featured

Edirne Gezilecek Yerler: Görmeden Dönmeyin!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarih kokan Edirne’ye yolunuz düşer ise, en güzel yerlerini görmeden gelmeyin diye sizler için Edirne de gezilecek yerleri derledik. İşte, Edirne’nin en güzel görülmesi gereken yerleri!

Edirne Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en batısında yer alan Edirne gezilecek yerler konusunda da adeta bir kültür beşiği görevindedir. Trakya bölgesinin kültürel anlamda en gelişmiş kenti olan Edirne, Osmanlı döneminden de izler taşıyor. Edirne gezilecek yerler haritası içerisinde de pek çok tarihi cami ve bina yer alıyor.

YouTube video

Gerek Osmanlı döneminden izleri takip etmek gerekse de kültürel bir gezi rotası oluşturmak adına Edirne kentimizi ziyaret edebilirsiniz. Edirne gezilecek yerler listesi içerisinde size sunacağımız yerleri de mutlaka listenize eklemelisiniz. İşte, tarihi ve doğal güzellikleri ile Edirne’nin öne çıkan noktaları.

1. Selimiye Camii

Edirne gezilecek yerler söz konusu olduğunda ilk başta Selimiye Camii’nin yer alması kaçınılmaz oluyor. Kentin adeta bir simgesi olarak kabul edilen camii, Mimar Sinan’ın da en önemli eserleri arasında yer alıyor. Mimar Sinan tarafından da “ustalık eserim” diye tanımlanan bu camii, Osmanlı’nın en önemli miraslarından biri.

YouTube video

1575 yılında yapımı tamamlanan bu eserin mimari açıdan da oldukça önemli olduğunu söylemekte fayda var. Selimiye Camii, döneminin çok ötesinde bir mimari teknikle inşa edilen önemli yapıların başında geliyor. Edirne’yi ziyaret etmeye karar verdiğinizde Selimiye Camii’ni listenize mutlaka eklemelisiniz. Camii, her sene hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri haline geliyor. Aynı zamanda Selimiye Camii’ni Trakyada gezilecek yerler listesinde de bulabilirsiniz.

2. Üç Şerefeli Camii

Söz konusu Edirne olunca tarihin en önemli camilerinin de gezi listenizde olması gerekiyor. Üç Şerefeli Camii, Edirne gezilecek yerler arasında Selimiye’den sonra geliyor. Kentin merkezinde yer alan bu camii de tarihin en önemli yapıtlarından biri kabul ediliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=G2yYXWKHKPo

Cumhuriyet Meydanı içerisinde yer alan Üç Şerefli Camii, II. Murad döneminden günümüze ulaşmayı başaran bir eser. Üstelik caminin Selçuklu mimari özelliklerinden Osmanlı mimarisine geçişi temsil etmesi de ayrı bir önem arz ediyor. Çok kubbeli camilerin yerini tek kubbeli camilerin alması ile ortaya çıkan bu eseri yakından görmek isteyeceksiniz. İstanbulda gezilecek yerler gibi Edirne için de camilerin büyük önemi olduğunu söylemeliyiz.

3. Rüstempaşa Kervansarayı

Edirne gezilecek yerler ekşi listelerinde de yer alan Rüstempaşa Kervansaray’ı Osmanlı’nın bir diğer önemli yapıtıdır. Kanuni Sultan Süleyman döneminden günümüze dek kalan bu eser, Mimar Sinan tarafından yapılmıştır.

YouTube video

Kanuni’nin damadı olan Rüstem Paşa’nın adın yaptırılan bu kervansaray, kent merkezinde olması sebebiyle de ön plandadır. Tuğla ve taş malzemelerinden inşa edilen kervansaray, Mimar Sinan’ın zekasını ortaya koyan eserlerden biridir. Tekirdağda gezilecek yerler listesinde de yer alan Rüstem Paşa’nın yaptırdığı önemli yapıtlara da göz atabilirsiniz.

4. Eski Camii

Edirne ilimizin tarihi camiler açısından ne denli zengin olduğunu bu listemizi okuyarak anlamışsınızdır. Edirne gezilecek yerler arasında Eski Camii adıyla anılan bu önemli yapıt da yer alıyor. 1414 yılında yapımı tamamlanan bu camii, tarihe ışık tutan en önemli eserler arasında da başı çekiyor.

YouTube video

Toplamda tam dokuz tane kubbesi bulunan bu camii hem Selçuklu hem de Osmanlı mimarisinin özelliklerine sahiptir. Öyle ki Eski Camii, Osmanlı döneminden günümüze dek uzanmayı başaran en eski yapı olarak da kabul ediliyor.

