featured

Dünyanın Zirvesi Everest ve Çözülemeyen Büyük Sırrı…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Everest’in çözülemeyen büyük sırrı nedir? Resmi kayıtlar ne kadar doğruyu yansıtıyor? Everest’in tarihi yeniden yazılabilecek mi?

Dünyanın en yüksek noktası neresidir? Dünyanın zirvesi Everest’in ismi nereden gelmektedir? Bu noktaya ilk tırmanış ne zaman yapılmıştır? Peki, Everest’in çözülemeyen büyük sırrı nedir? Resmi kayıtlar ne kadar doğruyu yansıtıyor? Everest’in tarihi yeniden yazılabilecek mi? İşte bütün bu sorular ve daha fazlası Everest’in büyük sırrı yazımızda sizlerle…

Dünyanın En Yüksek Noktası Everest

Dünyanın En Yüksek Noktası Everest

Dünyanın deniz seviyesinden yapılan ölçümlerde en yüksek noktası Himalayalar dağ sırasında yer alan Everest Dağı olarak tespit edilmiştir. Çin – Nepal sınırı üzerinde yer alan Everest’in yüksekliği ise 8.848 metre olarak ölçümlenmiştir. Everest zirvesi, dünya üzerinde en çok ilgi gören noktalardan biridir.

Everest İsmi Nereden Geliyor?

Everest İsmi Nereden Geliyor?

Dünya üzerinde neredeyse herkes tarafından bilinen Everest ismi ise; İngiltere’nin Hindistan Sömürge Yönetiminde Kadastro Genel Müdürü olan George Everest’in isminin, 1865 yılında bu dağa verilmesinden geliyor. Bu öneri, George Everest görevden ayrıldıktan sonra yerine gelen Andrew Waugh tarafından Londra Kraliyet Coğrafya Cemiyetine iletilmiş ve bu teklif kabul edilerek George Everest’in soyismi dağa verilmiştir.

Zirveye ilk Tırmanış

Zirveye ilk Tırmanış

Everest’in zirvesine ilk tırmanışı kimin gerçekleştirdiği konusunda resmi kabul gören kayıtlar yanında büyük bir gizem de mevcuttur. Öncelikle ilk denemeleri ve kabul edilen ilk zirve tırmanışını sizlere aktaralım.

Everest zirve yolculuğu 1904 yılına kadar uzansa da, ilk ciddi adımlar 1921 yılında gerçekleşmiştir. İngiltere Krallığı adına görev yapan George Mallory, Everest Dağı’nın topografik ve jeolojik ölçümlerini yaparak olası zirve tırmanışında kuzey yamacı rotasının uygun olduğunu tespit etmiştir.

Everest Zirvesine Tırmanış Yapan George Mallory'nin Cesedi 75 Yıl Sonra Bulundu

Everest Zirvesine Tırmanış Yapan George Mallory’nin Cesedi 75 Yıl Sonra Bulundu

Daha sonra 1924 yılında George Mallory ile dağcı Andrew (‘Sandy’) Irvine zirve tırmanışı için yola çıkmış ve bu iki isim bu deneme sırasında kaybolmuşlardır. George Mallory’nin cesedi bu denemeden tam 75 yıl sonra 1999 yılında zirveye yakın bir noktada bulunmuştur. Ancak Andrew Irvine’nin cesedi ise şu ana dek bulunamamıştır.

Everest Zirvesine İlk Başarılı Tırmanışı Edmund Hillary ve Tenzing Norgay Yaptı

Everest Zirvesine İlk Başarılı Tırmanışı Edmund Hillary ve Tenzing Norgay Yaptı

Resmi kayıtlara göre ilk başarılı zirve tırmanışı ise 1953 yılında “İngiliz Kraliyet Coğrafya Derneği” desteğiyle Edmund Hillary, Tenzing Norgay ve Ang Nyima’dan oluşan ekibin güney tarafından yapılan tırmanışı sırasında gerçekleşmiştir. Açık oksijen sistemi ile yola çıkan ekipten Yeni Zelandalı Sir Edmund Hillary ve şerpa dağcı Tenzing Norgay 29 Mayıs 1953 günü saat 11:30’da Everest zirvesine ulaşmışlardır. (Ekiple birlikte yola çıkan Ang Nyima ise 8510 metrede tırmanışı bırakarak inişe geçmiştir)

Everest'in Büyük Sırrı...

