featured

Çocuğunuz Pika Hastalığı Taşıyor Olabilir! İşte, Pika Sendromu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pika Sendromu Nedir?

Pika sendromu, gıda olmayan yiyeceklerin tüketilmesi yani insanları beslemeyen ve hiçbir şekilde yenmemesi gereken yabancı maddeleri yeme ya da yalama şeklinde karşımıza çıkan bir tür yeme bozukluğudur.

Bu rahatsızlık çoğunlukla çocuklarda ya da hamilelerde toprak yeme alışkanlığı şeklinde görülse de sigara izmariti, badana ve kil gibi yenmemesi gereken maddeleri yiyenlere de rastlanmaktadır.

Pika Sendromunun Sebepleri Nelerdir?

2 yaş altındaki çocuklarda buldukları her şeyi yeme eylemi görülebilir ve bu durum besin zannederek yemelerinden dolayı normal olarak sayılır. Bu sendrom çoğunlukla 2 yaş ve üzerindeki çocuklarda ekseriyetle ailenin dikkatsizliğinden veya sevgi yetersizliğinden olur. Fakat bazen vitaminlerin ve minerallerin vücutlarında yetersiz oluşundan da kaynaklanabilir.

Yetişkinlerde ise demir, bakır ve çinko eksikliği ya da yoksulluk gibi sebeplerden Pika sendromu oluşabilir. Yetersiz beslenen kişilerde ve zihinsel sorunlar yaşayanlarda da bu sendroma rastlanabiliyor. Hamilelerle ise aşerme dönemlerinde ortaya çıkabilir.

Pika Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Pika tanısı bir ay veya daha uzun süreli yabancı madde yeme bozukluğu yaşayanlara konur. Pika sendromuna sahip olan kişilerde genellikle mide bulantısı ve bozukluğu, dışkıda kan görülmesi, kabızlık ve karın ağrıları gibi belirtiler görülmektedir.

Yenmemesi gereken maddeleri yiyenler zehirlenmeler, vücutta bakteri oluşumu, bağırsaklarda yırtılmalar ve kabızlık gibi durumlara maruz kalabilir.

Pika Sendromu Olanlar Nasıl Tedavi Edilir?

Pika sendromu tedavisi için ilk önce vücutta herhangi bir demir anemisi, vitamin ya da mineral eksikliğinin olup olmadığını araştırmak ve tetkikler sonucunda yetersiz olanları vücuda takviye etmek gerekir. Bu tedavinin neticesinde çoğunlukla iyileşme görülmektedir.

Fakat sendromun arkasındaki sebep psikolojik nedenlere dayanıyorsa böyle bir durumda da uzman desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Uzman tarafından bu davranışa yönelik bir tedavi şekli başlatılmalıdır. Gerekli görülen tüm tedaviler gerçekleştirildiği takdirde olumlu sonuçlar alınmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!