlamadan önce; yukarı ve aşağı, temiz ve kirli, ıslak ve kuru terimlerini anlaması gerekir.Çocuğa küçük normlarda, uygun bir tuvalet alınması gerekir. Çocuğun tuvalete ulaşabilmesi için tuvalete ulaşabilmesi ve ellerini yıkaması için lavaboya ulaşması için tabure gerekir.Çocuğa, iç çamaşırını seçmesinde ve kendi pantolonunu giymesine izin verilmelidir.

Çocuğa banyo molaları oluşturulmalıdır. Bu molalar içinde çocukta bebek bezi olmadan lazımlığa oturması sağlanmalıdır. Çocukların yemekten ortalama yarım saat sonrasında tuvalet ihtiyacını gidermeleri sağlanmalıdır.

Tuvaletlerini yaptıktan sonra çocukları ödüllendirmek ya da tuvaletlerini yapmaya başladıklarında sevinildiğini göstermek, çocukları teşvik edebilir. Tuvaletin çocuklar tarafından temizlenmesi mesela, kakasını yaptığı zaman sifonu çekerken “güle güle kakalar” diyerek çocukları eğlenceli şekilde teşvik etme yöntemi de uygulanabilir.

Çocukların anaokuluna başlarken, birçok şeyi kendi başlarına yapmaları, öğretmenler ve çocuklar açısından da oldukça önemlidir. Özellikle bir ayakkabı bağcığını bağlayabilmek, kendi başlarına giyindiklerini görmek, çocuğun ne kadar hazır olduğunun da göstergesi olacaktır. Okul öncesi eğitim aşamasında oldukça önemli bir noktadır.

Okul öncesi çocuklar, öğle sonraları bir kere kestirme şeklinde uyurlar. Günün geri kalanında ise çocuklar, oyun oynamaktan ve çeşitli faaliyetleri yapmaktan hoşlanırlar. Çocuklar sabahları aktif tutulmalı ve oyunlar genellikle dışarıda oynanmalıdır. Televizyon karşısında çocukları tutmak yerine, dışarıda fiziksel oyunlara yönelmelidir.

Okul öncesi eğitim verirken, çocukların bağımsız yemek alıştırması yapmasına önem verilmelidir. Küçük çocuklar, parmaklarıyla yemeği düşünürken, 3-4 yaş arası çocuklar kaşık ya da çatal kullanmayı öğrenmelidir.

2 – Çocuğa Uygun Beceriler Üzerinde Çalışma | Okul Öncesi Eğitim Aşamaları

Çocuklar anaokuluna başladığında, kısa süre kendi başlarına ya da diğer çocuklarla oynar. Bir yetişkinin sürekli çocuğa ne yapması gerektiğini söylemesi doğru değildir. Bu yüzden ebeveynler, 3-4 yaşlarında olan çocuklarını bağımsız şekilde oynamaya teşvik etmelidir. Okul öncesi eğitim programı ile çocuklara aşağıdaki beceriler kazandırılmalıdır. Bunlar:

Anne ve babalar, çocuklarının oyun oynamak istediklerinde buna izin vermesi, dışarı çıkarmaları doğrudur. Eğer Çocuklarda dinleme becerisi geliştirmesi ve anaokuluna uyum sağlayabilmesi gerekir. Bir çocuğun dişlerini fırçalaması, saçlarını taraması, verilen talimatları yerine getirebilmesi için, dinleme becerisinin oluşması gerekir.

Çocuklarda yaratıcılığı teşvik etmek, sanatsal yönünü ortaya çıkarmak için, çocuğun ince ve kaba motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olunmalıdır. Resim yapmak, boya yapmak, çizim yapmak, heykel yapmak gibi birçok yaratıcı faaliyete teşvik edilebilir.

Çocukların okulda öğretmenlerine istediklerini dile getirebilmeleri için, iletişim becerilerinin geliştirilmesi gerekir. Çocukların ihtiyacını dile getirebilmesi için, soru sormaları teşvik edilmelidir.

3 – Çocuklar Okul Hakkında Bilgilendirilmeli

Anaokuluna başlayacak çocuklar için anne ve babanın anaokulu hakkında konuşma yapması, çocuğun okula aşinalığını artırır. Okula gittiğinde çocuğa neler yaşayacağını, neler olacağı anlatmak, çocuğun okul hakkında neler düşüneceğini anlamanızda yardımcı olacaktır. Okul öncesi eğitim verirken:

Çocuğa okulu anlatırken, çocuğun okul hakkındaki düşüncelerini anlatmasına izin verilmesi gerekir. Çünkü çocuk belli bir saatte anne ve babasının yanında olmayacağını, bunun neden olması gerektiğini anlaması kolay olmayacaktır.Çocuğunuzun ayrılığa alışabilmesi için, 30 dakikalık kısa aralıklarla yalnız bırakmaya başlamak, okula ısınması için ilk adım olacaktır.

Çocuğu yalnız bırakmalar süresince, tekrar geri geleceğinizi ama bu ayrılığın belli saat dilimleri arasında olacağını, net ve uygun bir dille anlatmak gereklidir.Çocuğun öğretmeniyle tanışmak, okulu yakından görmek, ne tür faaliyetler içerisinde olunduğu araştırmak, çocuğun okula alışmasında önemlidir. Çocukları okula ısındırmanın bir diğer yolu ise, çocuğun teneffüs saatlerinde okulun önünden geçirmektir.

Böylece diğer çocukların nasıl eğlendikleri, neler yaptıklarını çocuk çok daha rahat kavrayacaktır.Anaokulunu anlatırken hevesli şekilde anlatmak, ne kadar coşkulu olduğunuzu göstermek, çocuğun da o heyecanı hissetmesine olanak tanımaktadır.

Okula giderken çocuğunuzun, okul ile ilgili istediği bir şeyleri yanında götürmesine izin vermek ve bu konuda seçimi çocuğa bırakmak da çocuğun kendi başına seçim yapabilme yetisini geliştirerek, okul için daha hevesli olmasını sağlayacaktır. Okul öncesi eğitim aşamasında sadece fiziksel ve bilişsel değil, duyuşsal anlamda bu hevesi de kazandırmalısınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!