featured

Düzenli Yürüyüş Yapmanın Faydaları | Şeker ve Kanser Hastalıklarından Korunmak için Yürüyüş Yapın!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günlük olarak düzenli yürüyüş yapmanın faydaları oldukça fazladır. Öncelikle bedensel değişimlerinden yaşanmasına neden olan yürüyüş, beyin fonksiyonlarının artırılmasında da etkilidir. Örneğin; yürüyüş yapmanın yaratıcılığı geliştirdiğine dair de yapılan çalışmalar bulunmaktadır. Bu nedenle hem sağlıklı bir vücut yapısı için hem de sağlıklı ve fonksiyonel bir beyin için yürüyüş yapılması tavsiye edilmektedir.

Yürüyüş Yapmanın Faydaları Nelerdir ?

YouTube video

Hangi yaşta olunursa olunsun sağlıklı bir yaşam için yürüyüş yapılması tavsiye edilmektedir. Çünkü yürüyüş yapmanın faydaları oldukça çoktur. Özellikle sabah yürüyüşün faydaları arasında yaratıcılık bulunmaktadır. Bununla birlikte güne enerjik başlamak ve gün boyu dinç kalmak, sabah yapılacak olan yürüyüşle mümkündür. 

Çoğu kilo problemi olan kişi yürüyüş vücudu sıkılaştırır mı, yürüyüş yapmak zayıflatır mı gibi soruların yanıtını merak etmektedir. Elbette ki sağlıklı kilo vermede yürüyüş yapmak önemli bir noktadır. Vücudun sıkılaşmasında da yürüyüş yapmak önemlidir ancak vücut sıkılaşması için yapılması gereken bazı egzersizler de bulunmaktadır.

1 – Kilo Kontrolü Yapılmasını Sağlar

Yürüyüş yapmanın faydaları arasında ilk sırada, kilo kontrolünü sağlamak yer alıyor. Bu nedenle de kilo vermek isteyen kişilere özellikle tempolu yürüyüş yapması yer almaktadır. Çünkü tempolu yürüyüşün faydaları arasında kilo verilmesine yardımcı olmak da yer almaktadır. 

Yürüyüş yapmak yağ yakımını artırdığı için kilo verilmesine aracı olmaktadır. Ayrıca yapılan bilimsel çalışmalar, yürüyüş ve egzersiz yapmanın obezite genleri üzerinde etkili olabileceğini oraya koymuştur. Dolayısı ile yürüyüş yapmanın faydaları arasında obeziteye yakalanma riskini azaltmak da yer almaktadır. 

Ayrıca, yürüyüş yaptıkça insanların tatlı yeme isteği azalmaktadır. Bu da sabahları yürüyüş yapmanın faydaları arasına girebilmektedir. Çünkü her sabah düzenli olarak yürüyüş yapıldığında, gün içerisinde tatlı yeme isteği azalacak, kilo kontrolünü sağlamak ya da kilo vermek daha kolay bir hal alacaktır.

2 – Yürüyüşün Faydaları : Kalp Hastalıklarından ve Şeker Hastalığından Korur

Sağlıklı bir şekilde yaşlanmanın en önemli ve kolay yollarından bir tanesi yürüyüş yapmaktır. Bilindiği üzere ilerleyen yaşlarda kalp ve damar hastalıkları sıklıkla söz konusu olmaktadır. Bu sebeple kalp sağlını korumak için mutlaka düzenli yürüyüş yapılması tavsiye edilmektedir. Çünkü yürüyüş yapmanın faydaları arasında kalp sağlığını koruması da vardır.

Haftanın 5 gününde, günlük olarak en az yarım saat, orta tempoda yürüyüş yapmak kalp sağlığı için tavsiye edilmektedir.   Günümüzde şeker hastalığı toplumumuzda artış göstermektedir. Şeker hastalığının olumsuz etkilerine maruz kalmamak için de yürüyüş yapılması tavsiye edilmektedir. Özellikle akşam yemeklerinden sonra günlük yürüyüş yapmanın faydaları arasında, kan şekerinin düşmesi de yer almaktadır. Bu nedenle her akşam yemeğinden sonra en az 10 dakikalık bir yürüyüş tavsiye edilmektedir. Bu, şeker hastalığına yakalanma riskini düşürecektir. Şeker hastalığında spor yapmanın önemi ile ilgili buradan bilgi alabilirsiniz. 

3 – Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Yürüyüş yapmanın faydaları arasında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi de yer almaktadır. Yapılan bir bilimsel çalışmada bir grup 30, diğer grup ise 45 dakikalık yürüyüşler yapmıştır. Yapılan araştırmanın sonucunda görülmüş ki; günlük olarak 45 dakika yürüyüş yapan kişilerin, günlük olarak 30 dakika yürüyüş yapan kişilere göre nezleye yakalanma oranları yüzde 43 aha düşük. Dolayısı ile yürüyüş yapmanın faydaları nelerdir dendiğinde; bağışıklık güçlendiriciliği ön plana çıkmaktadır.

4 – Ruhsal Sorunlara İyi Gelir

Yürüyüş yapmanın faydaları yalnızca bedensel değil aynı zamanda ruhsaldır. Çünkü yürüyüş yapmak, mental olarak temizlenmenin de anahtarıdır. Yapılan çalışmalar, düzenli yürüyüş yapmanın insanlara enerji verdiğini ortaya koymuştur. Yürüyüş yapmanın beyne faydaları da oldukça fazadır. Örneğin; anksiyete, depresyon ve benzeri gibi ruhsal hastalıklarda yürüyüş yapmak kişilere oldukça iyi gelmektedir.

5 – Kanser Hastalıklarından Korur

Yürüyüş yapmak kanserden korur mu diye de merak edilmektedir çünkü bu konuda yapılmış olan pek çok bilimsel çalışma bulunmaktadır. Özellikle yürüyüş ve meme kanseri üzerine yapılan çalışmalarda, yürüyüş yapmanın meme kanserine yakalanma riskini düşürdüğü saptanmıştır. Ailesinde meme kanseri olan ancak haftalık olarak en az 7 saat yürüyüş yapan kişilerin, meme kanserine yakalanma riski, yürüyüş yapmayanlara göre yüzde 14 daha düşüktür.  

Görüldüğü üzere yürüyüş yapmanın faydaları oldukça fazladır ve sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Hem beyin sağlığı, hem kalp sağlığı, hem beden sağlığı hem de ruh sağlığı için düzenli yürüyüş yapılmalıdır. Eğer siz de hastalıklardan korunmak, kilo kontrolünüzü sağlamak ve sağlıkla yaşamak istiyorsanız, yürüyüş yamayı günlük rutininiz haline getirmelisiniz.        

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!