featured

Dünya Edebiyatının Büyük Dahisi Edgar Allan Poe ve Kuzgun Şiiri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edgar Allan Poe, Amerikan ve dünya edebiyatının büyük ustalarından biridir. Şiirleri kadar, kısa öyküleri, oluşturduğu edebi akımlar ve eleştirileri ile de ünlüdür. Genellikle şiir ve kısa öyküleri ile bilinen Poe, gotik ve gizem öyküleri ile bu edebi dallarda öncü konumundadır. Ayrıca polisiye türünün de mucidi olarak kabul edilen Poe, bilimkurgu alanında da ilk örneklerden sayılan eserlere imza atmıştır.

Edgar Allan Poe Kimdir?

1809 yılında ABD Boston’da dünyaya gelen Poe, küçük yaşta kaybettiği anne ve babasından sonra zengin bir aile tarafından evlat edinildi. Ancak üvey babası ile zaman zaman ciddi sorunlar yaşayan Poe, Virginia Üniversitesi’nde ki eğitimini de kumar borçlarından dolayı tamamlayamadı.

Daha sonra ABD Askeri Akademisinde de tutunamayan ünlü yazar, tüm hayatı boyunca mutsuz bir yaşam sürdü. 1836 yılında kuzeni olan Virginia Clemm ile evlendi. Allan Poe, 5 yıllık evlilik hayatından sonra eşinin ölümü ile kendi hayatında da kaosa sürüklendi. Ve son derece düzensiz bir hayat sürdürdü.

Edgar Allan Poe Yazarlık Hayatı

Poe, bazı yerel dergilerde yayın yönetmenliği ile başladığı yayıncılık yaşamında, genç yaşından beri kaleme aldığı romantik şiirleri ile tanınmaya başladı. 1827 yılında ilk şiir kitabını da yayınlayan Poe, Kuzgun şiiri ile oldukça önemli bir başarıya ulaştı.

Yine kendisinin ünlü eseri Annabel Lee ile de geniş bir okur kitlesine ulaşmayı başardı. ABD’de olduğu kadar Avrupa’da da ilgi gören Poe, doğaüstü olaylarını da konu aldığı gotik tarzı kısa hikayeleri ile tanındı.

YouTube video

Yine polisiye türünün öncüsü kabul edilen Poe, bu türdeki en beğenilen eseri “Morg Sokağı Cinayeti” adlı kitabıdır. Ve bu kitabın unutulmaz karakteri Auguste Dupin ile kendinden sonra gelen bu türün ünlü isimlerine de öncülük etti.

Edgar Allan Poe ve Kediler

Edebiyat dünyasının ünlü yazarı ve şairin en büyük tutkularından biri de kedilere duyduğu sevgiydi. Öykü ve şiirlerini kaleme alırken siyam cinsi kedisi de daima onun başucunda bir ilham kaynağıydı.

Edgar Allan Poe’nun Gizemli Ölümü

Hayatı boyunca karamsar bir ruh halinde yaşayan ünlü şairin ölümü de bir gizem olarak kaldı. 3 Ekim 1849 yılında 40 yaşındaki Poe, eski kıyafetler içinde bilinci nerdeyse kapalı bir halde Joseph Walker isimli bir kişi tarafından bulundu.

Hastaneye kaldırılan dünya edebiyatının dev isminin, başına gelebilecekleri anlatacak kadar bilinci açılmadı. Bilinci kapalı halde Reynolds ismini sayıklayan Poe’nun söylediği bu ismin kim olduğu ise asla öğrenilemedi. Ölüm nedeni de tam olarak tespit edilemeyen Edgar Allan Poe’nun ölümü için birçok ihtimal düşünüldü. İntihardan kaçırılmaya, cinayetten kuduza, beyin tümöründen alkol zehirlenmesine dek çok sayıda ihtimal yıllar içinde dile getirildi. Fakat yinede ünlü şairin ölüm nedeni asla tam olarak aydınlanmadı.

Edgar Allan Poe – Kuzgun Şiiri

Poe ile özdeşleşen Kuzgun şiirine adını veren kuzgun bilinç ile bilinçaltı arasında kurulan bağın temsilcisidir. Kuzgun, bir gece yarısı adamın kapısını çalar. Adam uyur uyanır bir halde kuzgun ile konuşur. Bu nedenle gerçek dünyada mı düş aleminde mi geçtiği bilinmeyen bir sohbet başlar.

YouTube video

Adam, kuzgunun ölüler diyarından haberler getirdiğine inanırken aslında bir nevi monolog halindedir. Mistik yapısı, söz sanatının tüm inceliklerini kullanması ve şiirin kendine özgü akıcılığı ile Kuzgun şiiri, sonraki yıllarda çok bilinen müzik parçalarında da pek çok kez kullanılmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!