Doğal Laksatif Etki Yapan Yiyecekler ile Doğal Kabızlık Tedavisi!

Doğal Laksatif Etki Yapan Yiyecekler ile Doğal Kabızlık Tedavisi!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doğal laksatif etki yapan yiyecekler sayesinde kabızlık sorununa çözüm sağlayabilirsiniz! Laksatif ilaçlar kullanmak yerine laksatif etki yapan yiyecekler tüketerek, bağırsak hareketlerinizi hızlandırabilir, bu sayede hem doğal kabızlık tedavisi uygulayabilir hem de kilo verebilirsiniz… İşte, laksatif etki yapan yiyecekler ve hakkında bilinmesi gerekenler…

Laksatif Nedir? Laksatif Ne Demek?

Laksatif yiyecekler nelerdir açıklamadan önce laksatif nedir ne işe yarar açıklayalım… Laksatif aslında bir ilaç grubudur. Laksatif ilaçlar; dışkının gevşemesini sağlayan müshiller ve purgatiflerdir. Bu maddeler bağırsak hareketlerini de artırırlar.

Laksatif nedir kısaca; kabızlık tedavisi ve kabızlığı önlemek için kullanılan ilaçlardır. Ancak laksatif ilaçlar tek tür değildir. Çünkü laksatif ilaçlar, çalışma şekillerine ve yan etkilerine göre farklılık gösterir. Peki, laksatif etki nedir?

Doğal Laksatif Etki Yapan Yiyecekler ile Doğal Kabızlık Tedavisi!

Laksatif Etki Nedir?

Laksatif etki nedir; dışarıdan bir uyarıcı alınmasıyla bağırsakların iç yüzeylerinin uyarılması, sindirim kaslarının hareket ettirilmesi ve dışkının hidrasyonunun artırılmasıdır. Örneğin; kabızlık sorunu yaşayan pek çok kişi, müshil benzeri laksatif ilaçlar sayesinde tuvalet ihtiyacını gidermekte ve boşaltım gerçekleştirmektedir. Bu ilaçların yarattığı etki; laksatif etkidir.

Ancak kabızlık sorununa yol açan durumun teşhis edilip tedavi edilmemesi, sürekli olarak müshil gibi laksatif ilaçlar ile boşaltımın gerçekleştirilmesi zamanla kişilerin tuvalete gitme yeteneklerini zayıflatmakta ve müshil bağımlılığına yol açmaktadır. Ayrıca laksatif ilaçlar yan etkileri ile birçok sağlık soruna da neden olabilmektedir.

Laksatif Etki Nelerde Var?

Bağırsağın dışkıyı atım sürecinin kolaylaştırılması durumu, laksatif etki nedir sorusunun cevabı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, laksatif etki nelerde var? Bu etkinin görülebilmesi için en yaygın kullanılan; laksatif ilaçlardır. Laksatif ilaçlar dışında bazı besinler ve içeceklerde de laksatif etki bulunur.

Laksatif Etki Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Bu nedenle sürekli laksatif ilaçların kullanılması yerine beslenme alışkanlıklarında değişikliklerin yapılması, laksatif etki yapan yiyecekler tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Günümüzde her mutfakta olan, ulaşması kolay besinleri tüketerek siz de bağırsak hareketlerinizi hızlandırabilir, doğal kabızlık tedavisi sağlayabilirsiniz. İşte, laksatif etki yapan yiyecekler listesi…

1- Zeytinyağı

Zeytinyağı, laksatif etki yapan besinler listesinde bulunuyor. Eğer evde doğal kabızlık tedavisi uygulamak ve bağırsağınızın dışkıyı atım sürecini kolaylaştırmak istiyorsanız aç karnına 1-2 kaşık zeytinyağı içmeyi deneyebilirsiniz.

Doğal Laksatif Etki Yapan Yiyecekler ile Doğal Kabızlık Tedavisi!

2- Zeytinyağlı Pırasa Yemeği

Zeytinyağı, pırasa ile birleştiğinde de laksatif bir etki göstermektedir. Eğer laksatif ilaç yan etkileri ile sağlığınızı riske atmak istemiyorsanız, haftada bir gününüzün menüsüne zeytinyağlı pırasa yemeğini ekleyebilirsiniz.

