featured

Doğumu Kolaylaştıran Yöntemler Nelerdir | Doğumu Hızlandırmak İçin Ne Yapmalı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doğumu kolaylaştıran yöntemler, gebeliğin sonuna yaklaşan kişilerin sorunsuz ve kolay bir şekilde doğum yapabilmelerine yardımcı olacaktır. Gebeliğin son dönemine giren birçok kadın, doğum süreci konusunda endişeler yaşıyor. Hemen hepsi kolay şekilde doğum yaparak, bebeklerine sağlıcakla kavuşabilmenin hayalini kuruyor.

Aslında doğum kolaylaştıran yöntemler ile bu dileklerine ulaşabilmeleri mümkün. Gelin, doğumu hızlandırmak için ne yapılır, bağdaş kurmak doğumu kolaylaştırır , doğumu kolaylaştırmak için ne yapmalıyım sorularına birlikte yanıt verelim.

Doğumu Kolaylaştıran Yöntemler | Normal Doğumu Kolaylaştırabilmek İçin Neler Yapılabilir?

Doğumu kolaylaştıran yöntemler denildiğinde denenmiş ve olumlu sonuçlar alınmış birçok şeyden bahsedilebilir. Ancak bu yöntemlerin hemen hepsinin bebeğe zarar vermeyeceğini söylemek mümkün olmayacaktır. Bu nedenle doğumu kolaylaştıran yöntemler denenmeden hemen önce mutlaka bir doktora başvurulması önerilmektedir.

1- Normal Doğumu Başlatmak İçin Ne Yapmalı? Kimler Normal Doğumu Kolay Yapar?

Kimler normal doğumu kolay yapar? Normal standartlarda pelvis yapısı doğum için elverişli olan kişilerin normal doğumu yapabilmesi beklenmektedir. Ancak, doğum sürecinde bebeğin sağlıklı olması ve uygun bir şekilde pelvise yerleşmesi de oldukça önemlidir.

Bu koşullar sağlanamadığı takdirde, anne adayının pelvis yapısı doğuma uygun olsa dahi normal doğum gerçekleşmeyebilir. Doğumu kolaylaştıran yöntemler ancak anne adayının pelvis yapısı, bebeğin sağlığı ve diğer ayrıntılarda herhangi bir sorun olmadığı takdirde sonuç verebilecektir.

2- Rahim Açma Hareketleri İşe Yarıyor mu? Doğumu Kolaylaştıran Egzersizler Hangileri?

Çömelmek doğumu kolaylaştırır mı? Doğum sürecinde birçok kadın rahim açma hareketi olarak çömelmeyi kullanmaktadır. Doğumu kolaylaştıran yöntemler arasında olan egzersizler bebeğin pelvis çıkıntısı içerisine uygun pozisyon ile yerleşmesini kolaylaştıracaktır. Doğumu kolaylaştıran egzersizler şunlardır;

Squat,Yürüyüş,Kegel egzersizi,Lunge hareketi,Merdiven tırmanma hareketi,Kelebek hareketi şeklindedir.

Bunun dışında yoga egzersizi de vücudun esnemesi ve doğumun kolaylaştırılmasına yardımcı olacaktır.

3- Doğumu Kolaylaştırmak İçin Zeytinyağı Nasıl Kullanılır? Doğumu Kolaylaştıran Yiyecekler Nelerdir?

Doğumu kolaylaştıran yöntemler arasında bir diğeri de besinlerdir. Örneğin doğumu kolaylaştıran besinlerden biri olan zeytinyağının vajinaya sürülmesi önerilmektedir. Ilık su ile zeytinyağını karıştırdıktan sonra vajina bölgesine sürülmesinin bölgeyi esneteceği ve bebeğin geçişini kolaylaştıracağı düşünülmektedir.

Bu yöntemi uygulayanlar genellikle olumlu sonuçlar aldığını belirtse de, bu yöntemi uygulamadan önce bir doktora danışılması önerilmektedir. Doğumu kolaylaştıran yiyecekler arasında bir diğeri hurmadır. Hurmanın doğum sürecinde oksitosin hormonunun salınımını arttırdığı bilinmektedir.

Oksitosin hormonu salgılandıkça açılma ve doğum süreci de kolaylaşacaktır. Düzenli olarak günde 4-5 adet hurma tüketildiğinde, doğum sürecini kolaylaştıracağı düşünülmektedir. Doğumu kolaylaştıran yöntemler arasında bulunan hurmanın tüketimi öncesinde bir doktora başvurulmalıdır.

4- Doğumu Kolaylaştıran Şeyler Neler? Doğumu Kolaylaştıran Çaylar Nelerdir?

Ahududu çayı doğumu başlatır mı? Doğumu kolaylaştıran yöntemler arasında bulunan doğal çaylar anne adaylarının sütünü arttırmakta da fayda edebilecektir. Doğumu kolaylaştıran çaylardan biri olan ahududu çayı, hamileliğin 3. Ayından itibaren tüketildiğinde kasların güçlenmesine yardımcı olacaktır. Ahududu çayı ve faydaları için buradan bilgi alabilirsiniz. 

