featured

Ehliyet Yenileme Ücreti | Ehliyet Yenileme Ücreti 2022 Ne Kadar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ehliyet yenileme ücreti ne kadar? Ehliyet yenileme ücreti 2022, ehliyet yenileme ücreti nereye yatıyor? Ehliyet yenileme için ne gerekli 2022 yılında bilinmesi gerekenler…

Kısa bir süre önce yeni ehliyet sistemine geçildi ve bu yeniliklerle birlikte tüm sürücülerin de ehliyetlerini yenilemesi gerekiyor. Yapılan açıklamalarda ise yetkililer tarafından belirlenen son tarihe kadar ehliyetler yenilenmediği takdirde sürücülere ceza yaptırımı söz konusu olacak.

İçişleri Bakanlığı’nın yapmış olduğu açıklamalar doğrultusunda 1 Ocak 2016 evvelinde alınan ehliyetlerin yenilenmesi için 31 Aralık 2022 tarihine kadar zaman verdi. Sürücülerin, süre aşımı nedeni ile ceza işlemler ile karşı karşıya kalmaması için son tarihe bırakmadan mutlaka ehliyetlerini yenilemeleri gerekiyor.

Ehliyetlerini yenilemek isteyen sürücüler ilk olarak randevu almak gerekiyor. Ehliyetinizi yenilemek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sitesinden ya da ALO 199 numaralı hat üzerinden alabilirsiniz.

Randevunuzu aldıktan sonra ehliyet yenilemek için gerekli belgeleri hazırlayarak randevu tarihinde randevu saatinizden önce mutlaka Nüfus Müdürlüğü’nde bulunmalısınız.

Ehliyet Yenileme İçin Ne Gerekli 2022

Ehliyet yenileme işlemleri başlatarak yeni ehliyet sahibi olabilmeniz için öncelikle randevu almanız gereklidir. Randevu aldıktan sonra ise mutlaka gerekli belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlayarak randevu saatinde başvuruya gerekli belgeler ile birlikte gitmelisiniz.

Ehliyetini yenilecek sürücülerin ise en merak ettiği sorulardan birisi de “Ehliyet yenileme için ne lazım?” sorusu oluyor.

İşte ehliyet yenileme sürecinde yeni ehliyet için gerekli evraklar;

– Kimlik belgesi

– “Sürücü Olabilir” sağlık raporu

Sürücü belgesi yenileme harcı ücreti+vakıf bedeli

– 1 tane son altı ay içinde çekilmiş olan biyometrik fotoğraf

– Kan grubunu belirten yazılı beyan ya da kan grubu kartı

– E-devlet üzerinden de alabileceğiniz Adli Sicil Belgesi

Ehliyet Yenileme Harç Bedeli Ne Kadar? Ehliyet Yenileme Ücreti Nereye Yatar?

2022 yılı ile birlikte ehliyet yenileme ücreti bazında da değişiklikler meydana gelmiştir. Eski ehliyeti yenilemek 13 TL harç ücreti + 2 TL vakıf ücreti olmak üzere toplamda 15 TL’dir. Ancak İç İşleri Bakanlığı’nın belirttiği tarihe kadar ehliyetlerini yenilemeyen sürücülere ağır maddi ceza yaptırımları uygulanacaktır.

Ehliyetinizi yenileyebilmek için randevu öncesinde mutlaka ehliyet yenileme ücretini ödemeniz ve makbuzunu da gerekli evraklar içerisinde eklemeniz gerekiyor. Ehliyet yenileme ücretlerini Maliye Bakanlığı’nın anlaşmalı olduğu bankalara yapabileceğiniz gibi aynı zamanda mobil ve internetten ödeme yöntemlerini de seçebilirsiniz.

Ehliyet Yenileme Ücreti Ödeme | 2022 Ehliyet Yenileme Ücreti Nereye Yatırılır?

Ehliyet yenileme ücreti kadar sürücüler aynı zamanda bu ücretlerin nereye yatırılacağını da merak ediyor. İç İşleri Bakanlığı, konu ile ilgili detaylı açıklama yaparken ücretlerin ödenebileceği kanallar hakkında da detaylı bilgilere yer verdi.

İç İşleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalar doğrultusunda ehliyet yenileme ücretlerini Maliye Bakanlığı’nın protokol yapmış olduğu bankalara yatırabilirsiniz. Eğer banka ödemesi ile uğraşmak istemiyorsanız o halde ehliyet yenileme ücreti ödeme online yöntemini yani internet ve mobil ödeme yöntemini kullanabilirsiniz.

Ehliyet Yenileme Ücreti İnternetten Nasıl Yatırılır?

