featured

En Çok Yumurta Veren Tavuk Cinsi Hangisidir? En Çok Yumurtlayan Tavuk Cinsleri Hangileridir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En çok yumurta veren tavuk cinsi sizce hangisidir ? Eğer tavuk yetiştiriciliği yapacaksanız en çok yumurtlayan tavuk cinsleri hangisi bilmenizde fayda var !

Tavukçuluk ve yumurtacılık sektöründe en çok yumurta veren tavuk cinsi büyük ilgi görmektedir. Çünkü akrabaları ile aynı ortamda, aynı yemi yemelerine rağmen diğerlerinden çok daha fazla sayıda yumurta üretebilmektedir. Bu da üreticiler açısından büyük kar sağlamaktadır.

Tavuklar; süs tavuğu, etlik tavuk ve yumurta tavuğu olarak çeşitli türlere ayrılmaktadır. Eğer bir üretici veya küçük şekilde kümes hayvancılığı ile uğraşan birisi iseniz öncelikle ne tür tavuk yetiştireceğinize karar vermeniz gerekir.

Etlik tavuk yetiştirerek yumurta elde etmeniz zor olur. Eğer ticari bir getiri düşünüyor iseniz günlük bir yumurta elde ederek bu amacınıza ulaşamazsınız. Yine aynı şekilde kendiniz yemek için de yumurta istiyor iseniz etlik tavuk yerine yumurta tavuğu beslemelisiniz.

Yumurta tavukları da kendi aralarında üretim hacimlerine göre farklılık göstermektedir. Aynı ortamda, aynı yem miktarında farklı adetlerde yumurta veren tavuk cinsleri vardır.

Genel olarak üreticiler tarafından daha fazla ürün ve kar sağlayan en çok yumurta veren tavuklar tercih edilmektedir. Biz de yazımızda bu tavukları sizlere tanıtacağız.

En Çok Yumurtlayan Tavuk Cinsleri

YouTube video

Kümes hayvancılığı yaparak geçiminizi sağlamak istiyorsanız veya ek gelir elde etmek istiyorsanız az tüketimle çok verim sağlayan tavukları tercih etmelisiniz. Bu sayede hem maliyetiniz düşer hem de kar marjınız yükselir.

Tabi en çok yumurta veren tavuk cinsi tercih etmek ilk başta bir maliyet gerektirmektedir. Fakat ilerleyen süreçte elde edeceğiniz yumurtalar bu maliyeti fazlasıyla karşılayacaktır. Ayrıca zamanla kendi civcivlerinizi üretmeye başlayarak tavuk sayınızı arttıracaksınız.  

1- Ataks Tavuk Türü

Ataks tavukları 4 aylık civcivlik dönemlerini geride bıraktıktan sonar yumurtlamaya başlarlar. Eğer salma tavukçuluk için de idealdir. Eğer salma tavukçuluk ile uğraşıyor iseniz bu sürede 8 aya çıkmaktadır.

Beslediğiniz tavuğun 1’inci kandan Ataks tavuk cinsi olduğuna emin olmalısınız. Eğer 1’inci kandan yani melez olmayan bir Ataks tavuğuna sahipseniz yıllık 250-270 arasında yumurta elde edersiniz. Bu tavuklar aynı zamanda hastalıklara en dayanıklı tavuk cinsi olarak da bilinmektedir.

2- Ligorin Tavuk Cinsi

Ligorin cinsi tavuklar dünya üzerinde en çok üretimi yapılan tavuk türü olarak ön plana çıkmaktadır. Boyutları küçüktür fakat işlevleri yani üretimleri büyüktür. Günlük yem tüketme düzeyleri ortalama 100 gram civarındadır.

Bu yem karşılığında da sizlere yıllık olarak 320-340 arası yumurta verebilirler. Ligorin cinsi tavuklar 16 haftalık olduktan sonra kaliteli şekilde yumurta vermeye başlarlar. Bu performansa dayalı olarak ligorin tavuk fiyat aralığı da değişmektedir. 