Everest’in Büyük Sırrı…

Kabul edilen bu ilk başarılı tırmanış anısına, Everest tırmanışının en çetin etaplarından birine Edmund Hillary’e ithafen Hillary Step ismi verilmiştir. Ancak, bu noktada tartışılan bir teori ve büyük bir gizem bulunuyor, bu kanıtlanabilirse Everest’in tarihi de değişebilir. Peki, bu çözülemeyen büyük gizem nedir?

Everest Tırmanışının Büyük Gizemi

Everest Tırmanışının Büyük Gizemi

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Everest zirvesine ilk ciddi tırmanış denemesi (İlk çıkış tarihi olan 1953 yılından tam 29 yıl önce) 1924 yılında George Mallory ve Andrew Irvine tarafından gerçekleştirilmiştir ancak bu iki isim zirve yakınında kaybolmuşlardır.

Everest'in Büyük Sırrı için İpucu: Yelek Cebi Kodak

Everest’in Büyük Sırrı için İpucu: Yelek Cebi Kodak

Bu efsane tırmanışı gerçekleştiren iki ismi son gören kişi ise, yine tırmanış ekibinde olan Noel Odell’dir. Everest Zirvesinin 800 fit aşağısında kadar yapılan zorlu tırmanış sonrası, ikili son adımı da atarak zirveye çıkma hazırlıkları yaparken çıkan fırtına sonrası kaybolmuşlardır. Bu olaydan 75 yıl sonra 1999 yılında Mallory’nin cesedi zirveye yakın bir noktada bulunmuş ancak Irvine’nin cesedine ise ulaşılamamıştır. İşte, bu noktada ikilinin tırmanış esnasında “Yelek Cebi Kodak” olarak tanımlanan bir fotoğraf makinesi taşıdıkları ve bununda Irvine’da olduğuna dair bilgiler bulunmaktadır.

Tarihi Değiştirebilecek Bir Makine

Tarihi Değiştirebilecek Bir Makine

Irvine gibi bu fotoğraf makinesine de henüz ulaşılamamıştır. Çünkü bazı iddialara göre Mallory ve Irvine zirveye çıkış esnasında değil zirveden inerken kaybolmuşlardır.

Çünkü, Mallory’nin cesedi 1999 yılında bulunduğunda kıyafetlerinden bir kısmı hala üzerindeydi. Ailesine göre, Mallory’nin cebinde eşi olan Ruth’a ait bir fotoğraf vardı ve zirveye ulaştığında bu fotoğrafı oraya bırakmak istediğini söylemişti. Mallory’nin cesedi bulunduğunda diğer tüm eşyaları üzerindeydi ancak fotoğraf yoktu. Acaba bu ikili zirveye ulaşmış ve söz konusu fotoğrafı zirveye bırakmış olabilirler miydi?

Everest'in Tarihi Değişecek mi?

Everest’in Tarihi Değişecek mi?

Mallory’nin aksine Irvine’ın cesedi ile fotoğraf makinesi ise şu ana dek bulunamadı. Bu konuda Irvine’ın cesedinin ve fotoğraf makinesinin (Everest’e kuzey tarafından ilk ulaşanların Çinli bir ekip olması ve bu ünvanın kaybedilmek istenmemesi nedeniyle) Çinliler tarafından alındığına dair teori de olmak üzere birçok farklı teori bulunuyor.

Yine Irvine’ın cesedi ve kayaıp fotoğraf makinesine ilişkin günümüzde arama yapanlarda bulunuyor. Eğer bu kayıp fotoğraf makinesi bulunabilir ve içindeki filmde tab edilebilirse, bir gizem aydınlanmış olacak. Belki de bu kayıp fotoğraf makinesinde Mallory ile Irvine’ın zirvede çekilmiş bir fotoğrafları ele geçebilecek ve böylece Everest’in tarihi de değişmiş olacak…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!