Ehliyet yenileme ücretinizi internet üzerinden sadece birkaç adımda kolay bir şekilde ödeyebilirsiniz. Ödeme işlemi için şu adımları izlemelisiniz;

– İlk olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın https://ivd.gib.gov.tr İnteraktif Vergi Dairesi adresine tıklayın.

– Karşınıza çıkan ekranda “Harç ve Değerli Kağıtlar Bedeli” bölümünün altında yazan “Ödeme” butonuna tıklayın.

– Karşınıza çıkan ekranda ayrı ayrı ödeme yapmanız gereken “Sürücü Belgesi Değerli Kağıt Bedeli Ödeme” ve “Sürücü Belgesi Harcı Ödeme” şeklindeki butonları göreceksiniz. Sistem bu ödemeleri aynı anda yapmanıza izin vermeyeceğinden bu işlemleri her iki ödeme için de gerçekleştirerek ödemelerinizi yapabilirsiniz.

– Buton üzerine tıkladığınızda kişisel bilgilerinizin istendiği bir ekran gelecektir. Bu ekranda Ad, Soyad, T.C kimlik numarası, vergi dairesi tercihi alanlarını başta olmak üzere tüm alanları eksiksiz bir şekilde doldurmalısınız. Tüm alanları doldurduktan sonra kredi kartı ile ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bu işlemler sadece değerli kağıt bedeli ve harç ücreti işlemi için yapılabilir. Bu ödemeleri yaptıktan sonra anlaşmalı banka gişe ya da ATM’lerinden hizmet bedeli ödemesi yapmanız gerekecektir.

Ehliyet Yenileme Ücreti Mobil Ödeme

Mobil ödeme, ehliyet yenileme ücret ödemelerinde birçok sürücünün tercih ettiği kolay yöntemlerden bir diğeridir. Eğer Maliye Bakanlığı’nın protokol yaptığı bankalardan herhangi birinin mobil uygulamasını kullanıyorsanız bu mobil uygulamalarda “Ödemeler” kısmından mobil ödeme ile ehliyet yenileme ücretinizi ödeyebilirsiniz.

Ehliyet Yenileme Ücreti Hangi Banka Üzerinden Yatırılır?

Ehliyet yenileme ücreti ödeme Vakıfbank olmak üzere birçok banka üzerinden yapılabilir. Ödemeler ancak Maliye Bakanlığı’nın protokol yaptığı bankalar üzerinden yapılabilir.

Maliye Bakanlığı; Vakıfbank başta olmak üzere Akbank, Aktifbank, INGBank, Kuveyt Türk Katılım Bankası,  Şekerbank, Halkbank, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Denizbank, PTT, QNB Finans Bank, İş Bankası, Yapı Kredi, HSBC Bank, Denizbank, Fibabanka gibi neredeyse tüm bankalar ile protokol yapmıştır.

Kayıp Ehliyet Yenileme Ne Kadar?

Kayıp ehliyet yenileme ücretleri, 2022 yılında kaybedilen ehliyetin yeni ya da eski olma durumuna göre fiyatlandırılmıştır. Bu fiyatlandırmaya göre;

Eğer kaybettiğiniz ehliyetiniz eski ehliyet ise ödeyeceğiniz ehliyet yenileme ücreti 13 TL değerli kağıt bedeli + 2 TL vakıf bedeli olmak üzere toplamda 15 TL olacaktır.

Ehliyetiniz yeni ise ve yeni tip ehliyetinizi kaybettiyseniz ya da çaldırdıysanız ehliyet yenileme ücreti olarak 280 TL değerli kağıt bedeli + 65 TL vakıf ücreti ödemeniz gerekecektir.

Ehliyet Yenileme E- Devlet Üzerinden Nasıl Yapılır?

Ehliyet yenilemek isteyen tüm sürücüler, mutlaka bağlı oldukları Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’ne bizzat gitmek durumundadır. Ancak bu işlemler randevulu ile yapıldığından öncesinde randevu almak şarttır.

E-devlet üzerinden yapacağınız başvuru aşamasında sağlık raporu beyanı vermeniz gerekiyor. E-devlet üzerinden ehliyet yenileme işlemleri için sağlık raporu beyanını hızlı şekilde verebilirsiniz. Bunun için öncelikle E-devlet sistemine T.C kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapmanız gerekiyor.

Daha sonra arama çubuğuna “Kişisel Sağlık Bilgi Formu” yazın ve karşınıza çıkan ekranın sağ üst kısmındaki “Yeni başvuru” butonuna girerek buradan sağlık raporu alabilmek için beyanda bulunmalısınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!