featured

Eczanelerdeki İlaç Sıkıntısı Gittikçe Ciddi Boyutlara Ulaşmaya Başladı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son günlerde, özellikle görsel medyada haber kuşaklarında günde en az 1 kez bu tip bir haberi görür duruma düştük. Televizyonlarda da sıklıkla yer bulmaya başlayan ilaç sıkıntısı, 2019 senesinin ortasından beri ilk işaretlerini veriyor olsa da, 2020’nin ilk ayı içerisinde artık çok daha fazla hissedilmeye başlandı. Eczanelerde, özellikle bazı ilaçların muadilleri de dâhil olmak üzere; birçok ilaç grubunun raflardaki yeri boş durur hale geldi.

İlaç Sıkıntı Nasıl Bu Boyuta Ulaştı?

İlaç sanayisi, özellikle yerli üretimin yapıldığı tesislerde hammadde ihtiyaçlarının büyük çoğunluğunu yurtdışındaki tedarikçilerinden temin etmekte. Yurtdışından gelenler ise, direkt olarak talep üzerine büyük ecza depolarında yer bulabiliyor. İthal ilaç, özellikle yaygın olarak kullanılan türleri başta olmak üzere, tamamen döviz ile satın alınabiliyor.

Bu nedenle, yurtiçindeki kur dalgalanmaları dışarıdan temin etme esnasında büyük maliyetlerin yanı sıra, yurtiçi satışlarındaki durumu da etkiliyor. Kur farkından olumsuz etkilenmemek isteyen büyük firmalar, haliyle eczalara dağıttığı ilaçların maliyetlerini arttırmak zorunda kalıyor. Eczaneler ise, birçok ilacı artık raflarda hazır tutmak yerine sadece talebe göre depolardan sipariş üzerine temin ediyor.

Kur Farkı En Büyük Etken

Ekonomik anlamda sektör içi tasarruf tedbirleri, dizi halinde birbirini etkileyen sonuçları da meydana getiriyor. Örneğin; yaşamsal öneme sahip olan ve kullanılmaması halinde hayati tehlike arz eden ilaç türlerinde,  bu kur farkı nedeniyle de çok yüksek bir satış fiyatı ortaya çıkıyor.

Ayrıca, devletin geri ödeme desteği ve SGK kapsamında desteklenen ilaç listelerindeki değişimlerde bu tip artışları etkileyebiliyor. Birçok yaşamsal değeri olan ilacın geçmişte SGK listesinde yer almaması, halk arasında büyük bir tepki çekmişti.  Sonrasında varılan mutabakatlar sayesinde bu tip sorunlar aşılmıştı. Fakat halen bazı ilaçların SGK kapsamında olmaması tepkilerin devamına neden olmakta.

Geç Yayınlanan Karanameler

İlaç kararnamelerinin, Sağlık Bakanlığı tarafından çok geç sürelerde resmi olarak yayınlanması da, eczacılar arasında ilaç temini ve satışında da sorunlara neden olduğu belirtilmekte. Ortalama olarak bir aydan daha uzun sürelerde yayınlanan kararnameler nedeniyle, ilaç fiyatlarındaki belirsizlik nedeniyle hem satışında hem de teminin de eczanelerin sorunlar yaşadığı biliniyor.

Geçtiğimiz yılın ( 2019 ) , Şubat ayı içerisinde %20 gibi oldukça büyük bir zam oranı ile birçok ilacın satış fiyatında ciddi artışlar görülmüştü. İlaçların muadillerine olan talebin bu artışlar sonrasında arttığı, fakat artık muadillerinin de temini konusunda sorunlar yaşandığı eczacılar tarafından sıklıkla dile getirilmeye devam ediyor. Son zamanlarda özellikle; şeker, tansiyon, kanser, kronik solum yolu hastalıkları tedavisinde kullanılan ilaçlarda piyasada ciddi bir bulunamama sorunu olduğu biliniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!