3- Yeşil Yapraklı Sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeler oldukça sağlıklıdır ve laksatif bir etki gösterirler. Çünkü yeşil sebzelerde bol miktarda magnezyum bulunur ve magnezyum da dışkının yumuşamasını sağlayarak boşaltımı kolaylaştırır. Ayrıca magnezyumun kas gevşetici bir özelliği vardır ve bu da boşaltım sistemine olumlu etki eder.

4- Probiyotikler

Probiyotik gıdalar, bağırsakta bulunan kötü bakterileri dengeleme yeteneğine sahip iyi bakterilerdir. Bu sayede bağırsaktaki kötü bakterilerin zararlarını azaltır ve bağırsağın boşaltılması için uygun ortamı sağlar. Sindirim sisteminin sorunlarını ortadan kaldırırlar.

Dolayısı ile probiyotik gıdalar en güçlü doğal kabızlık tedavisi için kullanılır. Laksatif etki yapan probiyotik gıdaların başlıcaları ise; ev yapımı yoğurt, kefir, turşudur.

Doğal Laksatif Etki Yapan Yiyecekler ile Doğal Kabızlık Tedavisi!

5- Lifli Meyveler

Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlayan yiyeceklerden biri de lifli meyvelerdir. Lifli meyveler, sindirim sisteminde iltihaplanmayı azaltır ve güçlü antioksidanlardır. Bununla birlikte yüksek su ve posa içeriğine sahiptir. Dolayısı ile lifli meyveler, bağırsak hareketliliğini artırarak laksatif etki gösterir.

Laksatif bir etki gösteren, sindirim sistemi dostu, doğal kabızlık tedavisi için tercih edilebilecek lifli meyvelerin başında ise; armut, kuru incir, muz, elma ve kuru erik geliyor.

6- Kuru Baklagiller

Lif yönünden zengin baklagiller de sindirim sistemi dostudur ve bağırsak hareketliliğini artırır. Lifli kuru baklagillerin bütirik asidi artırma özelliği de bu besinlerin laksatif bir etki göstermesini sağlıyor. Eğer evde doğal kabızlık tedavisi uygulamak istiyorsanız; beslenme alışkanlıklarınıza nohut, fasulye, mercimek gibi kuru baklagilleri ekleyebilirsiniz.

7- Chia Tohumu

Chia tohumu tıpkı doğal bir müshil gibi çalıştığı için laksatif bir etki gösterir; bağırsak hareketlerini artırır. Hatta chia tohumu bir sıvı ile bir araya geldiğinde, bağırsaklarda kayganlığı sağlar ve böylelikle dışkının atım yollarındaki kayganlığı artırır.

Sindirim sisteminden sıvı ile alındığında şişen ve genişleyen chia tohumu, lifli yapısı sayesinde de boşaltımın yumuşak gerçekleşmesini sağlar. Kısacası; kabızlık sorununuz varsa ve evde doğal kabızlık tedavisi uygulamak istiyorsanız; chia tohumu tüketirken bol su tüketmeyi de ihmal etmemelisiniz.

Doğal Laksatif Etki Yapan Yiyecekler ile Doğal Kabızlık Tedavisi!

8- Keten Tohumu

Lif yönünden zengin bir besin de keten tohumudur. Doğal bir posa kaynağı olan keten tohumu, dışkının bağırsaktan kolaylıkla geçmesini sağlar. Ancak sadece doğal kabızlık tedavisi için kullanılmaz; doğal ishal tedavisi için de tercih edilir.

Posa yönünden zengin keten tohumu neredeyse tatsız olduğu için her yiyecek ve içecekle birlikte kolaylıkla tüketebilir. Dolayısı ile ister ara öğünlerinize, ister ana öğünlerinize kolaylıkla ekleyebilirsiniz.

9- Bitki Çayı

Her bitki çayı olmasa da bazı bitki çayları laksatif etki gösterir. Örneğin; yeşil çay, sinameki çayı, ısırgan otu çayı, rezene çayı, hatmi kökü çayı, kişniş çayı, portakal kabuğu gibi çaylar, bağırsağın hareketliliğini artırır.

