featured

Dijital Virüs Nasıl Bulaşır ? İnternette Virüsleri Neden Engelleyemiyoruz?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında sevdiklerimizle anılarımız, kişisel bilgilerimiz, hatta birçok şifremiz; telefonlarımız ve bilgisayarlarımız gibi bilgi hazinelerinde saklıyken, internet ortamında dijital virüs nasıl bulaşır sorusunun cevabını bilmeyenlerimiz için bu bilgileri korumak oldukça zordur. Teknolojik aletlerimize, çeşitli yollarla bulaşan virüslere karşı koruma altına almayı vaat eden programlar yüklüyoruz. Kendimizi ve teknolojik aletlerimizi bu virüslerden nasıl koruyabiliriz?

Dijital Virüs Nasıl Bulaşır?

Dijital virüs nasıl bulaşır ,  virüslerin bulaşmasını nasıl önleriz? Elbette bunun için öncelikle var olan virüs çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bu aşamayı geçtikten sonra ise; virüslerin bilgisayarlarımıza, tabletlerimize ya da akıllı telefonlarımıza hangi yollarla bulaştığını araştırmak ikinci adım olmalıdır. Böylece size, düşmanınızın hangi yollarla bilgilerinize sızacağı hakkında fikir verir.

ESET(Siber Güvenlik Kuruluşu), bu konuda kullanıcıları bilgilendirmek ve uyarmak adına bu yolları ve virüsün sızma taktiklerini paylaşıyor. Gelin dijital cihazlarımıza ciddi zararlar verebilen virüslerin, hangi taktikler kullandığını beraber inceleyelim:

1 – Sahte İnternet Siteleri ile Virüs Nasıl Bulaşır ?

Çok ünlü ve bolca tercih edilen markaların veya kuruluşların isimlerini kullanan siber suçlular, bunu nasıl mı yapıyor? Herkes tarafından güven kazanmış markaların veya kuruluşların isimlerinde tek bir harfin değiştirildiği ya da benzer kelimelerin kullanıldığı internet siteleri oluştururlar. Böylece ziyaret etmek istediğiniz markanın internet sitesi yerine, bir siber suçlu tarafından bilgisayarınıza virüs sızdırmak amaçlı kurulan bir internet sitesine girmiş olursunuz.

Sahte internet siteleri sizi zararlı yazılımı indirmeniz için sahte linkler kullanıyor. Kişisel verilerin korunması için arama motoruna yazacağımız ve tıklayacağımız linklere çok dikkat etmemiz gerekir. Korunmanın bir diğer yolu ise, cihazınıza yükleyeceğiniz güvenlik uygulamalarıdır. Bu sayede sahte internet sitelerine girseniz bile girdiğiniz siteyle ilgili güvenlik uyarıları alabilirsiniz.

2 – Kötü Amaçlı E-postalar ile Virüs Nasıl Bulaşır ?

Kötü amaçlı e-postalar isminden de anlaşılacağı gibi, hedeflenen kişinin kişisel bilgilerini, kimlik bilgilerini, PIN kodunu ya da kredi kartı bilgilerini doğrulamasını isteyebilir. Bu sayede kullanıcının hassas bilgilerini ele geçirerek çeşitli dolandırıcılıklar yapabilir, kişiye birçok yönden zarar verebilir.

YouTube video

Güvenilir kurumları taklit ederek güven kazanmaya çalışan kimlik avcıları bu e-postalardaki ekler yoluyla, cihazınıza virüs sızmasına sebep olabilir. Bu yüzden gelen elektronik postalar konusunda da dikkatli davranmanız gerekir. Dikkatle incelediğiniz e-postaların sahte ve kötü amaçlı olabileceğini fark edebilirsiniz. Kişisel bilgilerin istenmesi, yapılan yazım yanlışları ya da durumun aciliyetini bildiren ifadeler sizin ipuçlarınız olabilir.

3 – USB Flash Sürücüler ile Virüs Nasıl Bulaşır ? 

YouTube video

Günlük hayatta birçoğumuzun sık kullandığı ve ihtiyaç duyduğu USB Flash sürücüler, işimizi kolaylaştırdığı kadar birçok riski de beraberinde getirir. Zararlı yazılımların yani virüslerin bulaşmış olduğu sürücüleri, bilgisayarınıza taktığınız anda sizin için tehlikeli alarmlar çalmaya başlar. Bu zararlı yazılımların etkilerinden korunabilmek için sürücüyü bilgisayarınıza taktığınızda tarayacak bir güvenlik çözümü kullanmalısınız.

