Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çocukluk Astımı Nedir? Alerjik Astım Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Çocukluk astımı, ciddi solunum

Çocukluk astımı, ciddi solunum problemlerini beraberinde getiren bir astım türüdür. Bir üst solunum yolu hastalığı olan çocukluk astımını alerjik hastalıklar arasında da saymak mümkündür.

Çocukluk dönemindeki önemli hastalıkların başında olan bu solunum yolu hastalığını açıklamadan önce astımın ne olduğunu bilmek gerekir.

Astım Nedir ?

Astım, akciğere giden hava kanallarını tıkayarak nefes almayı oldukça zor bile hale getiren bir hastalıktır.

Çocukluk astımı da normal astımdan farklı semptomlar göstermez. Astımlı çocuklar fazla öksürmekten dolayı nefes darlığı yaşarlar. Akciğerlerde biriken mukus ödem yaparak öksürüğe neden olur.

Çocukluk Astımı Nedenleri

Astım tanısı konmadan önce yapılan birçok test vardır. Bu testler evde yapılamadığı için ailelerin astım nedenleri konusuna önem vermeleri gereklidir.

Astımın nedenleri günümüzde hala tam olarak belirlenememiştir. Çocukluk astımı nedenleri bilinmese de çevresel faktörler, geçmişte astımı olan akrabalar ve fazla kilo nedenleri arasında gösterilir.

Ancak tıp, tam olarak nedenlerini bulamamıştır. Çocuğu hastalığını yani astım geçiren aileler genelde alerjik bir yapıya sahiplerdir. Tozlu ortamlarda oynama, ev tozu, kirli hava yolları, ev akarları, egzoz, yoğun duman, hava kirliliği vs. astım hastalığının risk faktörüdür.

Çocukluk Astımı Atağında Görülen Durumlar

Çocukluk çağının üzerinde dikkatle durulması gereken astım hastalığında hasta çocukların ortak semptomları bulunmaktadır:

Rahat nefes alamama, nefes alırken zorluk çekmeHer nefes alışt duyulan hışırtı sesi (burun tıkanıkken duyulan sese benzer bir ses)ÖksürükHızlı kalp atışı

Astım hastalığına sahip her çocuk da bu durumlar görülür. Her astım krizi ciddi değildir. Ciddi atakların gelmesi genelde yoğun toza maruz kalma, çok koşup nefes nefese kalma, ilaçları düzensiz kullanma ya da hiç kullanmama, polen ve hayvan tüyüne maruz kalma gibi durumlarda gerçekleşebilir.

Çocukluk Astımı Tedavisi Nedir?

Çocukluk astımı tedavisi kalıcı olarak yoktur. Genel olarak astım hastalığı tedavisi “hastalığı bastırma” şeklindedir. İlaç kullanmak ve tetikleyici unsurlara dikkat etmek, astımı biraz olsun hafifletmek adına yapılması gereken tedavi şeklidir.

Çocuklarda astım tedavisi uygulanmadan önce solunum fonksiyon testleri uygulanır. Eğer bu testlerin sonucunda yüksek bir astım seviyesi bulunursa daha yoğun bir tedavi süreci başlar.

Astım İlaçları

Astım ilaçları genelde direk olarak akciğere ulaşan ilaçlardır. Ağıza sıkıldığında yani solunduğunda direk olarak ciğerlere etki eder ve düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. Bu ilaçlar sadece hava formunda olmaz.

Hap veya şurup şeklinde olan astım ilaçları da vardır. Astım hastalığına sahip çocuklar düzenli doktor kontrolünde olmalıdırlar.

Zaten zor olan bu hastalık çocukların yaşam kalitesini düşürebilir. Her çocuk koşmak, hızlı hareket etmek ve astım krizine girer miyim diye düşünmeden oynamak ister. Bu yüzden astımlı çocukların anne ve babaları dikkat etmelidir.

Atakları engellemek ya da nasıl davranması gerektiğini bilmek adına ebeveynler “astım krizi günlüğü” tutması iyi olacaktır. Günlük tutmak, doktor muayenesinde takip açısından önemli bir yer tutar.

Alerjik Astım Belirtileri Nelerdir?

Alerjik astım sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada yaygın şekilde görülmektedir. Hem yetişkinler de hem de çocuklarda görülen alerjik astım belirtileri şunlardır;

Polenlerin baş gösterdiği bahar aylarında öksürük, burun akıntısı, nefes almakta zorluk ve göz akması yaşanıyor ise,Toza, kokuya ve dumana maruz kalındığında nefes daralması,Yaz aylarında oluşan yoğun nemin kişiyi rahatsız etmesi,Kedi, köpek, kuş vs. tüyüne maruz kalınca hapşırma.

Alerjik Astım Tedavisi

Alerjik astım tedavisi olmadan önce astımınızın alerjik olduğunu belirlemek için testlere ihtiyaç vardır. Bu testler yapılıp tanı konulduktan sonra alerjik astımınızı hafifletmek adına ilaç tedavisi verilir.