5. Edirne Karaağaç Tren Garı

Edirne gezilecek yerler harita içerisinde de yer alan Karaağaç Tran Garı, ilin en önemli eserlerinden biridir. Tren garı, Edirne’de inşa edilen ilk gar olarak da dikkat çekiyor. Mimar Kemaleddin Bey tarafından yapılan tren garı, kentin simgelerinden biri haline gelmiştir.

https://www.youtube.com/watch?v=tZzH_MUM4zo

Edirne’ye geldiğinizde Karaağaç Tren Garı’nı ziyaret edebilir ve garın yer aldığı kartpostallardan da satın alabilirsiniz. 1914 yılında inşa edilen gar, savaş dönemi nedeniyle ancak 1930 senesinde işlemeye başlamıştır.

6. Edirne Kırkpınar Yaylası

Hem doğal güzellikleri hem de kültürel mirasıyla ön plana çıkan Kırkpınar Yaylası, Edirne gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer almalıdır. Her sene düzenlenen Kırkpınar yağlı güreşleriyle de ön plana çıkan bu yaylayı mutlaka listenize eklemelisiniz.

YouTube video

Edirne için oluşturacağınız ziyaret planını Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı tarihi de denk getirebilirsiniz. Kırkpınar civarında bazı geleneksel hediyelik eşyalar alabileceğiniz dükkanlar da yer almaktadır. Keyifli bir Edirne ziyareti için Kırkpınar’ı da haritanıza eklemelisiniz.

7. Edirne Büyük Sinagog

Edirne gezilecek yerler onedio listelerinde de yer alan Büyük Sinagog, aynı zamanda dünyanın da en büyük 3. sinagogudur. Tarihi bir özellik yaşıyan bu yapı da Osmanlı döneminden günümüze gelmeyi başarmıştır.

YouTube video

Aslında tarihi daha da eskiye dayanan Büyük Sinagog, 1905 yılında çıkan yangından kurtulamamıştır. Fakat II. Aldülhamid Büyük Sinagog’un eskisine sadık kalınarak yeniden inşa edilmesini istemiştir.

8. Enez Kalesi

Edirne Meriç gezilecek yerler ile benzerlik gösteren Enez Kalesi, antik dönemin en önemli eserlerinden biridir. Edirne’nin Enez ilçesine bağlı olan bu kale, barbar saldırılarını önlemek amacıyla yapılmıştır. Kalede keşfedilen bazı mimari detaylar, kalenin Bizans döneminden dahi önce yapıldığını ortaya koymaktadır.

YouTube video

Edirne Keşan gezilecek yerler rotanıza da yakın olan bu kaleyi, kente adım attığınızda mutlaka görmelisiniz.  Edirne seyahatiniz boyunca yalnızca kent merkezi ile sınırlı kalmayarak çevre ilçelere de geçebilirsiniz. Edirne Otogarı içerisinden Enez, Keşan ve Uzunköprü gibi ilçelere servisler kaldırılmaktadır. Kaleyi daha yakından görmek için de Enez ilçesine giden araçlara binebilirsiniz. Kaleden kalan kalıntıların her biri koruma altına alınarak ülkemizin kültür mirası listesinde yer almaktadır.

9. II. Beyazid Külliyesi

Edirne gezilecek yerler arasında Mimar Hayrettin’in önemli eserlerinden olan II. Beyazid Külliyesi de yer alıyor. Tıpkı Bursada gezilecek yerler listesinde de olduğu gibi Edirne için de Osmalı mirasının önemli temsilcilerinden diyebiliriz. Kente adım attığınız anda sizi karşılayan Osmanlı dönemi kalıntılarından olan II. Beyazid Külliyesi, 1488 yılında tamamlanmıştır. Külliye aynı zamanda şifahane olarak da kullanılan bir alana sahiptir. Günümüzde ise Edirne Sağlık Müzesi olarak kullanılan külliyenin pek çok kültürel aktiviteye ev sahipliği yaptığını söyleyebiliriz.

II. Beyazid Külliyesi içerisinde cami, şifahane, mutfak, hamam ve medreseler de yer almaktadır. Kırklarelide gezilecek yerler listesine de göz atarak Trakya’nın Osmanlı’dan kalan eserlerini bulabilirsiniz. Bunların da başında şüphesiz ki II. Beyazid Külliyesi ilk sıralarda yer almaktadır.

Edirne gezilecek yerler arasında yer alan pek çok önemli yapıyı bu listemizde sizlerle paylaştık. Edirne gezilecek yerler biz evde yokuz gibi listelere sadık kalarak kentin en önemli mimari ve kültürel detaylarını sizler için derledik.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!