featured

Düşünüyorum O Halde Varım Diyen Filozof | Düşünüyorum O Halde Varım Cümlesini Kim Söylemiştir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düşünüyorum o halde varım diyen filozof kimdir? Düşünüyorum öyleyse varım diyen filozof kimdir? Düşünüyorum o halde varım diyen filozof ne demek istemiştir?

Günlük hayatımızda özellikle felsefeye ilgi duyan birçok kişiden “Düşünüyorum o halde varım” cümlesini çok sık duyarız. Aslında bu cümleyi derinlemesine düşündüğümüzde filozofun anlatmak istediği de oldukça derin anlamladır.

Geçmiş dönemlerde yaşamış ancak felsefi düşünceleri ile hayatımıza ışık tutmuş ve bizi aydınlatmış olan birçok filozof vardır. Düşünüyorum o halde varım diyen filozof fa bu filozoflardan birisi ve felsefe alanına birçok katkı sağlayan bir isimdir.

Düşünüyorum O Halde Varım Diyen Filozofun Adı | Düşünüyorum O Halde Varım Diyen Filozof Kimdir?

Düşünüyorum öyleyse varım diyen ünlü filozof kimdir sorusu felsefe ile ilgisi olan ya da bu sözü sıklıkla duyan kişilerin merak ettiği sorulardan birisidir. Üzerine düşünülmesi gereken ve düşündükçe derin anlamlar çağrıştıran bu söz; ünlü filozof Rene Descartes’in sözüdür.

Düşünüyorum o halde varım sözü, Rene Descartes’in felsefi düşüncesinin temelini oluşturan sözdür. Dolayısıyla da düşünüyorum o halde varım diyen ünlü filozof Rene Descartes, yüzyıllar öncesinde yaşamış olsa da bu önermesi günümüzde halen tartışmaların odağında yer alan sözlerin başında geliyor.

Düşünüyorum O Halde Varım Diyen Filozof Kim | Descartes Kimdir?

Düşünüyorum o halde varım diyen filozof Rene Descartes, analitik geometri ve modern felsefenin kurucusu olarak bilinir. Fransız matematikçi, bilim adamı ve aynı zamanda da ünlü filozof olan Rene Descartes, 1596’da Fransa’da doğmuştur.

Eğitim hayatında matematiğe ve bilime ilgi duyan Rene Descartes, aynı zamanda bu dönemlerde felsefeye olan ilgisini de keşfetti. 1619 yılının Kasım ayında bir gece eski usul şömine ile ısınan bir odaya kendisini kapatan Descartes’in o gece hayatı tamamen değişti.

Kendisini kapattığı odada kutsal ruhun kendisini felsefe alanında aydınlattığını düşünen Descartes, burada üç imge üzerine çalıştı ve daha bu odadan çıkmadan analitik geometrinin formüllerini bulmakla kalmayıp aynı zamanda matematik metotlarını felsefeye uyarlamaya başladı. Böylece gördüğü imgelerde bilimi ve bilgeliği aramaya başlayarak bu kavramları hayatının merkezine koydu.

Bulduğu matematik yöntemlerini felsefeye uyarlamak için çalışan Rene Descartes, tümevarım yöntemi ile tamamen kendisine ait olan felsefi düşünce sisteminin temellerini atmaya başladı. Sürekli şüphe ettiği analizler doğrultusunda doğru bilginin var olduğunu savunmuş ve doğru bilginin de sadece “düşünce” olduğunu ileri sürmüştür.

Kuşku etmenin bile aslında bir düşünce olduğunu savunan ve düşünüyorum o halde varım diyen filozof Descartes, insanın düşünen bir varlık olduğunu ve bu nedenle gerçekliği ifade eden tek doğrunun düşünmek olduğunu vurgularken aynı zamanda “Düşünüyorum, o halde varım” sözünü ileri sürmüştür.  

Düşünüyorum O Halde Varım Diyen Filozof Ne demek İstemiştir?

Düşünüyorum o halde varım diyen filozof Descartes, kurduğu bu cümle ile yüzyıllar öncesinde yaşamış olsa da adını günümüze kadar duyurmayı başarabilmiş bir filozoftur. Hayatı boyunca yer yüzünde sadece düşünmenin varlığının kesin ve net olduğunu savunmuş ve bu söze aslında derin anlamlar yüklemiştir.

Tümevarım metodu ile varlığı gerçek olan tek şeyin düşünmek olduğunu ileri süren ve düşünüyorum o halde varım diyen filozof Descartes, bu söz ile varlığın tek kanıtının düşünmek olduğunu ifade etmek istemiştir.

Diğer yandan düşünmek ile gerçeklik arasında da bir bağlantı kuran Descartes; gerçekliği somut olarak gösterebilen tek eylemin de “düşünme” eylemi olduğunu vurgulamıştır. Bu düşünceden kıyasla bir varlığın düşünebiliyor olması aynı zamanda o varlığın gerçekten var olduğunu söylemiştir.

Düşünüyorum O Halde Varım Ne Anlama Gelir?

Rene Descartes’in metafizik felsefesinin ilk ilkesi olan “düşünüyorum, o halde varım” sözü, aynı zamanda Kartezyen kuşku yönteminin temellerini atmıştır. Düşünüyorum o halde varım diyen filozof, bu sözü ile varoluşta aklı ön plana çıkarır ve akıl dışındaki nesnel dünyadaki her şey onun için şüphelidir.

Descartes’in ünlü “düşünüyorum, o halde varım” sözü; insanın düşündüğü sürece insan olduğu, insan varlığının bir anlam kazanabilmesi için ise düşünmesi gerektiği anlamına gelir. Kısacası; insan düşündüğü kadar vardır hatta düşünmek, Descartes’e göre bir nevi insan olmanın kanıtıdır.

Düşünüyorum O Halde Varım Sözünü Hareketle Hangisine Ulaşılabilir?

Descartes’in temel ilkesi olan “Cogito ergo sum” yani “düşünüyorum, o halde varım” sözü, var olmanın bir şartıdır. Düşünüyorum o halde varım diyen filozof, aslında bu sözden hareketle var olmanın ilk ve en önemli şartının düşünmek olduğunu öne sürmüştür.

Düşünmek, varlığın ilk koşuludur. Bu nedenle de insanın temel özelliği de düşünebiliyor olmasıdır. Düşünüyorum o halde varım diyen Descartes, bu sözünden hareketle yeryüzünden her şeyden şüphe edilebileceğini ancak şüphe etmek de bir düşünce olduğundan şüphe edildiğinden şüphe edilemeyeceğini vurgulamıştır.

Düşünüyorum O Halde Varım İngilizcesi Nedir?

Düşünüyorum o halde varım diyen filozof Rene Descartes’in bu ünlü sözü, günümüzde İngilizce olarak da birçok yerde kullanılıyor. Dolayısıyla da birçok kişi bu sözün İngilizce karşılığını fazlasıyla merak ediyor.

Düşünüyorum, o halde varım sözü genellikle İngilizce olarak “I think therefore I am” şeklinde kullanılıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!