4 – P2P Paylaşım ve Torrentler ile Virüs Nasıl Bulaşır ?

Çoğumuz P2P (Peer to Peer sharing) paylaşımı ve torrentleri; oyunları, indirmek istediğimiz bazı uygulamaları yasal olmayan yollarla indirebileceğimiz bir yer olarak biliyoruz. Peki, Torrentler ile virüs nasıl bulaşır ?  Bu ortamlarda yazılım geliştirenlerin açık kaynak bıraktığını, hatta müzisyenlerin paylaşım yaptığını bile görmüşsünüzdür.

YouTube video

Ancak sadece bu kadarla sınırlı değil. Bu platformun bilinen bir diğer özelliği ise; indirmek istediğiniz dosyaya zararlı yazılım yükleyerek, bilgisayarınıza bu şekilde sızmayı hedefleyen paylaşımların da bulunmasıdır. Kripto para çalan KyrptoCibule virüsünün Torrent platformunu kullandığını ortaya çıkaran ESET araştırmacıları, kullanıcıları bu konuda uyarmaktadır. Bu gibi kötü amaçlı yazılımlardan korunmak ve ihlale uğrama ihtimalinizi azaltmak için kendinize uygun güvenilir bir VPN(Sanal Ağ) kullanabilirsiniz.

5 – Reklam Yazılımları ile Virüs Bulaşır mı?

Kimi internet sitesinde, sık karşılaştığınız ve hatta sayfanın birçok yerinde bulunmasından rahatsız olduğunuz reklamlar bulunur. Genellikle bu reklamlar, site sahibi için ek gelir oluştururken kimi zaman da zararlı yazılım içererek cihazınıza zarar vermeyi hedefleyebilir.

YouTube video

Siz de farkında olmadan virüslerin bilgisayarınıza bu reklamlarla birlikte sızmasına izin vermiş olursunuz. Hatta tıkladığınız bu reklam butonunda sizi zararlı yazılımlara karşı koruma vaat eden uygulamalarla karşılaşabilirsiniz.  Peki ne yapmalı? Tarayıcınızda kullanacağınız reklam engelleme uzantıları ile böyle bir sorun yaşama ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz.

6 – İhlale Uğramış Yazılımlar ile Virüs Nasıl Bulaşır ?

Elbette direkt olarak siber saldırıya uğramış ve güvenliği ihlal edilmiş uygulamalarla da karşılaşmanız mümkün. CCleaner bu uygulamalara örnek gösterilebilir. Siber suçlular bu masum görünen ve çok güvenilen uygulamaları, aslında insanların cihazlarına ve kişisel bilgilerine sızmak için kullanırlar.

YouTube video

Yani güvenilir görünen bu uygulamaların ismini kullanarak uygulamayla beraber zararlı yazılımı da cihazınıza yüklemenize sebep olabilirler. Bu yüzden, uygulamanın güvenilir olduğunu düşünseniz bile dikkatli davranmanız gerekebilir. Ayrıca güvenlik yamaları sayesinde uygulamalara bulaşan kötü yazılımlara ve virüs sızıntılarına karşı cihazınızı koruyabilirsiniz.

7 – Sahte Uygulamalar ile Virüs Nasıl Bulaşır ?

https://www.youtube.com/watch?v=wdT6k71mrgc

Listemizin son maddesi olan sahte uygulamalar, kullanıcıların diğer sağlıklı uygulamalardan ayırması pek kolay olmuyor. Peki nedir bu sahte uygulamanın tanımı? Sahte uygulamalar , gerçek bir uygulama gibi davranarak kişilerin cihazlarına indirmesiyle cihazınıza büyük zararlar verebilecek uygulamalardır. Siber suçlular, son zamanlarda popüler hale gelen alanlar hakkında (kripto para, covid-19) kötü yazılım içeren uygulamalar üreterek insanları teşvik edebilirler. Kullanıcı vaat edilen hizmeti almayı beklerken tuş kaydediciler ve fidye yazılımlarla karşı karşıya kalabilir.

Sahte uygulamalar ile virüs nasıl bulaşır ve sahte uygulamalardan korunmak için ne yapmalı? Öncelikle uygulamaları indirirken geliştiricilerinin güvenilirliğini kontrol etmelisiniz. Uygulama hakkında yapılan yorumları incelemeyi de ihmal etmemeniz bu konuda size yardımcı olabilir. Teknoloji haberleri, bilim ve teknik konuları için Bilim Teknik sayfamızı takip etmeyi unutmayın. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!