featured

Çocuk Gözünden Büyüklere Öğütler Veren Küçük Prens Sözleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küçük Prens sözleri, küçük bir çocuğun penceresinden büyüklerin dünyasının nasıl göründüğüne dair tespitler yapan sözlerdir. Dünya’nın en çok satan kitapları arasında yer alan Küçük Prens, 1943 yılında Fransız Antoine de Saint-Exupery tarafından kaleme alınmıştır.

Son yıllarda özellikle sosyal medyada sıkça karşımıza çıkan Küçük Prens sözleri resimli olarak paylaşılmaktadır. Onun adına oluşturulan hayran sayfaları, kupa bardaklar, oyuncaklar sadece çocukların değil aynı zamanda büyüklerinde ilgisini çekmektedir.

Paylaşımda olan Küçük Prens sözleri ve sayfaları oldukça fazla sayıda beğeni almaktadır. 77 yıl öncesinden yapılan tespitlerle günümüze dokunabilen bu eser şimdiden ölümsüz eserler arasında yerini almış bulunmaktadır.

Küçük Prens sözleri Fransızca olarak yazılmış olsalar da günümüzde pek çok dile çevrilmiş bir eserdir. Özellikle Küçük Prens sözleri İngilizce başta olmak üzere Dünya’nın hemen hemen tüm dillerinde rağbet görmüş eserlerdir.

Ülkemizde Cemal Süreya ve Tomris Uyar çevirisi ile yayınlanan Küçük Prens isimli kitap 100 Kıymetli Eser arasında yer almaktadır.

Küçük Prens Konusu Nedir ?

https://www.youtube.com/watch?v=Ytdcj81dqQk

Sahip olduğu tek varlığı olan gülüne daha iyi bir yaşam sağlamak için bütün gezegenleri gezen Küçük Prens sonunda Dünya’ya gelmiştir. Burada insanlar üzerinden nokta tespitler yaparak büyüklere eleştirel bir yaklaşım sergiler.

Orijinal ismi “ Le Petit Prince” olan kitap içerisinde uçağı Sahra Çölüne düşen pilot ve Küçük Prens’in diyalogları şeklinde ilerlemektedir. Küçük Prens sık sık büyüklerin çocukların hayal gücüne sahip olamadıkları için onların renkli bir yaşantıya sahip olamadıkları bu yüzdende mutsuz oldukları konusu işlenir.

Küçük Prens sözleri ve tespitleri ile çocukluğunda büyükleri tarafından anlaşılamayan pilota yardımcı olmaktadır. Ona küçüklüğünde yaşadığı anıları anlattırarak keyifli vakit geçirmesini sağlamaktadır.

En Bilinen Küçük Prens Sözleri

“Çocuklar büyükler karşısında her zaman sabırlı ve anlayışlı olmak zorundalar”.

Anlamı: Büyüklerin çocuklara karşı göstermeleri gereken iki özelliğin burada çocuklar tarafından gösterilmesi vurgulanmıştır. Çocukların büyükler tarafından anlaşılabilmeleri için sabırla beklemeleri gerektiği öğüt verilmiştir.

“İnsan günbatımını çok üzgün olduğunda seviyor”.

Anlamı: Aslında bu güzel sözle zaten hali hazırda bulunan güzelliklerin sadece mutsuz olduğumuzda gözümüze ilişmesi anlatılmaktadır. Kafamızı kaldırdığımızda görebileceğimiz güzelliklerin sadece üzgün zamanlarımızda fark edebilmemiz bizler için oldukça büyük bir kayıp.

“Kelebeklerle tanışmak istiyorsam eğer, bir iki tırtıla katlanmayı öğrenmek zorundayım”.

Anlamı : Küçük Prens sözleri içerisinde en çok bilinenlerden olan bu söz insanların güzel yanları ile karşılaşmak için kötü yanlarına katlanmayı vurgulamaktadır. İnsanların güzel tarafları ile doğrudan karşılaşmanın oldukça zor olduğu bu yüzdende insanlara karşı sabır ve anlayış göstermemiz gerektiği belirtilmektedir.

Sevilen Küçük Prens Sözleri

YouTube video

“İnsanların arasında da yalnızdır insan”.

