featured

Crohn Hastalığı Olan Bensu Soral Koronavirüs Aşısı Oldu | Crohn Hastalığı Nedir | Crohn Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Crohn hastalığı nedeniyle tedavi gören oyuncu Bensu Soral, sosyal medya hesabında yaptığı bir paylaşımla koronavirüs aşısı olduğunu duyurdu. Toplumda çok bilinen bir hastalık olmayan Crohn hastalığı nedir Crohn hastalığı nedenleri nelerdir Crohn hastalığı belirtileri nelerdir? Bensu Soral’ın gündeme getirdiği Crohn hastalığı hakkında merak edilenleri sizler için derledik…

Bensu Soral’ın Hastalığı Crohn, Koronavirüs Aşısı için Öncelik Tanıyor

Ünlü oyuncu Bensu Soral, sosyal medya hesabından takipçilerine koronavirüs aşısı olduğunu, bir paylaşımla duyurdu. BionTech aşısı olduğu görüntüleri paylaşan 30 yaşındaki genç oyuncunun, hangi nedenle öncelik kazandığı merak edildi. Soral, kendisine yöneltilen öncelik nedeni sorularını şu cümlelerle yanıtladı

‘’Ben Crohn hastasıyım. Crohn; kronik bir rahatsızlık olmakla beraber her hafta kendime iğne yapmamı gerektiren bir hastalık.’’

Crohn Hastalığı Nedir ?

Crohn hastalığı, iltihap kaynaklı bir hastalık türüdür. Sindirim sisteminin herhangi bir yerinde yani ağızdan başlayarak yemek borusu, mide, ince bağırsak, kolon veya rektum bölgesinde iltihap oluşmasına sebebiyet veren bu hastalık, yüz bin kişide bir görülebilen bir hastalıktır.  

Büyüme ve cinsel gelişim açısından duraksamalara neden olan Crohndan genel olarak kilo kaybı ve iştah kaybı yaşayan kişiler daha fazla etkilenmektedir. Bu hastalığa neden olan iltihap sindirim başladığı herhangi bir yerde; ince bağırsakta, kalın bağırsakta ya da her ikisinde birden oluşabilmektedir.

Crohn Hastalığı Belirtileri Nelerdir ?

Crohn hastalığı belirtileri tutulumun gerçekleştiği yere göre değişkenlik göstermektedir. İnflamatuar bağırsak hastalıkları (ibh) arasında bulunan Crohn, ülseratif kolit ile benzerlik göstermektedir. Bu hastalığın en sık gözlemlenen belirtileri; ishal ve karın ağrısıdır.  

Crohn hastalığından kaynaklanan karın ağrısı genel olarak yemeklerden sonra, göbekte ve göbeğin altında hissedilmektedir. İltihabın bağırsakta oluşması ve bağırsakta daralmaya neden olması durumunda da crohn hastalığı belirtileri arasında bulunan karın ağrısına şişkinlik, kabızlık ve kusma da eklenmektedir.

Sindirim sisteminde tutulmaya neden olan bu hastalık aktif dönemlerinde halsizliğe, yüksek ateşe, iştahsızlığa, kilo kaybına, çocuklarda da gelişim geriliğine neden olabilmektedir. Ayrıca kalın bağırsağın tutulum gösterdiği zamanlarda kanlı dışkı söz konusu olabilmektedir.  

YouTube video

Crohn hastalığının belirtileri arasında anüs bölgesinde çatlak oluşumu da vardır. Tutulumun anüs ve çevresinde olması zaman zaman iltihaplı akıntıların görülmesine de neden olabilmektedir. Diğer Crohn hastalığı belirtileri ise şunlardır:

Karında şişkinlikGöbeğin alt kısmında ağrıİshal veya kabızlıkHalsizlikİstemsiz kilo kaybıYüksek ateşAnüs bölgesinde apse, çatlak, akıntı

Crohn Hastalığı Nedenleri Nelerdir ?

Hem Crohn hastalığı nedenleri hem de crohn hastalığıyla benzerlik gösteren ülseratif kolit hastalığının nedenleri tam olarak bilinememektedir. Ancak bu hastalığın gelişmesinde çevresel etmenlerin ve genetik faktörün etkili olduğu düşünülmektedir. 

https://www.youtube.com/watch?v=HxpBtA87Dec

Sigara kullanımı da bu hastalığın oluşmasına neden olabilmekte, tedavi sürecini de zora sokmaktadır. Tam olarak neden kaynaklandığı bilinmeyen Crohn belirtileri uzun süreli olarak gözlemlendiğinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna danışılmalıdır.

Crohn Hastalığı Komplikasyonları Nelerdir ?

Crohn hastalığı komplikasyonları oldukça çeşitlidir. Ancak bu komplikasyonlar her zaman için her hastada görülmemektedir. Ancak cilt, göz, ağız, idrar yolu ve eklemlerde komplikasyonlar gelişebilmektedir.

1 – Crohn Hastalığının Cilt Üzerindeki Komplikasyonları

Crohn hastalığının cilt komplikasyonlarından en yaygını; diz altlarında gelişen ağrılı kırmızı şişliklerdir. Nadiren de ayak bileği yakınlarında yaralar oluşabilmektedir. Cilt üzerindeki crohn hastalığı belirtileri genel olarak hastalığın alevlenme zamanlarında belirginleşmektedir.

