featured

Covid-19 muyum Yoksa Grip mi? Bu İkileme Son Veriyoruz! İşte, Covid-19 ile Gribi Ayıran Farklar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Covid-19 muyum Yoksa Grip mi? Bu İkileme Son Veriyoruz! İşte, Covid-19 ile Gribi Ayıran Farklar

Covid-19 mu? Grip mi? Bu ikileme son veriyoruz. İşte bu iki hastalığı birbirinden keskin bir şekilde ayıran o farklar…

Covid-19 hayatımıza gireli nerdeyse 2 yıl oldu. Ancak Covid-19 ile grip arasında yaşanan ikilem halen devam ediyor. Özellikle kış aylarında birçok insan hasta olduğunda bu hastalığının ne olduğunu ayırt edemediğinde, bulaştırmaya devam edebiliyor. Peki, bu iki hastalık birbirinden nasıl ayırt edilir? Grip ya da Covid-19 olduğunu nasıl anlarsın? İşte, yanıtlar…

2/11

Burun Akıntısı

Burun Akıntısı

Covid-19 ile grip aslında semptomlar bakımından birbirlerine oldukça benzer. Ancak gripte görülen burun akıntısının, Covid-19’da bir karşılığı yok. Yapılan araştırmalara göre covid-19 geçirenlerin %90’ı burun akıntısı yaşamadığını belirtiyor. Oysa ki, gripte damarlarda vazodilatasyon gerçekleştiğinden inanılmaz bir burun akıntısı ortaya çıkabiliyor.

3/11

Öksürük

Öksürük

Grip ya da nezle söz konusu olduğunda ciddi bir öksürük yaşamanız oldukça düşük bir ihtimaldir. Beraberinde akciğerlerinizi de üşütmemişseniz, öksürük ile karşılaşmanız neredeyse imkansızdır. Ancak Koronavirüs ilk olarak öksürükle kendini belli eder. Öyle ki, öksürmekten uyuyabilmek ve hatta nefes alabilmek dahi imkansızdır.

4/11

Halsizlik

Halsizlik

Halsizlik kış hastalıklarının tamamında ve Covid-19’da görülebilen bir durumdur. Ancak Covid-19’da görülen halsizlik, diğer hastalıklardan çok daha fazladır. Öyle ki birçok insan bu hastalık ile karşılaştığında rutin işlerini bile yerine getiremez hale gelebilir. Ancak grip ya da nezle söz konusu olduğunda daha az halsizlik ile karşılaşılması beklenir.

5/11

Tat- Koku Kaybı

Tat- Koku Kaybı

Bilindiği üzere Covid-19’un en temel belirtilerinden biri tat ve koku kaybıdır. Ancak bazı insanlar bu belirtiyi yaşamadığını söyleyebiliyor. Gripte görülme olasılığı bulunmayan tat ve koku kaybı, covid-19’da azda olsa mutlaka gözlemlenir. Bu kayıp, ağır bir parfüm olduğu bilinen kokunun koklanması ile anlaşılabilecektir. Kokunun ağırlığını yitirdiği ve hafif olduğunu düşünüyorsanız, covid-19 geçirmiş olabilirsiniz.

6/11

Kabarcıklar

Kabarcıklar

Özellikle Omicron varyantının dünyada etkisini göstermesi ile birlikte yepyeni bir semptom görülmeye başlandı. Buda diğer hastalıklardan covid-19’u ayırt edebilmek adına önemli bir detay! Bilim adamlarının araştırmalarına göre Omicron varyantına yakalanan hastaların %82’sinin el ve ayaklarında kabarcıklar oluşuyor. Bu kabarcıklar aynı zamanda kaşıntı hissi uyandırıyor.

7/11

Bulaşma Süresi

Bulaşma Süresi

Gripli biriyle temas ettiyseniz ve size geçtiyse, ortalama 24 saat içerisinde belirtileri görmeye başlarsınız. Ancak Koronavirüste bu süre minimum 3-5 gün aralığındadır. Eğer yakın çevrenizde biri hasta ise ve size hemen geçirdiyse, bu grip olduğunuzu gösterecektir.

8/11

Hapşırma

Hapşırma

Yapılan bir araştırmaya göre Covid-19 geçiren kişilerin yalnızca %5’i hapşırma ile karşılaştıklarını ifade etmektedir. Genel olarak hapşırma nezle ya da grip söz konusu olduğunda görülebilmektedir.

9/11

Boğaz Ağrısı

Boğaz Ağrısı

Omicron varyantının tespit edilmesinden çok kısa bir süre sonra farklı bir varyant daha bulunmuştu. Delta ve omicron varyantının melezi olduğu tespit edilen bu varyanta delmicron adı verilmişti. Bu varyantın en önemli belirtisi ise boğaz ağrısı. Peki bu boğaz ağrısı, grip ya da nezledeki boğaz ağrısından nasıl ayırt edilir. Uzmanlara göre bu semptom yutkunma ile oluşan ağrıdan çok daha farklı. Öyle ki normal zamanda dahi boğazın yırtılırcasına ağrıması şeklinde ifade ediliyor. Bu denli ağrıdığı için birçok insan yemek yiyemiyor ve bu süreçte çok kilo verebiliyor.

10/11

Ateş

Ateş

Grip, nezle ya da covid-19’da ateş görülebilme olasılığı oldukça fazladır. Ancak bu hastalıkları birbirinden ayıran en önemli özellik sınırıdır. Grip ya da nezle söz konusu olduğunda ateş 37-38’lerde seyrederken,  covid-19’da minimum 38 derece ateş görülebilir. Hatta 39-40 aralığına kadar seyreden ateş dahi görülebilecektir.

11/11

Nefes Darlığı

Nefes Darlığı

Grip ya da nezlede sizi bariz bir şekilde zorlayan nefes darlığı ile karşılaşmazsınız. Ancak covid-19 söz konusu olduğunda merdiven çıkmak hatta yürümek dahi nefes darlığına sebebiyet verebilir. Bu hastalıkta efor direkt olarak nefes darlığına sebebiyet verebilecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!