En İyi Reçeteli Reçetesiz Uyku İlacı 2023 Listesi
En İyi Reçeteli Reçetesiz Uyku İlacı 2023 Listesi

En İyi Reçeteli Reçetesiz Uyku İlacı 2023 Listesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En iyi uyku ilacı nedir sorusunun cevabı, gün geçtikçe daha çok araştırılıyor. Özellikle de pandemi döneminde pek çok kişi, gece uykusuzluğu sebebiyle sorunlar yaşamaya başladı. Peki, gece uykusuzluğu ile baş etmek için en iyi uyku ilacı nedir? Sağlıklı bir uyku düzeni için en etkili uyku ilacı hangisi? Bitkisel uyku ilacı var mı? En iyi uyku ilacı reçetesiz satın alınabilir mi? İşte, bitkisel uyku ilaçları ve antidepresan özellikli en iyi uyku ilaçları hakkında merak edilenler…

1 – Reçetesiz Bitkisel Uyku İlaçları

Reçetesiz bitkisel uyku ilaçları çoğu uyku bozukluğu olan kişiler tarafından araştırılıyor çünkü reçeteli olarak satılan antidepresan uyku ilaçları belirli bir süre kullanılabiliyor. Genel bir araştırma yapıldığında da bitkisel uyku ilaçları denince karşımıza melatonin içerikli gıda takviyeleri çıkıyor. İşte, en iyi uyku ilaçları reçetesiz listesi…

En İyi Reçeteli Reçetesiz Uyku İlacı 2023 Listesi
En İyi Reçeteli Reçetesiz Uyku İlacı 2023 Listesi

A – En İyi Uyku İlacı Bitkisel Nutraxin Herbal

En iyi uyku ilacı bitkisel seçeneklerin başında Nutraxin Herbal Natural Sleep gelmektedir. Nutraxin Herbal Natural Sleep aslında kimyasal bir ilaç değil; takviye edici gıdadır. Bu nedenle en iyi uyku ilacı reçetesiz seçeneklerinden biridir. Eğer uyku bozukluğu, gece uykusuzluğu gibi sorunlarınız varsa kimyasal etkili, yan etkileri bulunan antidepresan ilaç kullanımı yapmak istemiyorsanız en iyi uyku ilacı bitkisel Natural Sleep kullanabilirsiniz.

Nutraxin Herbal Natural Sleep içeriğinde; çarkıfelek otu, kediotu ve sarı kantaron gibi bitkisel ekstreler bulunmaktadır. Bilindiği üzere çarkıfelek otu, passiflora etkisiyle bilinmektedir. Dolayısı ile hem rahatlamayı sağlamakta hem de uykuya geçişi kolaylaştırmaktadır. Bitkisel uyku ilacı Nutraxin Natural Sleep kullanımı; akşamları uyku öncesinde bol suyla 2 kapsül şeklindedir.

B – Bitkisel Uyku İlacı Solgar Melatonin Takviye

Melatonin aslında insan vücudunda doğal bir hormon olarak bulunur ve uyku ile uyanıklık döngüsünü düzenler. Beynin hemen alt kısmında yer alan epifiz bezi tarafından salınır. Günümüzde uyku sorunu yaşayan kişiler, melatonin takviyesi almayı tercih etmektedir. Özellikle vardiya sisteminde çalışanlar ve seyahat nedeniyle jetlag olanlar bitkisel uyku ilacı ve reçetesiz uyku ilacı olarak melatonin kullanmaktadır.

C – Uyku İlacı Bitkisel Melatonina

Melatonina bitkisel uyku ilacı, içeriğinde 3 mg melatonin olan bir gıda takviyesidir. Bu nedenle hem çeşitli alışveriş sitelerinden hem de eczanelerden reçetesiz olarak satın alınabilmektedir. Melatonina bitkisel takviyesi içindeki melatonin stresi azaltır ve uykuya geçişi kolaylaştırır. En iyi uyku ilacı reçetesiz seçeneklerinden biri olan Melatonina’yı satın alırken orijinal olmasına dikkat etmelisiniz.