Anlamı: İnsanoğlunun çevresi istediği kadar kalabalık olursa olsun onun aslında kendi iç dünyasında yalnız olduğu belirtilmektedir. Özellikle insanların başkalarına gösterdikleri yüzlerinin yanında kendi iç dünyalarının tamamen farklı olabileceği belirtilmektedir.

“Senin gülünün diğer güllerden daha önemli olmasını sağlayan şey, ona ayırdığın vakittir”.

Anlamı : Küçük Prens gülünü değerli kılan şeyin aslında ona verdiği emekler olduğunu belirtmektedir. O gül aslında Dünya’nın en güzel gülü olmayabilir. Fakat Küçük Prens için Dünya’nın en değerli gülü kendi gülüdür.

“Sadece çocuklar ne aradıklarını biliyor”.

Anlamı : Küçük Prens sözleri insan ancak yüreğiyle okuduğu zaman gerçek manası ile anlam kazanıyor. Örneğin çok sevilen bu sözde sadece çocukların tek bir hedef belirleyerek o hedefleri doğrultusunda ilerledikleri vurgulanır. Yetişkinler ise aynı anda birkaç hedefe sahip oldukları için koydukları hedeflere arasında kaybolup gitmektedirler.

” İnsanların artık anlamaya zamanları yok. Dükkânlardan her istediklerini satın alıyorlar. Ama dostluk satılan bir dükkân olmadığı için dostları yok artık. “

Anlamı: Bu sözle anlatılmak istenen dostluk ya da sevgi gibi manevi duyguların artık çok değersizleştiğini, insanların her şeyi maddi olarak almaya alıştıkları için bu tür konulara yeterince ilgi duymadıklarını anlatmaya çalışmaktadır. 

En Çok Paylaşılan Küçük Prens Sözleri

“Oysa aradıkları şey tek bir gülde birazcık suda olabilir. Ararken yüreğiyle bakmalı insan”. 

Anlamı : Küçük Prens sözleri ile insanların onları mutlu edebilecek şeyleri sadece yürekleri ile baktıklarında bulabileceklerini söylemektedir. İnsan yüreği ile aradığı zaman küçük şeylerle dahi mutlu olabileceğini belirtir.

“Senin ne zaman geleceğin belli olmazsa, sana kalbimi kaçta hazırlayacağımı bilemem”.

Anlamı: Bu sözü ile Küçük Prens insanın mutlu olabilmesi için kendine ait geleneklerinin olması gerektiğini vurgular. Bu sayede mutlu olacağı saati birkaç saat önceden sevinçle bekler.

“Büyüklerin hepsi birer çocuktu. Ama onların çok azı bunu hatırlar”.

Anlamı: Yetişkinlerinde aslında zamanında birer çocuk olduğu ve kendisinin geçtiği yollardan geçtiğini hatırlatır Küçük Prens. Çocukları dinlemelerini ve onlara karşı anlayışla davranmaları gerektiğini söylemektedir.

” Vereceğim sır çok basit: İnsan ancak yüreğiyle baktığı zaman doğruyu görebilir. Gerçeğin mayası gözle görülmez.’ Küçük Prens unutmamak için tekrarladı: ‘Gerçeğin mayası gözle görülmez. “

Anlamı : Ünlü yazar bu sözü ile gerçek dünyanın ve yaşanan olayların en gerçek yanlarının gözle değil, yürekle anlaşılabileceğini ifade etmektedir.   

“Örneğin öğleden sonra saat dörtte gelirsen, ben saat üçte kendimi mutlu hissetmeye başlarım. Zaman ilerledikçe de daha mutlu olurum. Saat dörtte endişelenmeye ve üzülmeye başlarım. Mutluluğun bedelini öğrenirim. Ama günün herhangi bir vaktinde gelirsen, seni karşılamaya hazırlanacağım zamanı asla bilemem..’ benim de en sevdiğim kısımlardan biridir bu. … Ben ciddi bir adamım! Ben ciddi bir adamım! Ben çok ciddi bir adamım! … “

Anlamı: Buradaki sözde beklentinin insan yaşamı için ne kadar önemli olduğunu anlatan ünlü yazar, mutluluğun beklenti ile yakından ilişkili olduğunun altını çizmektedir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!