featured

Dünyanın En Büyük Gizemlerinden Biri: Hum Uğultusu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kaynağı tespit edilemeyen gizemli ve sürekli bir ses, dünyanın bazı bölgelerinde uğultu şeklinde ortaya çıkıyor ve görüldüğü yerlerde popülasyonun yaklaşık yüzde ikisi tarafından duyuluyor.

Kalıcı ve de düşük frekanslı bir uğultu şeklinde duyulan Hum uğultusu, genellikle küçük yerleşim bölgelerinde ve daha çok geceleri duyuluyor, etkilediği insanları çıldırtma noktasına getiriyor ve bir vızıltı şeklinde sürekli olarak devam ediyor. İşte, bütün sırları ve gizemi ile Hum Uğultusu

Hum Uğultusu Nerelerde Duyulmuştur?

Hum uğultusuna dair ilk şikayetler 1950’li yıllarda İngiltere’de ihbar edilmiştir. 1980’lere gelindiğinde İskoçya’nın Largs kasabasında etkili olan “Hum”, 1992 yılında bu kez Amerika New Mexico bölgesinde bir piyano uğultusu şeklinde başlamış ve 66 hertz olarak tespit edilmiştir.

Özellikle New Mexico’da yer alan Taos’da etkili olan uğultu Taos Hum adı ile de anılmıştır. Taos Hum duyulmaya başladığında etkilenen herkes tarafından aynı anda duyulmaya başlıyor ve yine aynı anda son buluyordu. Ayrıca bu uğultu havadan yayılan gürültüler gibi kulak pamuğu ya da tıkacı ile de engellenemiyordu.

1999 yılında yine Amerika İndinia Kokomo’da, yaklaşık 100 kadar kişi fiziksel şikayetler eşliğinde (bulantı, eklem ağrısı, yorgunluk, ishal gibi) bu uğultudan etkilenmişler ve kasaba 2003 yılında boşaltılmıştır.

Kasaba bu olay sonrasında Kokomo Hum olarak anılmaya başlamıştır. Hum uğultusu en çok zarar verdiği yerlerin başında gelen Kokomo’da yetkililer kimyasal duyarlılık ve jeo-manyetik nedenler olarak bazı açıklamalar ileri sürmüşlerse de kesin bir tespit yapamamışlardır. Ancak daha sonra tekrar kasabaya geri dönenler uğultunun hala sürdüğünü ifade etmişlerdir.

2008 yılında Kanada Alberta Calgary’de, 2012 yılında İrlanda Kerry’de, Amerika Washington Seattle’da, Yeni Zelanda Wellington’da Hum Uğultusu şikayetleri iletilmiştir.

Yine, Kanada Ontario Windsor, Avustralya Sydney Bondi bölgeleri de Hum uğultusunun etkilediği diğer bazı yerler olarak öne çıkmıştır.

Hum Uğultusunun Sırrı Nedir?

İlk olarak 1950’ler de görülmeye başlayan bu esrarengiz Hum Uğultusu için şu ana dek yapılan araştırmalarda, bilim insanları bu uğultunun neden yalnızca belli bazı bölgelerde duyulduğunu ve neden sadece belli bir kısım insanı etkilediğini açıklayabilmiş değillerdir.

Duyulduğu bölgeler ve yerleşim yerleri başta olmak üzere çok sayıda insanı etkileyen Hum Uğultusunun gerçek nedeni ise halen daha öğrenilememiştir ve onca seneye karşın bilinmezliğini korumaktadır.

Hum Uğultusu Kimleri Etkilemektedir?

İngiltere’de yaşayan ve akustik mühendisi olan Geoff Leventhall tarafından 2003 yılında yapılan bilimsel bir araştırma sonuçlarına göre, Hum Uğultusu şikayetlerin geldiği bölge ve şehirlerdeki nüfusun yalnızca %2’si tarafından duyulmaktadır ve uğultuya maruz kalanlar ise genellikle 55-70 yaş arasındadır.

Hum Uğultusuna İlişkin Bazı İddia ve Açıklamalar

Genellikle izole durumda olan ve küçük yerleşim yerlerinde geceleri duyulmaya başlayan bu uğultunun kaynağı olarak, “Saskatchewan Üniversitesi” fizik profesörü olan Jean-Pierre St. Maurice, auralar ve radyasyon kuşakları tarafından emilen elektromanyetik seslerini göstermiştir.

Oklahoma Üniversitesinde yerbilimci olarak çalışan David Deming ise “Hum Seslerinin” kaynağının, telefon yayınları ile ABD deniz filosunun denizaltılarla iletişim kurmak için kullandığı hava araçları olabileceğini iddia etmiştir.

Bir diğer teoriye göreyse, uğultunun kaynağı, yalnızca bazı insanlar tarafından algılanabilen düşük frekanslı elektromanyetik radyasyondur.

Bu bilimsel iddialar dışında, Hum’a dair birçok komplo teorisi de üretilmiştir. Bazıları Hum’un gizli bir psikolojik silah olduğu iddiasını dahi ileri sürmektedirler.

Ancak şu ana dek yapılan bilimsel araştırmalarda dünyanın bilinen en büyük gizemlerinden biri olan Hum Uğultusunun nedeni tam olarak tespit edilebilmiş değildir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!