D – Puritan’s Pride Melatonin Takviye

Puritan’s Pride Melatonin de diğer melatonin içerikli gıda takviyeleri gibi uyku yapıcı, uyku düzeni sağlayıcı bir etkiye sahiptir. 3 mg, 5 mg ve 10 mg olmak üzere farklı formları bulunmaktadır. 10 mg’lık melatonin kapsülleri, ekstra güçlü özellik taşımaktadır. Eğer en iyi uyku ilacı bitkisel arayışındaysanız Puritan’s Pride Melatonin tercih edebilirsiniz.

E – Natrol Melatonin 

Natrol Melatonin 10 mg’lık takviye, ekstra güçlü melatonin sayesinde uyku yapıcı özelliğe sahiptir. En iyi uyku ilacı reçetesiz seçenekleri içinde bulunmakta, eczanelerden ya da internet üzerinde satın alınabilmektedir. Çilek aromalı tadı sayesinde de içimi oldukça kolaydır.

2 – Reçeteli Antidepresan Uyku İlacı İsimleri

İlaç sektörü her geçen gün gelişmekte ve piyasaya her geçen gün yeni bir uyku ilacı sunulmakta. Ancak kim için hangi uyku hapının daha yararlı olacağı sadece doktorlar tarafından belirlenebilir. Bu nedenle uyku bozukluğu durumunda yapılması gereken ilk şey; doktor bilgisine başvurmak, doktorun tavsiye ettiği uyku ilaçları kullanmak ve bilinçsiz uyku hapı kullanımı yapmamaktır. Toplumumuzda en çok bilinen, deliksiz uyku uyunmasını sağlayan en etkili ve en iyi uyku ilaçları da şunlardır:

A – Desyrel Uyku İlacı

Desyrel uyku ilacı; majör depresyon nedeniyle ortaya çıkan uykusuzluk, anksiyete, dikkat eksikliği gibi semptomların tedavi edilmesi amacıyla kullanılır. En iyi uyku ilacı listesinde yer alan Desyrel aslında serotonin geri alım inhibitörleri yani SSRI’lar grubuna dahil olan bir ilaçtır; reçeteli olarak satılmaktadır.

Desyrel etken maddesi; trazodon’dur. Trazodon sayesinde beyinde serotonin salgılanması dengelenir. En etkili uyku ilaçları listesindeki Desyrel uyku ilacının en önemli özelliği de; bir hafta içinde etki etmeye başlamaktadır.

B – Tehlikeli ve En Etkili Uyku İlacı Xanax

Xanax alprazolam aslında sakinleştirici özelliği olan psikiyatrik bir ilaçtır. Beyinde bulunan kimyasallara etki eden Xanax, şiddetli endişe ve korku nöbetlerinin hafiflemesini sağlar ve aynı zamanda uyku ilacı olarak da kullanılır.

Xanax kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan kullanılmaması gereken bir ilaçtır çünkü bağımlılık yapmaktadır. Bağımlılık yapma özelliğinden dolayı kısa süreli kullanılır ve kontrollü bir şekilde; doz düşürülerek bırakılır, birden bırakılmaz.

Xanax Uyuşturucu mu?

Xanax, Pfizer tarafından satışa sunulan psikiyatrik bir ilaçtır; uyuşturucu değildir. Ancak bağımılık yapması nedeniyle uyuşturucu mu sorusu akıllara gelmektedir. Xanax sınırlı süreli kullanılması gereken bir ilaçtır ve bu nedenle doz aşımı, süre aşımı yapılmamalıdır.

Ayrıca, alkolle birlikte alınması kesinlikle yasak olan Xanax, uyuşturucu maddelerle birlikte alındığında ölümcül olabilir. Xanax yan etkileri de oldukça fazladır ve kalıcı unutkanlığa neden olabilir. Bu sebeple en iyi uyku ilacı reçetesiz listesinde değildir.