3- En Çok Yumurtlayan Tavuk Cinsleri | Rhode İsland Red Cinsi Tavuk

Bu tavuk cinsi Türkiye’de çok sayıda bulunmaktadır ve üreticiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Hem yumurta tavuğu olarak hem de yumurtadan kesildikten sonra et tavuğu olarak değerlendirilebilir.

Günlük verdikleri yumurtaların ağırlıkları 60-70 gram civarındadır. Rhode island red cinsi tavuklar yılda 200 adet yumurta verirler.

4- En Çok Yumurtlayan Tavuk Cinsi | Lohman Brown Tavuk Cinsi

Lohman Brown cinsi tavuklar Türk yetiştiriciler tarafından en çok tercih edilen tavuk türüdür. Günlük ortalama 100 gram civarında yem tüketirler ve bunun karşılığı olarak da yıllık 300 adet yumurta verirler. 150 günlük süreçte %50 oranında bir performans sergilerler.

5- Sussex Cinsi Tavuk

4,5-5 kilogram arasında ağırlıklara ulaşan bu tavuklar gayet iri görünürler. Yıllık ortalama olarak 260 ile 280 arasında yumurta verirler. 30-40 haftalık olduktan sonra kuluçka dönemine girerler.

6- Plymouth Rock Cinsi Tavuklar

Plymouth rock cinsi tavukların civcivlikten çıkma süreleri 24 haftadır. Bu geç büyüme döneminin ardından yumurta vermeye başlarlar.

Ortalama ağırlıkları 3,5 kilogramdır. Elde edilen yumurtaların ağırlıkları 60-70 gram arasında değişmektedir. Bu tavuklar dış görünüşleri ile de kendilerine hayran bırakırlar.

7- En Çok Yumurta Veren Tavuk Cinsi | Nick Brown Cinsi Tavuk

Gezen tavuk yumurtası tabirini duymuşsunuzdur. İşte o gezen tavuklar Nick Brown cinsi tavuklardır. Elde edilen yumurtalar oldukça lezzetlidir.

Bunun nedeni ise serbest şekilde gezmeleri ve çeşitli yiyecekleri bularak yemelerinden kaynaklıdır. Günlük ortalama 100 gram civarında gezen tavuk yemi tüketirler ve yıllık ortama 250-300 arasında yumurta verirler.

8- Amrock Tavuk Cinsi

En çok yumurta veren tavuklar listemizin bir diğer üyesi de Amrock cinsi tavuklardır. Bu tavukların kökeni Amerika’dır. 3 kilogram ağırlığa ulaşabilen bu tavuklar dış görünüşü bakımında da oldukça çekici gelmektedir.

Bu nedenle süs tavuğu kategorisinde de rağbeti görmektedir. Yıllık ortalama olarak 230 ile 250 arasında yumurta vermektedir.

Çift Sarılı Yumurtlayan Tavuk Cinsi

Çok yumurta veren ve yıllık yumurta verimi yapan tavuk cinsleri kadar yumurtalarda çift sarılı olmakta değerlidir. Çok yumurta yapan tavuk bir çok fazla türde olsa da, çift sarılı için böyle bir ayrım yoktur.

Çünkü çift sarılı yumurtalar ilk kez yumurtlayan ve genç olan tavukların stresli olmasından kaynaklıdır.

Bir tavuk, ilk kez yumurta yumurtlayan tavuk ise bir korku ve stres olur. Bu da yumurtayı geç yumurtlamasına sebebiyet verir. Bu gecikme sırasında yumurta içerisinde çift yumurta oluşumu gerçekleşir.

En Çok Yumurta Veren Tavuk Cinsi | Mavi Yumurta Yumurtlayan Arkansans Blue Tavuk Cinsi

Süs tavuğu olarak da görülen Arksans Blue tavuğu, mavi yumurtlayan ve araştırmacılar tarafından geliştirilen bir tavuk cinsidir. Genleriyle oynana bu mavi yumurtlayan tavuk cinsleri en çok yumurta veren tavuklar gibi olmasa da beyaz dışı yumurtası sayesinde kredisi yüksek türde tavuktur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!