featured

E Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir | E Vitamini Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

E vitamini eksikliği belirtileri vücutta pek çok hastalıkların sinyallerinin verilmesine sebep olacaktır. Dengeli beslenme tüm vitamin ve mineral ihtiyacının yerine konulabilmesi adına büyük önem taşır. Sağlığın korunabilmesi ve bağışıklığın güçlendirilebilmesi için yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gereklidir. Önemli bir vitamin olan E vitamini eksikliğinde, vücut bazı belirtilerle bunu açık eder. Peki E vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Hangi besinler E vitamini yönünden zengindir. İşte tüm merak edilenler…

E Vitamini Eksikliği Belirtileri | E Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur ve Görevleri Nelerdir?

Vitamin takviyesi ilaçlar yazımıza mutlaka göz atın. E vitamini eksikliği belirtileri öncesinde E vitamininin ne olduğuna ve hangi besinlerde bulunduğuna değinmek gerekecektir. E vitamini aynı zamanda tokoferol olarak adlandırılan, günlük fonksiyonların sürdürülebilmesini sağlayan bir vitamin türüdür.

Yağda çözünebilme özelliği bulunan E vitamini, kimi durumlarda da karaciğerde depolanarak gerekli olduğunda çözünüp kullanılabilir. Bitkisel yağlar ve diğer değerli yağların tamamında E vitamini yer alır. Bu besinlerin alınmaması halinde ise E vitamini eksikliği belirtileri baş gösterir.

1- E Vitamini Ne İşe Yarar? E Vitamini Faydaları ve Zararları Nelerdir?

E vitamini ne işe yarar? E vitamini günlük fonksiyonların sürdürülmesi için gerekli bir vitamindir. Kadınlar 8 mg, erkekler 10 mg çocuklar ise 3-5 mg ağırlığında E vitamini almalıdır. E vitamininin görevleri bir hayli fazla olduğu için faydalarının da çok olduğunu söyleyebilmek mümkündür. E vitamininin faydaları ve görevleri şunlardır;

E vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir.Kalp-damar hastalıklarına karşı koruyuculuk sağlar.Kolesterolü düşürür ve dengeler.Damar sertleşmesi ve tıkanıklıklarını engelleyebilir.Kılcal damar rahatsızlıklarını önler. Yüksek tansiyonu düşürme özelliği vardır.Alyuvarların oluşumunu destekler.Kan dolaşımını düzenler. Kanın pıhtılaşmasını önler.Saç ve tırnak sağlığını geliştirir.Hücre hasarını önler, cildi yeniler ve cildi yaşlanmaya karşı korumaktadır.Egzama ve sedef hastalığının semptomlarını gidermede etkilidir.

2- E Vitamini Fazlalığı Nelere Yol Açar? E Vitamini En Çok Nelerde Var?

Her şeyin olduğu gibi E vitamini fazlalığı da vücuda bazı zararlar verebilir. Bu yüzden yeterli ve dengeli beslenme sürecinde, E vitamini içeren besinlerin fazla tüketimi uygun görülmez. Kan inceltici görevi bulunduğu bilinen E vitamini fazlalığında, iç kanamalara ve akan kanın durmaması gibi ciddi durumlara neden olabilir.

YouTube video

E vitamini; kuruyemişlerin tamamında, zeytinyağı ve diğer doğal yağ içeriklerinde, Yeşil yapraklı sebzelerde fazlasıyla yer alır. Ayrıca brokoli, balkabağı, kereviz, balık, muz, kivi, avokado, mango, patates ve domates E vitamini içerir.

3- E Vitamini Eksikliği Nedir? E Vitamini Eksikliği Belirtileri

E vitamini eksikliğinde ne görülür? E vitamini eksikliğinde vücut bazı belirtiler gösterir. E vitamini eksikliği belirtileri göstermeniz halinde, bir sağlık kuruluşuna giderek ilgili tetkikleri vermeniz önerilir. E vitamini eksikliği söz konusu olduğunda şu belirtiler ortaya çıkacaktır;

Kaslarda zayıflık ve ağrı,Koordinasyon ve yürüme zorlukları,Saç dökülmeleri,Cilt sorunları ve döküntüler,Kavrama ve odaklanma problemleri,Tırnaklarda kırılmalar,Uyuşma ve karıncalanma hissi,Bağışıklık sisteminin baskılanması( Hastalıkların sık ortaya çıkması)Görme bozuklukları

4- E Vitamini Eksikliği Neden Olur? E Vitamini Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açar?

E vitamini eksikliği neden olur ? E vitamini yeterli ve dengeli beslenilmediği takdirde eksikliği ile kendisini gösterir. Dengesiz ve fast-food ağırlıklı beslenmek E vitamini içeren besinlerin yeterli düzeyde alınamamasına neden olur. Bunun yanı sıra yapılan yanlış diyetler sonrası, vitamin eksikliği gibi durumlarla karşılaşılabilmesi söz konusudur. E vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açar konusunun yanıtları ise şu şekildedir;

Miyopati,Spinoserebellar ataksi,Dizartri,Derin tendon reflekslerinde zayıflık,Hemolitik anemi,Retinopati

5- E Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar? E Vitamini Eksikliği Kısırlık Sebebi mi?

E vitamini eksikliği belirtileri arasında kısırlığın bulunduğuna dair bilgi paylaşımları da bulunmaktadır. E vitamini cinsel fonksiyonlarını düzenleyen bir vitamin olduğu bilinmektedir. E vitamini eksikliğinde cinsel fonksiyonlar ve üreme kusursuz bir şekilde işlemeyecektir. Bu yüzden bu vitaminin eksikliğinin kısırlığa neden olduğu konusunun doğru olduğu söylenebilecektir.

6- E Vitamini Kapsül Kullanılmalı mı? E Vitamini Kapsülü Nasıl Kullanılır?

E vitamini eksikliğinde ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalınmaması için E vitamini kapsülü kullanılmalıdır. E vitamini kapsülü kullanıldığında E vitamini eksikliği belirtileri hızlı bir şekilde ortadan kaldırılabilecektir. E vitamini kapsüllerinde farklı mg içerikleri yer almaktadır. Bu mg içeriklerine göre günde 1 ya da 2 kere bol su tüketilerek kullanımı önerilmektedir.

Tablet ya da kapsül formunda ilaç kullanmayan kişiler, ampul formu ürünler tercih ederek iğne şeklinde ilacı kullanabilir. E vitamini kapsülleri doktorlar tarafından reçete edilen ya da içeriğinde belirtilen şekillerde kullanıldığında E vitamini eksikliğini giderir. Ancak doz aşımı söz konusu olduğunda bazı sağlık sorunları ile karşılaşılması söz konusu olabilir. E vitamini kapsül fiyatları için tıklayınız. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!