featured

Çok Yakında Yapay Et Tüketeceğiz! Yapay Et Nasıl Üretiliyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2020 Nisan ayında Amerika’daki 7300 Burger King restoranında Impossible Whopper satılacağı duyuruldu. Vegan burger olarak fasulyeden yapılan ve tanıtılan bu burger bir hamburger köftesinin taklidi olarak üretilmiyor. Fakat adına impossible yani Türkçe olarak imkansız denilmesinin sebebi ise gerçek ete benzemesi, kokusunun et ve tadının da et gibi olmasıdır. Ayrıca tamamen bitkisel bir ürün olarak Impossible Foods tarafından üretilen bu et, pişirilirken diğer köfteler gibi cızırdayan bir ses çıkartıyor.

Rakibi Beyond Meat ise sahte sosis üretiyor ve büyük market zincirleri ile anlaşma imzalamak üzere bulunuyor.

Yapay Etin Maliyeti Ne Kadar?

Mark Post, 2013 yılında tamamen laboratuvarda üretilmiş yapay hamburger tanıttı. Bir hamburger köftesi yapabilmek için herhangi bir hayvanın ölmesine gerek kalmadan yalnızca hayvanlardan hücre alınarak 3 ay gibi kısa bir sürede yapay hamburger köftesinin üretilebildiği söyleniyor.

Fakat tek probleminin ise 270.000 Euro gibi bir maliyetinin olduğu ifade ediliyor. Bu rakam 2013’den bu yana da değişmiş olarak görülüyor. Startup firmalar ise 2013’deki bu maliyeti yüzde 99 düşürmeyi başararak yalnızca et değil tavuk, hindi ve ton balığı üretimi de yaptılar.

İneksiz süt, tavuksuz yumurta da üretilmek üzere laboratuvar sırasını bekliyor. 2020 yılına gelindiğinde hayvansız üretilen et herkesin satın alabileceği fiyatlara düşecek gibi görünüyor.

Yapay Hamburger Üretmek

 Patatesteki protein, yiyecek pişerken yumuşak halden sert hale geçmesine olanak veriyor.Doymuş yağ oranının azalması için Impossible Burger firması Hindistan cevizi yağı kullanmaya başladı.Impossible Foods, ayrıca hamburger köftesinin sert kalabilmesi için buğday yerine glütensiz soya kullanmaya başladı.

Peki, Sentetik Et Nasıl Üretiliyor?

Bir hayvandan kök hücre alındıktan sonra hücreler bölünür ve kas lifleri oluşturulur. Bir kök hücresinden 800 milyon kas hücresi geliştirilebilir. Yani bu miktarda hücreyleyse 80 bin hamburger köftesi elde edilebilir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!