featured

Diş Taşı Temizliği Nedir? Diş Taşı Temizliği Ne Zaman Yapılmalı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlıklı bir hayat sürebilmenin, sağlıklı bir birey olabilmenin en temel kurallarından birisi de kendi sağlığımıza dikkat etmektir. Bu da hayatımızdaki kötü alışkanlıkları terk etmek, bunun yerine iyi alışkanlıklar edinmektir. Diş fırçası ile arkadaş olmak, diş hekimi ile randevulaşmak önemlidir. Evde ağız bakım ürünleri ile kendimize bakmak ve diş temizliği konusuna önem vermek gereklidir. İyi alışkanlıklarla birlikte sağlıklı bir ağız ve diş yapısı için diş taşı temizliği de ağız ve diş bakımı konusunun önemli bir parçasını oluşturur.

Örneğin; alkol ve sigara tüketimini bırakıp, düzenli olarak spor ve egzersiz yapmak, fastfood gıdalar yerine sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek gibi. Bir diğer önemli konu ise kendi vücut sağlımıza dikkat etmektir.

Bunun da ilk kuralı; kişisel bakıma, hijyene, dış görünüme önem vermektir. Kişisel bakım konusunun önemli bir parçası da ağız ve diş sağlığına dikkat etmektir.

Ağız ve diş sağlığı ise düzenli olarak diş fırçalamak, sigara, asitli içecek ve şekerli gıdalardan uzak durmak, ağız ve diş sağlığı kontrolünü düzenli olarak yaptırmaktan geçer. Diş taşı temizliği de ağız ve diş bakımının önemli bir parçası ve bölümüdür.  https://www.elacabuk.com web sitesinden derlediğimiz bilgilerle aşağıdaki içeriği oluşturduk.

Diş Taşı Temizliği Nedir? Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Diş taşı temizliği; ya da diğer adıyla tartar temizliği, yetersiz ağız hijyeni, ağız ve diş sağlığının kötü olması sebebiyle, ağızda biriken tartar veya bilinen diğer adıyla diş taşlarının temizlenmesi işlemidir. Diş taşı veya tartar oluşumu; birçok diş eti probleminin, aynı zamanda ağız ve diş eti hastalıklarının da en önemli sebeplerinden birisidir.

Bu nedenle düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmalı, diş ve diş eti kontrolü de yine düzenli olarak yaptırılmalıdır. Çünkü diş eti temizliği; sadece diş hekimi tarafından, özel cihazlar veya aletler ile yapılabilen bir işlemdir.

YouTube video

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır? Diş Taşı Tedavisi Ne Kadar Önemlidir?

Diş taşı temizliği; standart diş taşı temizliği ve ayrıntılı diş taşı temizliği olarak iki farklı şekilde yapılır. Standart diş taşı ve tartar temizliğinde diş hekiminiz hem diş yüzeyinde birikmiş olan plakları, hem de dişte yer alan tartar veya diş taşlarını temizler. Temizleme işleminden sonra ise dişte ki lekeleri çıkarmak amacıyla, özel bir cila ile dişler üzerinde cila işlemi yapar.

Ayrıntılı diş taşı temizleme işleminde ise; ilk önce diş üzerinde ki taşlar kazınır. Daha sonra ultrason bir cihaz yardımı ile, bu taşlar temizlenir. Temizleme işleminden sonra ise dişler özel bir pasta veya cila ile parlatılır. Bazı kişilerde diş hekimi korkusu olabiliyor.

Böyle durumlarda o kişiler dişçiye gitmeye çekinebiliyorlar. Bu nedenle diş taşı temizliği diş ipi yardımı ile de yapılabilir.

Diş ipi yardımıyla diş taşı ve tartar temizliği ise şu şekilde yapılır:

İlk önce diş ipi orta parmağa sarılır. Kullanılacak olan diş ipi 30 cm boyutunda olmalıdır.Başparmak ile işaret parmağı arasında, gergin bir şekilde tutulması gerekir. Daha sonra diş ipi dişlerin arasından geçirilir.Diş ipi kullanırken, ipin C harfine benzer bir şekilde kullanımına dikkat edilmesi gerekir.Diş ipi kullanımı sırasında ipin gergin tutulması, dişlerin aşırı şekilde zorlanmaması ve yapılan işlemin tüm dişler için aynı şekilde uygulanması önemlidir.

Diş Taşı Temizliği Ne Zaman Yapılmalı?

Diş hekimlerinin; ideal bir ağız ve diş sağlığı için dişlerin günde en az 2 kez fırçalanması gerektiğini belirttiğini hepimiz biliriz. Bu ve buna benzer kurallara uyan kişiler için 6 ayda bir veya yılda bir kez diş taşı temizliği yaptırmak idealdir. Fakat diş eti problemleri, diş çürüğü ya da farklı ağız ve diş sağlığı problemleri olan kişilerin ise bu işlemi daha sık yaptırması gerekiyor. İyi bir diş hekimi ile diş taşı temizliği hakkında aklınıza gelen her türlü endişeyi kenara atabilirsiniz.

Diş taşı nasıl önlenir, diş taşının verdiği zararlardan daha fazla etkilenmemek için yapılması gereken tek şey ise yediğimiz ve içtiğimiz şeylere dikkat etmek ve mutlaka ve mutlaka ağız bakım konusunda titiz davranmak olmalıdır. Siz de sağlıklı bir ağıza ve vücuda sahip olmak istiyorsanız, diş taşı temizliği konusuna özen göstermelisiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!