Alerjik astımı kesin olarak yok eden bir tedavisi yoktur. Ancak alternatif tıbba yönelmek isterseniz, araştırdıktan ve işinin uzmanı bir kişiden bilgi aldıktan sonra bu konu hakkında denemeler yapabilirsiniz. alerjik astım ataklarını önlemek ve azaltmak için kişinin yapması gereken şeyler vardır. Bunlar;

Tanı konduktan sonra atakları tetikleme ihtimali olan yiyeceklerden uzak durmak,Bol bol temiz hava almak. Evi havalandırmak,Çamaşır asılan odada zaman geçirmemek, uyumamak,Bahar mevsiminde buruna ve göze polen girmemesi için dikkat etmek,Yoğun kokulu parfüm, deodorant, çamaşır deterjanı kullanmamak,

Alerjik astım hastalığına sahip kişiler eğer bu maddelere dikkat ederlerse, astım atakları (krizleri) hafifleyecektir.

Alerjiden Nasıl Korunur ?

Alerji yaşaması oldukça zor bir hastalık. Neye ya da nelere alerjiniz olduğunu öğrenene kadar alerji size rahatsızlık verir. Bu yüzden kendiniz de herhangi bir belirti gördüğünüzde gecikmeden doktora başvurmanız önem taşır. Alerjiden korunmak ve var olan alerjinin etkilerini azaltmak için;

Polenlerden uzak durun. Özellikle sabah saatlerinde ortaya çıkan polenler oldukça rahatsız edicidir.Toz oldukça alerjiktir. Hatta alerjik bir yapıya sahip olmayan insan bile tozlu bir ortamda hapşırabilir. Saçlar da çok fazla toz tutar. Her akşam saçlarınızı şampuanlamasınız bile yıkamanız önerilir.Ağaçlık alanlar alerjinizi artırabilir, çok ağaçlı ortamlardan uzak durun,Güneşten ve tozdan korunmak için şapka ve gözlük takın. Hem tozdan hem de güneşin zararlı ışınlarından kurtulmak için bu önemlidir. 

Alerjiden korunmak için bunları uyguladığınızda, alerjik yapınızı engelleyemezseniz bile önüne geçmiş olursunuz.

Uzun süreli astım ataklarının görüldüğü alerjik astım türünde çocukların alerjik reaksiyon gösterdiği durumlar kontrol altında tutulmalıdır. Astımı olan çocukların parfüm, sigara ya da duman gibi kokulardan uzak tutulmaları büyük önem taşımaktadır. 

Astım Olan Çocuklar Nasıl Beslenmelidir ?

Astım tedavisi sürecinde özellikle çocuklarda astım problemine karşı doğru beslenme düzenine sahip olmak çok önemli bir alışkanlıktır. Son dönemde yapılan araştırmalar astım hastalığı tedavisi için birçok besinin katkı sağladığını ortaya çıkarmaktadır.

Üst solunum yolu hastalıkları arasında olan astım, birçok hastalık gibi kronik özellik taşıyabilmektedir. Bu noktada astım hastalarının ömür boyu kendilerine önem vermeleri gereklidir. Astım hastalığında beslenme önerileri konusunu öğrenerek, hayatlarını bu düzenin üzerine yerleştirmelidirler.

Anne Sütü

Çok uzun bir süredir bilim adamlarının üzerinde sıklıkla durduğu anne sütü, astım riskini azaltmada da büyük öneme sahiptir. Emzirme döneminde sigara içen annelerin bebekleri büyük ihtimalle solunum yolu rahatsızlıkları yaşamaktadır.

Aynı zamanda annenin hamilelik döneminde beslenme düzenine dikkat etmemesi ve yetersiz beslenmesi, bebeğin direncinin düşük olmasına ve astım hastalığına yakalanmasına neden olabilmektedir.

Yüksek Karbonhidrat Risk Taşıyor

Astım hastalığı olan çocukların yüksek karbonhidratlı ve şekerli besinleri sıkça ve yoğun bir şekilde tüketmeleri, hastalığın yüksek seviyede hissedilmesine neden olmaktadır. Bu noktada anne ve babanın çocuğunun yediği gıdalara önem vermesi gereklidir.

Antioksidan Önemli

Çocukların antioksidan içeren A, E ve C vitamini yönüyle zengin gıdalarla beslenmeleri, astım hastalığına karşı bir önlem olabilmektedir.

Astım hastası çocukların bol miktarda C vitamini  almaları önem taşır. Bal kabağı, brokoli, domates, marul, kivi, yeşil yapraklı bitkiler ve yeşil biber tüketimi, antioksidan seviyesini yükselterek, çocuğun astım hastalığını çok daha kolay yaşamasını sağlar.

Çocuklarda astım hastalığı hakkında bilgi paylaştığımız yazımızda yer alan tedavi yöntemlerinin tamamı bir hekim tarafından önerilmelidir. Aksi halde yaşanacak herhangi bir problem ile ilgili Okuhaber sitesi sorumluluk kabul etmemektedir.