Ancak burada en dikkat edilmesi gereken nokta; bitki çayı tüketiminde abartıya kaçılmaması. Aksi takdirde çok fazla bitki çayı tüketmek, uzun vadede kabızlık sorununu daha da artırabilir. Ayrıca ciddi ve kronik kabızlık sorununuz var ise doktorunuza danışmadan bitki çayı tüketmemelisiniz.

Doğal Laksatif Etki Yapan Yiyecekler ile Doğal Kabızlık Tedavisi!

10- Aloe Vera

Aloe vera bitkisi saçtan cilde, iltihaptan kabızlığa kadar pek çok şeye iyi gelen doğal şifa kaynakları arasında. Aloe vera içeriğinde bağırsak sağlığına iyi gelen, bağırsağı iyileştiren vitamin, enzim, elektrolitler ve mineraller bulunuyor. Ayrıca bağırsaktaki suyu artırarak akışkan bir ortam yaratıyor; laksatif bir etki gösteriyor.

Laksatif Etki Kilo Verdirir mi?

Doğal besinlerle laksatif bir etki sağlandığında kilo verimi de söz konusu olabilir. Çünkü bu etki sayesinde sindirim sistemi düzggün çalışmaya başlar, kabızlık problemi ortadan kaybolur ve dışkının atımı düzenli bir hale döner. Dolayısı ile kilo verimini yüzde yüz sağlamasa da olumlu etki eder.

Laksatif Etki İyi mi?

Laksatif etki nedir diye baktığımızda; bağırsak hareketlerinin artması ve dışkı atım sürecinin kolaylaşması durumu karşımıza çıkıyor. Dolayısı ile bu etkiyi sağlamak oldukça iyi.

Fakat sürekli laksatif ilaçlar ile bu etkiyi sağlamak, kısa sürede kabızlık sorununu çözse de uzun vadede laksatif tan etkileri görülmesine, genel sağlık durumunun kötü etkilenmesine yol açabilir. Dolayısı ile laksatif bir etki sürekli ilaçlarla sağlandığında, iyi yönünü kaybedebiliyor.

Ancak laksatif yiyecekler ile bu etkiyi sağlamanın zararı yok. Eğer dışkının sürekli sıvı bir hal alması söz konusu olursa ve dışkılamada ciddi bir artış var ise laksatif yiyecekleri çok tüketmemekte fayda var.

YouTube video

Laksatif Ne Zaman Etki Eder?

Laksatif ilaçlar kullanılmaya başladığından itibaren etki ederler. Ancak laksatif besinler, tüketilir tüketilmez fayda göstermeyebilir. Beslenme alışkanlıklarına dikkat edildiği sürece ve laksatif beslenmeye özen gösterildiği sürece gün içinde etki görülebilir.

Kabızlık Tedavisi için Laksatif İlaçlar mı Laksatif Yiyecekler mi?

Eğer kabızlık tedavisi görülüyorsa, doktorların reçete ettiği laksatif ilaçlar kullanılmalıdır. Bu ilaçlar doktor tavsiyesi olmadan kullanıldığında yarardan çok zarara sebep olabilir. Dolayısı ile eğer evde doğal kabızlık tedavisi uygulamak için laksatif etkili yiyecekler tercih edilmelidir.

Laksatif Yan Etkileri Nelerdir?

Laksatif yan etkileri nedeniyle uzun süreli laksatif ilaç kullanımı tavsiye edilmemektedir. Laksatif yan etkileri ise şunlardır:

  • Kan değerlerini bozabilir
  • Sıvı kaybına yol açabilir
  • Kalp ritmini bozabilir
  • Böbrek hasarına yol açabilir
  • Felce neden olabilir
  • Ölüme yol açabilir

Sakız Laksatif Etki Nedir?

Sakız da laksatif bir etkiye sahiptir. Hemen hemen bütün suni tatlandırıcı içeren sakızların üzerinde, laksatif bir etkiye yol açabileceğine dair uyarı bulunur. Ancak bu, laksatif yiyecekler gibi faydalı değildir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!