YouTube video

Böylece anne adayların kasları daha güçlü kasılarak, doğum eylemini daha kolay bir şekilde gerçekleştirebileceklerdir. Bunun yanı sıra doğumu kolaylaştıran yöntemler arasında papatya çayı, adaçayı ve böğürtlen yaprağı çayının da rahim ağzının açılmasına yardımcı olduğu bilinmektedir.

5- Doğumu Kolaylaştıran Ot Hangisi? Doğumu Kolaylaştıran Bitki Türleri?

Doğumu kolaylaştıran ot hangisi? Meryem ana otu doğumu kolaylaştıran yöntemler arasında en çok tercih edilenidir. Dini açıdan da doğruluğu kanıtlanmış bu otun, doğumdan önce suya konulması istenir.

Verilen bilgilere göre sancıları başlayan bir gebe adına suyun içerisine bu ot konulduğunda, gebenin doğum süreci kolaylaşacaktır. Doğumu kolaylaştıran yöntemler arasında bulunan Meryem ana otu, doğum bitiminde hemen suyun içinden çıkarılmalıdır. Meryem Ana otu doğumda nasıl kullanılır daha fazla bilgi almak için yazımıza göz atabilirsiniz. 

6- Doğumu Kolaylaştıran Yöntemler Ne Sıklıkla Uygulanmalı?

Doğumu kolaylaştıran tüm bu yöntemlerin uygulanması konusunda dikkatli davranılmalıdır. Bu yöntemlerin sık ve aşırı uygulanması doğum sürecinin olumsuz etkilenmesine hatta bebeğin zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle yöntemler uygulanmadan önce mutlaka bir doktora danışılması önerilir.

Doğumu kolaylaştıran egzersizler günlük olarak 15-20 dakika yapılabilir. Yiyeceklerin ve çayların sınırlı tüketilmesi halinde herhangi bir olasılıkla karşılaşılması söz konusu olmayacaktır. Doğumu kolaylaştıran yöntemler arasında bulunan Meryem ana otu ise yalnızca doğuma girmeden önce yapılmalı, doğum sonrası çıkarılmalıdır.

7- Doğumu Kolaylaştıran Yöntemlerin Bebeğe Bir Zararı Olur mu?

Doğumu kolaylaştıran yöntemler bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etki yaratmaz. Ancak aşırı ve sık uygulanan yöntemler erken doğuma neden olabileceğinde bebekte gelişim geriliği gibi durumlara sebebiyet verebilir.

8- Bonus: Doğumu Kolaylaştıran Dua Türleri Hangileri?

Son olarak doğumu kolaylaştıran dua türü hangisi bundan bahsedelim. Doğumu kolaylaştıran yöntemler arasında bulunan dualar, psikolojik açıdan rahatlamamızı sağlayacağından sürecin daha hızlı son bulmasını sağlar.

Ayrıca dua etmek annelerde motive eden ve dikkat dağıtan bir eylem olacaktır. Böylece anne adayı yoğun sancıları dua ederken daha az hissedecektir. İslam dininde doğumu kolaylaştıran dua olarak 3 farklı ayet-i kerime yer verilmiştir. Bu duaların Arapça ve Türkçe meali şu şekildedir;

Meryem Suresi 14. Ayet;

“Fe ecaehel mehadu ila ciz’ın nahleh kaletya leytenı mittü kable haza ve küntü nesyem mensiyya” “Fe nadaha min tahtiha ella tahzenı kad ceale rabbüki tahteki seriyya”

Doğum sancısı onu bir hurma ağacına yöneltti. “Keşke bundan önce ölseydim de unutulup gitmiş olsaydım!” dedi. Bunun üzerine (Cebrail) ağacın altından ona şöyle seslendi: “Üzülme, Rabbin senin alt tarafında bir dere akıttı.”

Araf Suresi 54. Ayet;

“İnne rabbekümüllahüllezı halekas semavati vel erda fı sitteti eyyamin sümmesteva alel arşi yuğşil leylen nehara yatlübühu hasısev veş şemse vel kamera ven nücume müsehharatim bi emrih ela lehül halku vel emr tebarakellahü rabbül alemın.” “Şüphesiz sizin Rabbiniz, gökleri ve yeri altı gün içinde (altı evrede) yaratan ve Arş’a kurulan, geceyi, kendisini durmadan takip eden gündüze katan, güneşi, ayı ve bütün yıldızları da buyruğuna tabi olarak yaratan Allah’tır. Dikkat edin, yaratmak da, emretmek de yalnız O’na mahsustur. Âlemlerin Rabbi olan Allah’ın şanı yücedir.”

Rabbi Yessir Duası

Bismillahirrahmanirrahim. Rabbi yessir velâ tuassir Rabbi temmim bi’l-hayr. Rabbim! kolaylaştır zorlaştırma, Rabbim hayırla tamamla!

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!