featured

Çocuklarla Oynanabilecek Oyunlar Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuklarla oynanabilecek oyunlar birçok farklı özelliklere sahiptir. Oyunlar sadece eğlence amaçlı değildir. Aynı zamanda çocuklara bazı öğretileri sağlarlar. Bu nedenle oyun seçiminde dikkatli olunmalıdır ve yaşa uygun oyunlar tercih edilmelidir. Eğitimini almış uzmanlara danışarak oyun yönlendirmesi yapılmalıdır.

Çocuklar hayata ilk adımlarını atmaları ile birlikte duyuları ile çevreyi algılamaya başlar. Nesneleri ağzına götürme, fırlatma, dokunma ve tutma gibi pek çok eylemleri ile çevrelerini anlamaya çalışırlar. Bu eylemler sonrasında kendileri ve çevreleri hakkında fikir sahibi olur ve daha sonraki hareketlerini düzenlerler.

YouTube video

Bu eylemlerin en karmaşık ve en deneyimsel yolu ise oyunlarla ortaya çıkar. Oyunlar sayesinde kuralları tanıma, sosyalleşme, yeteneklerini keşfetme, fiziksel becerilerini geliştirme gibi pek çok alanda yarar sağlanır.

Çocuklar İçin Oyunun Önemi

Çocuklar için oyun, gelişimleri açısından son derece kritik bir olaydır. Oyun oynamak, çocukların motor gelişimlerinden ahlak gelişimine kadar pek çok noktada etkili olur. Bu sebeple çocukların oyunlarının dikkatli seçilmesi ve çocuklarla oynanabilecek oyunlar bulmak önemlidir. Çocuklar oyunlarla şu özellikleri kazanır:

Kendilerini daha iyi ifade etmenin yollarını keşfederler.Çocukların motor ve fiziksel becerilerinde ilerleme olur.Özellikle sözel oyunlarla birlikte dil gelişimi hız kazanır.Birçok oyun sayesinde çocukların hayal güçleri gelişir.

YouTube video
Çocukların iletişim becerilerinde artış gözlemlenir.Kurallara uyma ve bir işi devam ettirme becerilerinde ilerleme olur.Sorumluluk bilinci geliştirmede oyunlar etkili olabilir.

Tüm bu özellikleri kazandırabilecek bir oyun için ailenin iyi bir rehber olması önemlidir. Çok farklı alanlarda çocuklarla oynanabilecek oyunlar bulunarak çocukların tüm alanlarda gelişimleri yükseltilmeye çalışılmalıdır.

Ailecek Oynanacak Oyunlar Yetişkin

Sizi ekran başından kaldıracak çocuğunuzu ise daha çok geliştirecek çocuklarla oynanabilecek oyunlar sayesinde daha iyi vakit geçirebilirsiniz. Bu oyunlardan bazıları şunlar olabilir:

1) Üçgen Peynir Dilimleri

YouTube video
Uygun Yaş Grubu: 7 yaş ve üzeriKişi Sayısı: 2 kişi ve üstüMalzemeler: Kâğıt ve kalem

Oynama Şekli

Bu oyunda kağıdın üzerinde birçok noktada konulur. Bu noktalarla çizgiler oluşturulacaktır. Bu çizgilerin iki nokta arasında olması istenir. İlk yarışmacının çizgiyi çizmesiyle oyun başlar. Bu yarışmada amaç çizgilere dikkat ederek üçgen oluşturmaya çalıştırmaktır. Üçgen oluşturan kişinin baş harfi üçgen içine yazılır. En çok üçgen yapan kişi oyunun kazananı olur.

2) Pazara Gittim Halkası

YouTube video
Uygun Yaş Grubu: 7 yaş ve üzeriKişi Sayısı: 2 kişi ve üstüMalzemeler: Herhangi bir malzemeye gerek yoktur.

Oynama Şekli

Bu oyunda oyuncular halka oluşturur. Halkadaki bir kişi bir sebze meyve ismi belirleyerek, ”Pazara gittim kayısı aldım.” der. Sıradaki oyuncu ise bir farklı sebze meyve ismi belirleyerek bir öncekine ekler. Örneğin, ”Pazara gittim kayısı, üzüm aldım.” der. Böyle devam ederken meyve sebzenin sırasını karıştıran ya da unutan kişi oyundan çıkar. Son kalan kişi ise birinci olur.

3) Evet-Hayır Oyunu

YouTube video
Uygun Yaş Grubu: 4 yaş ve üzeriKişi Sayısı: 2 kişi ve üstüMalzemeler: Herhangi bir malzemeye gerek yoktur.

Oynama Şekli

Bu oyun, çocuklarla oynanabilecek oyunlar arasında olup soru cevap şeklinde ilerler. Oyuncuların sorulan sorulara evet ya da hayır şeklinde cevap vermemesi gerekir. Örneğin, ”Okula gittin mi?” sorusuna ”Gittim.” şeklinde cevap vermelidir. Evet ya da hayır cevabını verirse oyundan çıkar.

4) Sana Ne Lazım?

YouTube video
Uygun Yaş Grubu:4 yaş ve üzeriKişi Sayısı: Karşılıklı olarak 2 kişiyle oynanır.Malzemeler: Herhangi bir malzemeye gerek yoktur.

Oynama Şekli

Bu oyunda bir kişi bir meslek ismi söyler. Karşıdaki ise ”Sana ne lazım?” sorusunu sürekli tekrarlar. Bu tekrarlar sırasında 2 dakikalık bir zaman sınırı vardır. Bu süre içerisinde cevap vermekte tıkanan oyuncu kaybeder.

Çocuklar için evde oynanacak oyunlar bir şekilde becerilerini geliştirir. Çocuklar, zeka oyunları, eğitici oyunlar, evde oynanan oyunlar gibi oyunlarla her gün gelişimlerini ilerletirler. Evde oynanabilecek oyunlarda oyunculardan biri mutlaka anne-baba olarak siz olmalısınız. Bu sayede bebek ve çocuklar için kaliteli bir oyun ortamı sağlayabilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!