C – Largactil Hıçkırık ve En İyi Uyku İlacı

En iyi uyku ilacı listesinde Largactil uyku ilacı da bulunuyor. Largactil, uyku bozukluğuna iyi gelmenin dışında aynı zamanda uzun süreli hıçkırık tedavisinde de kullanılıyor. Hem ampül hem de tablet olarak satışa sunulan Largactil antipsikotik ilaç grubunda yer almaktadır.

Largactil en etkili uyku ilaçları arasındadır ve bu nedenle epilepsi hastaları tarafından kullanımı önerilmemektedir. Bunun sebebi de; hastaların uykuya daldıktan sonra rüya görmesine neden olması ve epilepsiyi tetiklemesidir. Reçeteli olarak satılan, derin bir uyku uyulmasını sağlayan Largactil bir aydan fazla kullanılmamalıdır.

D – Tolvon Uyku İlacı ve Antidepresan

En iyi uyku ilacı listemizin dördüncü sırasında Tolvon antidepresan bulunuyor. Tolvon etken maddesi Mianserin Hidroklorür’dür ve beyindeki depresyon, endişe ve kaygıya neden olan kimyasallerı etkilemektedir. Tolvon antidepresan, beyinde bulunan kimyasalları dengelemekte, beynin normal çalışmasını sağlamakta ve uyku bozukluğuna iyi gelmektedir. Tolvon tablet en iyi uyku ilacı listesindedir ancak tam olarak etki etmesi 2 ile 4 haftayı bulmaktadır.

E – Atarax

En etkili uyku ilacı listesinde Atarax da yer almaktadır ancak Atarax temelde uyku bozukluğu için kullanılan bir ilaç değildir. Her ne kadar uyku ilacı olmasa da Atarax kullanım sonrasında uyku getirdiği bilinmektedir.

Genel olarak Atarax nedir; anksiyete ile birlikte alerji semptomlarını tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. Sakinleştirici olarak kullanılan Atarax yaygın olarak ameliyatlar öncesinde hastaların rahatlaması ve gerginliğinin azaltılması için kullanılır.

F – Prozac Fluoksetin

Prozac Fluoksetin de selektif serotonin geri alım inhibitörü yani SSRI kategorisine dahil bir antidepresan ilaçtır. Prozac etken maddesi fluoksetindir. Obsesif kompulsif bozukluk, yeme bozukluğu, uyku bozukluğu, adet öncesi sendrom tedavilerinde kullanılır. En iyi uyku ilaçları arasında bulunan Prozac reçeteli satılmaktadır ve doktor tavsiyesi olmadan tüketilmemelidir. Prozac uyku ilacının en önemli özelliği; diğer antidepresan ilaçlara göre yan etkisinin daha az olmasıdır.

Prozac kullanımı, kullanım amacına göre değişmektedir. Eğer uyku düzensizliği ve uyku bozukluğu için kullanılacaksa tavsiye edilen tüketim zamanı; sabahtır. Prozac; bu ilacı kullananların uyku düzenini sağlar, enerjisini yükseltir.

G – Cipralex Essitalopram

Cipralex de SSRI grubundan olan antidepresan bir ilaçtır. Bu sayede beyinde serotonin miktarını artırmakta ve zihinsel dengenin korunmasını sağlanmaktadır. Genel olarak anksiyete ve depreson tedavisi için kullanılmaktadır ve panik atak tedavisinde de reçete edilmektedir. Bunun yanı sıra beyindeki kimyasalların dengelenmesini sağladığı için en iyi uyku ilacı olarak da kullanılmaktadır.

Cipralex reçeteli uyku ilaçları grubuna dahildir. Bu nedene kesinlikle doktor tarafından reçete edilmedikçe kullanılmamalıdır. Cipralex nasıl kullanılır, ne zaman ve nasıl bırakılır sorusunun cevabı da doktor tarafından verilmektedir. Pek çok antidepresan ilaçlara göre yan etkisi daha azdır.

H – Citoles Essitalopram

Citoles de SSRI grubuna dahil antidepresandır. Bu nedenle reçeteli uyku ilaçları ve antidepresan ilaçlar arasında yer alır. Citoles etken maddesi essitalopramdır ve Citoles muadilleri ise; Esram, elitrex, Eslorex, Secita, Esmax gibi ilaçlardır.