2 – Crohn Hastalığının Göz Üzerindeki Komplikasyonları

İnflamatar bağırsak hastalıkları arasında yer alan Crohn, hastaların yüzde 8’inde gözlerde komplikasyona neden olabilmektedir. Bu komplikasyonlar kendisini gözde ağrı, ışığa karşı duyarlılık, görme yeteneğinde azalma olarak göstermektedir.

3 – Crohn Hastalığının Ağız Üzerindeki Komplikasyonları

İnflamatuar bağırsak hastalıkları ile birlikte ağız içinde de komplikasyonlar gelişebilmektedir. Ağız içinde çıkan Aftlar yani beyaz ve küçük yaralar, sık rastlanan bulgulardır. Aftlar üst damakta, yanak içlerinde görülebilir.

4 – Crohn Hastalığının İdrar Yolları Üzerindeki Komplikasyonları

İdrar yolu tıkanıklığı, idrar yolu taşları ve de fistül oluşumu crohn nedeniyle yaşanabilmektedir. Özellikle böbrek taşları, bu hastalığın belirtisi olarak sıklıkla söz konusu olabilmektedir.

5 – Crohn Hastalığının Eklemler Üzerindeki Komplikasyonları

Crohn hastalığının belirtileri arasında yoğun olarak eklemlerde şişlik gözlemlenmektedir. Bu hastalık nedeniyle de sıklıkla dizler, dirsekler, ayak bilekleri ve kalça tutulmaktadır. Hastalığın alevlenme döneminde yaşanan bu komplikasyonlar, genç erişkinlerde daha sık yaşanmaktadır. Özellikle çomak parmak yani clubbing bu hastalıkla birlikte söz konusu olabilmektedir.

Crohn Hastalığı Ölümcülmüdür ?

Bu hastalık ölümcül bir hastalık değildir. Vücutta enflamasyona neden olan crohn hastalığı, tedavi edilebilen bir hastalıktır ancak ömür boyu sürmektedir. Crohn hastalığı beslenme, ilaç tedavisi ve gerekli durumlarda da cerrahi müdahalelerle baskılanabilmektedir. Kişilerin yaşam kalitesi, tedavi ile yükseltilmektedir.

İBH Crohn Bulaşıcı mı ?

Crohn ve bunun gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları bulaşıcı özellikte değildir. Solunum yoluyla cinsel yolla bu hastalığın bulaşması söz konusu değildir.

Crohn Hastalığı Yaşam Süresi Nedir ?

Bu hastalık ölümcül bir hastalık olmadığı için yaşam süresi yoktur. Hastalar gerekli tedavilerin uygulanmasıyla sağlıklı bir hayat sürebilmektedir. Hastalığın alevlenmesi dönemlerinde kişilere ağır işler, egzersiz ve spor yapmaması tavsiye edilmektedir. Alevlenme döneminde yapılması gereken; crohn hastalığı beslenme diyeti uygulamak, tedaviye devam etmek ve bolca dinlenmektir.

Crohn Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Crohn hastalığı beslenme diyeti uygulanmasıyla, ilaç tedavisiyle ve ilaç tedavisinin yanıt vermediği durumlarda da cerrahi müdahale ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Crohn tedavisi uzman hekimler tarafından planlanmaktadır. Ancak genel olarak ilk olarak ilaç tedavisine başlanmakta, ilaç tedavisinin yanıt vermediği durumlarda cerrahi müdahaleye; crohn hastalığı ameliyatı yöntemine başvurulmaktadır.

Crohn Hastalığının Tanısı Nasıl Konulur?

Crohn hastalığı belirtileri içinden birinin ya da birkaçının uzun süreli olarak gözlemlenmesi durumunda en kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Özelikle uzun süreli mide bulantısı, kusma, dışkıda kan, aşırı kilo kaybı gibi durumlarda bu hastalık araştırılmalıdır. Crohn hastalığının tanısı ise şu testlerle konulmaktadır:

Kan testiSindirim sistemi görüntülemesiGaita incelemesiEndoskopiKolonoskopiBiyopsi

Crohn Hastalığı Yasak Yiyecekler Nelerdir ?

Crohn hastalığında yasaklanan pek fazla gıda yoktur ancak hastalığın alevlendiği zamanlarda lifler yönünden zengin yiyeceklerin sınırlandırılmasında yarar vardır. Genel olarak tam buğday ürünleri, sebzeler, kuruyemişler dikkatli tüketilmelidir. Crohn hastalığı beslenme şekli küçük porsiyonlarla sık sık beslenmedir. En doğru beslenme şekli, uzman hekimler tarafından hastalara açıklanmaktadır.

Cohn Hastalığı Kadınlar Kulübü Soru ve Yanıtları

Crohn hastalığı kadınlar kulübü soruları, yanıtları ve fikir alışverişleri sıklıkla yapılmıştır. Eğer siz de bu hastalık hakkında deneyimler üzerinden bilgi sahibi olmak istiyorsanız, siteyi inceleyebilirsiniz.

Crohn Hastalığı Ekşi Sözlük Yorumları

Crohn hastalığı ekşi sözlük yazarları arasında da konuşulan konular arasında yer almıştır. Siz de yazarların deneyimlerini okuyabilir, hastalık ile ilgili güncel entrylerden yarar sağlayabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!