featured

Domuzdan İnsana Kalp Nakline Cübbeli Yorumu: Kabul Edilebilir, Başka Alternatif Yoksa Kullanılabilir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ölümcül kalp hastalığı olan David Bennet geçtiğimiz günlerde ABD’de nakil ameliyatının olmuş ve nakilde domuz kalbi kullanılmıştı. Tıp dünyasında bir ilk o domuz kalbi nakli, özellikle İslam dünyasında tartışmaları da beraberinde getirmişti. Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Mahmut Ünlü, domuzdan insana kalp nakli ameliyatı için caiz mi değil mi sorularına cevap verdi. İşte, Cübbeli Ahmet’in domuzdan insana kalp nakli yorumu…

Cübbeli Ahmet: Başka Alternatif Yoksa Kullanılabilir

Cübbeli Ahmet Hoca olarak Türkiye’de tanınan Mahmut Ünlü, ABD’deki Maryland Üniversitesi’nde gerçekleştirilen domuzdan insana kalp nakli ameliyatını yorumladı. Açıklama yapan Mahmut Ünlü, Kur’an’a göre domuzun tüyünü dahi kullanmanın caiz olmadığını şu sözlerle ifade etti:

“Domuz pisliğin ta kendisidir. Tüyünü dahi kullanmak Kuran’da caiz değildir”

Domuzun hiçbir şekilde caiz olmadığını ifade eden Cübbeli Ahmet, başka bir alternatifin olması ancak uygulanmaması durumunda bunun geçerli olduğunu, başka alternatif yok ise mecburi olarak kullanılabileceğini de şu sözlerle ifade etti:

“Eğer başka bir alternatif varsa ve kullanılmıyorsa caiz değildir. Başka alternatif yoksa mecburi olarak kullanılabilir.”

“Kabul Edilebilir”

Domuzdan insana kalp nakli ameliyatı sonrasında çıkan tartışmalar nedeniyle açıklama yapan Cübbeli Ahmet Mahmut Ünlü, yaşanan bu olayı istisna olarak değerlendirdi. Nakil işleminde estetik kaygı olmadığının altını çizen Ünlü, domuz kalbi nakli için şunları söyledi:

“Bu durum hayat memat meselesidir estetik kaygı olmadığı için kabul edilebilir”

Ne Olmuştu?

Ölümcül kalp hastalığı bulunan 57 yaşındaki David Bennet, alınan özel bir izinle genetiği değiştirilmiş domuzdan alınan kalp ile ABD’nin Maryland eyaletinde nakil ameliyatı olmuştu. Yaklaşık 7 saat süren ameliyat sonrasında Bennet’ın sağlık durumunun iyi olduğu ancak gelecek günlerde ne olacağının şimdiden öngörülemeyeceği açıklanmıştı.

Ameliyat öncesinde açıklama yapan 57 yaşındaki kalp hastası Bennet başka çaresi olmadığını, ya öleceğini ya da bu ameliyatı olmak zorunda olduğunu söylemişti. Tıp dünyasında bir ilk olan domuzdan insana kalp nakli, tüm dünyada geniş yankı uyandırdı.

Kaynak: cumhuriyet.com.tr 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!