Depresyon ve anksiyete bozukluğu tedavisinde kullanılan bu ilaç, beyinde serotonin miktarını artırdığı, zihinsel dengenin korunmasına yardımcı olduğu için en etkili uyku ilacı olarak da kullanılmaktadır. Citoles etkisini 2 ile 4 hafta arasında göstermektedir.

I – En Etkili Uyku İlacı Ambien | Zolpidem

En etkili uyku ilacı listesinde Zolpidem olarak da bilinen Ambien bulunuyor. Sedatif hipnotik ilaçlar grubunda yer alan Ambien; beyin aktivitesini azaltmakta ve uykuyu desteklemektedir. Bu etkisi sayesinde en iyi uyku ilaçları listesinde bulunmaktadır. Genel olarak insomnia yani uyku bozukluğu olan kişilerin beyinlerinde kimyasal dengesizlikler söz konusudur. Ambien uyku ilacı da bu dengesizliklerin azaltılmasında etkilidir.

J – Unisom Uyku İlacı

YouTube video

Unisom uyku ilacı, en yaygın kullanılan uyku ilaçları arasındadır. En etkili uyku ilacı ve en yaygın kullanılan uyku ilacı olmasının nedeni; bağımlılık oluşturmamasıdır. Pek çok antidepresan etkili uyku ilaçlarına göre daha az yan etkileri olan Unisom etken maddesi doksilamindir. En iyi uyku ilacı listesindeki Unisom eczanelerde reçete ile satılmaktadır.

K – Remeron

Yetişkinlerde depresif bozukluğun tedavisinde kullanılan Remeron aynı zamanda uyku yapıcı bir ilaçtır. Etkin maddesi Mirtazapin olan Remeron, antidepresan ilaç grubunda yer almaktadır ve reçete olmaksızın kullanılmamalıdır.

L – Gyrex

Gyrex’in etken maddesi ketiapindir ve antipsikotik ilaç grubunda yer almaktadır. 18 yaş altındaki kişilerin kullanması yasak olan bu ilaç, reçetesiz olarak satın alınamamaktadır. Yan etki bakımından oldukça zengin olan Gyrex özellikle pek çok psikolojik hastalıkların tedavisinde etkilidir. Alkol ve turunçgiller ile birlikte tüketilmemelidir.

M – Restoril Uyku İlacı

Restoril uyku ilacı, en iyi uyku ilacı listesinde bulunmaktadır. Etken maddesi temazepam olan Restoril, reçeteli uyku ilaçları listesindedir ve kesinlikle doktor reçete etmedikçe kullanılmamalıdır. Genel olarak uyku sorunu olan kişilere, uykularının düzene girmesi amacıyla kısa süreliğine reçete edilir.

Bağımlılık yapma özelliği olduğundan 10 günden fazla kullanımı yapılamaz. Alkolle birlikte alındığında, doz aşımı ve uzun süreli kullanımda en etkili uyku ilacı listesindeki Restoril; solunum yetmezliğine ve bilinç kaybına neden olabilmektedir.

3 – Uykusuzluğa Doğal Çözümler

Uykusuzluk çoğu kişinin zaman zaman yaşadığı bir sorundur, dönemsel olarak da ortaya çıkabilir. Eğer uzun süre devam eden bir uyku düzensizliğiniz yoksa, antidepresan veya gıda takviyesi kullanmayı düşünmüyorsanız doğal çözümlere başvurabilirsiniz.

A – Uykusuzluğa Doğal Çözüm Lavanta Yağı

Lavanta yağı, içeriğindeki maddeler sayesinde insanı sakinleştirici ve yatıştırıcı bir özellik sergilemektedir. Aromaterapide de sık sık kullanılan lavanta yağı, uyku problemi olan kişilerin de sık yararlandığı bir uçucu yağdır. Eğer uykusuzluk problemi çekiyorsanız, kaliteli uyku uyumak istiyor ve antidepresan içerikli uyku ilaçları kullanmak istemiyorsanız; uykusuzluğa doğal çözüm olan lavanta yağını tercih edebilirsiniz. Uykusuzluk için lavanta yağı şu şekillerde kullanılabilir:

