featured

Devlet Memurlarının Tabi Olduğu Yasaklar Nelerdir? Merak Edilen Yönleriyle Memur Yasakları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Devlet memurlarının tabi olduğu yasaklar nelerdir konusu en merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu yazımızda özellikle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu bağlamında, memur yasaklarının neler olduğuna dair detayları ve merak edilenleri sizlere aktaracağız.

Devlet Memurları Kanunu | Devlet Memurlarının Tabi Olduğu Yasaklar Nelerdir?

Devlet memurlarının tabi olduğu yasaklar nelerdir ? Özel yasası bulunmayan tüm kamu görevlileri yani devlet memurları, ülkemizde 657 sayılı Kanuna tabi olarak çalışırlar. Söz konusu bu kanun ile memurların taşımaları gereken niteliklerden, atanma ve yetiştirilmelerine, sahip oldukları haklardan tabi oldukları yasaklara kadar ayrıntılı düzenleme yapılmıştır. Bu yazımızda memur yasakları hangileri bunun üzerine bahsedeceğiz.

Devlet Memurlarının Tabi Olduğu Yasaklar Nelerdir? İşte Memur Yasakları… 

Devlet memurlarının tabi olduğu yasaklar nelerdir? Devlet memuru olan kişilerin bazı davranış şekilleri yasaklarla karşı karşıya kalmasına ve pek çok cezai yaptırım ile karşılaşmasına neden olabilir. Devlet memurlarının tabi oldukları ve uymaları gereken yasakları şu şekilde sıralayabiliriz;

1)      İkinci Görev Yasağı

Devlet memurlarının tabi olduğu yasaklar nelerdir ? Bu yasaklardan ilki 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 87. Madde düzenlemesine göre, devlet memurları yalnızca bir kadroya bağlı görev yapabileceği yönündedir. Memurlara ikinci görev yasağı kapsamında iş verilmesi, ödeme ya da yarar sağlanması mümkün değildir.

2)      Siyasi Partilere Katılma Yasağı

Devlet memurlarının tabi olduğu yasaklar nelerdir ? Devlet Memurları Kanunu 7. Madde düzenlemesi uyarınca devlet memurlarının siyasi bir partiye üye olmaları, yine bir siyasi parti veya kişi ya da zümrenin yararını veyahut zararını hedef alacak davranışlarda bulunmaları, siyasi veya ideolojik amaçlı beyanlarda ya da eylemlerde bulunmaları ve bu eylemlere katılmaları yasaktır. Memurlar görevlerini ifa ederlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi bir ayırım da yapamazlar.

3)      Toplu Eylem veya Hareketlerde Bulunma Yasağı

Devlet memurlarının tabi olduğu yasaklar nelerdir ?Devlet Memurları Kanunu madde 26 düzenlemesi kapsamında, Devlet memuru olarak görev yapanların kamu hizmetinin aksamasına neden olabilecek şekilde, kasıtlı olarak memurluktan birlikte çekilmeleri ya da görevlerine gelmemeleri veyahut görevlerine gelmelerine karşın devlet hizmetinin ve işlerinin yavaşlatılması ya da aksatılmasına neden olabilecek eylemlerde ve hareketlerde bulunmaları da yasaktır.

4)      Grev Yasağı

Devlet memurlarının tabi olduğu yasaklar nelerdir ? 657 Sayılı Kanunun 27. Maddesi uyarınca, Devlet memuru olarak görev yapanların, grev kararı almaları, ilan etmeleri veya grev tertiplemeleri ya da bu yolda propaganda da bulunmaları yasaktır. Yani, Devlet memurları grev yasağı kapsamında düzenleyemezler, düzenlenen bir greve ya da grev teşebbüsüne katılamazlar,  herhangi bir grevi teşvik edemezler veya destekleyemezler

5)      Ticaret ve Kazanç Getirici Faaliyette Bulunma Yasağı

  Devlet memurlarının tabi olduğu yasaklar nelerdir ? Devlet Memurları Kanunu madde 28 düzenlemesine göre, devlet memuru olanların ticari eylemlerde ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmaları yasaktır. Bu yasak kapsamında devlet memurlarının, Ticaret Kanunu kapsamında tacir ya da esnaf olmaları da mümkün değildir.

6)      Hediye Alma ve Menfaat Sağlama Yasağı

Devlet memurlarının tabi olduğu yasaklar nelerdir ?657 sayılı Kanunun 29. maddesi uyarınca, devlet memuru olanların doğrudan doğruya ya da aracı eli ile hediye istemeleri,  görevleri esnasında olmasa dahi menfaat sağlamak amacıyla hediye kabul etmeleri ya da iş sahiplerinden borç olarak para istemeleri ve de almaları yasaktır.

7)      Denetimindeki Teşebbüsten Menfaat Sağlama Yasağı

Devlet memurlarının tabi olduğu yasaklar nelerdir ? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 30. Madde düzenlemesine göre,  Devlet memurlarının, denetimleri altında bulunan ya da kendi görevleri veya mensup oldukları kurum ile alakası olan herhangi bir teşebbüsten, doğrudan doğruya ya da aracı eli ile, her ne ad altında olursa olsun herhangi bir menfaat sağlamaları da yasaktır.

8)      Gizli Bilgileri Açıklama Yasağı

Devlet memurlarının tabi olduğu yasaklar nelerdir ? Devlet Memurları Kanunu madde 31 uyarınca devlet memurları, gizli bilgileri açıklama yasağı kapsamında kamu hizmetleriyle ilgili gizli bilgileri, görevlerinden ayrılmış olsalar dahi, yetkili bakanın yazılı bir şekilde verdiği izin olmadıkça açıklayamazlar. Memurların hakları nelerdir yazımızı okumak için tıklayın. 

9)      Basına Bilgi ya da Demeç Verme Yasağı

Devlet memurlarının tabi olduğu yasaklar nelerdir ? Yine devlet memurlarının, ifa ettikleri kamu görevi kapsamında basına ya da haber ajanslarına veya televizyon ve radyo kurumlarına bilgi ya da demeç vermeleri de yasaktır.

YouTube video

Ayrıca 2531 sayılı Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkındaki Kanun madde 2 düzenlemesi uyarınca, görevlerinden hangi sebeple olursa olsun ayrılan kamu görevlilerin, ayrıldıkları tarihten önceki iki yıl içinde hizmetinde bulundukları idare, daire, kurum ve kuruluşlara karşı, ayrıldıkları tarihten başlayarak üç yıl süre ile, o idare, daire, kurum ve kuruluştaki görev ve faaliyet alanlarıyla ilgili konularda doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak görev ve iş almaları, taahhüde girmeleri, komisyonculuk ve temsilcilik yapmaları da yasaktır. Basına bilgi ya da demeç verme yasağı ciddi yaptırımlarla karşı karşıya bırakabilir. Memurların buluşma noktası Memurlar.net sayfasına girmek için tıklayın. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!