  • Bir beze 5 damla lavanta yağı damlatın ve yatmadan önce belli aralıklarda 5 dakika boyunca koklayın
  • Bir beze 3 damla lavanta yağı damlatın ve bu bezi yastığınızın yaklaşık olarak 20,30 cm uzağına koyun
  • Yastığınızın kenarına 1 damla lavanta yağı damlatın

B – Uykusuzluğa İyi Gelen Bitki Çayı: Melisa Çayı 

Melisa Çayı; sakinleştirici, rahatlatıcı ve yatıştırıcı özellikleri ile bilinmektedir. Bunların yanı sıra uykuya geçişi kolaylaştırıcı özelliği de bulunmaktadır. Yatmadan 15 dakika öncesi melisa çayı içmek, uykuya kolay dalmanızı sağlayacaktır. Eğer bu bitki çayının etkisini artırmak istiyorsanız içerisine kedi otu da ekleyebilirsiniz.

C – Prof Saracoglu İyi Geceler Bitki Çayı 

Uyku bozukluğuna iyi gelen uyku çayları da bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de İbrahim Saraçoğlu’nun markası olan Prof Saracoglu İyi Geceler Çayı’dır. Tamamen bitkilerden oluşan bu bitki çayı, uykuya dalmayı kolaylaştırmaktadır.

D – Arifoglu İyi Geceler Çayı

Arifoglu İyi Geceler Çayı, uykusuzluğa doğal çözüm getiren bir bitki çayıdır. Bu karışık bitki çayının içerisinde; melisa, papatya, lavanta, anason, kedi otu kökü, şerbetçi otu, sarı kantaron ve meyan kökü bulunmaktadır. Bu karışım, uykuya geçişi kolaylaştırmaktadır.

Uyandırmayacak Uyku İlacı

Gece uykusuzluğu sorunu olan ve günlerce uykusuzluk yaşayan kişiler, uyandırmayacak uyku ilacı arayışında. Ancak böylesine büyük bir sorunda kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan reçetesiz uyku ilacı kullanılmamalıdır.

Bir sağlık kuruluşuna başvurduğunuzda sizin için en iyi uyku ilacı ve en doğru doz doktor tarafından belirlenecektir. En etkili uyku ilacı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, kullanıcı deneyimlerine dayanan en iyi uyku ilacı ekşi linkinden yararlanabilirsiniz.

Reçetesiz Uyku İlacı 2022

Geçmişte bazı uyku ilaçları reçetesiz olarak eczanelerden satın alınabiliyordu ancak günümüzde uyku ilaçları, psikotik ilaçlar arasında yer aldığından reçetesiz olarak satılmamaktadır. Çünkü bu ilaçlar ciddi yan etkileri olduğundan, doz aşımı durumunda ciddi rahatsızlıklara hatta ölüme sebebiyet verebildiğinden dolayı reçetesiz satın alınamamaktadır. En iyi uyku ilacı reçetesiz seçenekleri, bitkisel uyku ilaçları olarak karşımıza çıkmaktadır.

En Etkili Uyku İlacı Damla

Uyku ilaçları damla formunda da üretilmektedir. Özellikle rahatlatıcı etkiye sahip bitkisel aromalı damlalar oldukça sık tercih edilmektedir. Eğer bitkisel ve reçetesiz uyku ilacı arayışındaysanız, en etkili uyku ilacı damla seçeneklerini link üzerinden inceleyebilirsiniz.

Çaya Uyku İlacı Atılır mı?

Uyku ilacını hap olarak kullanamayan ya da kullanmakta zorlanan kişiler, çaya uyku ilacı atılır mı diye merak etmektedir. Eğer doktor tarafından size reçete edilen uyku ilacı hap formundaysa yapmanız gereken; bol su ile hapı yutmaktır. Özellikle çay ve kahve gibi içecekler çoğu kişide uykusuzluğa neden olmaktadır. Bu nedenle uyku ilacı çay veya kahve ile birlikte kullanılmamalıdır.

2
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!