featured

En İyi SuperApp Örnekleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mobil uygulamaların yaşantınıza kattığı kolaylıklardan faydalanırken yenilerini kullanmak için telefonunuzda gereken boş alan ihtiyacından yoruldunuz mu? Her ihtiyacınız için ayrı ayrı geliştirilen uygulamalar elbette mobil yaşam düzeni için oldukça işlevsel. Ancak kullanılan cihazların sınırlı hafızaları bilhassa güncelleme ihtiyacı olan mobil uygulamalar için yetersiz kalıyor.

Yaşamın her alanında teknolojinin var olması uygulama sayısının da ön görülemez şekilde artmasına sebep oluyor. Bu durumda rekabetçi ortam da düşünüldüğünde her ihtiyaç için yüzlerce farklı uygulama seçeneği bulunuyor.

Farklı kategorilere ait hizmetler için onlarca uygulamayı ayrı ayrı yükleyip üye olmak, her birini tek bir iş için kullanmak günümüz teknolojisine kıyasla oldukça analog bir alışkanlık. Gün geçtikçe işlevini yitiren bu çok uygulama kullanımının yerini, dijital dünyanın birleştirici gücü olan SuperApp uygulamaları aldı.

Peki SuperApp nedir? Bu kavramın tanımını ve içerdiği sınırsız dünyayı sizler için yazımızda derledik. Yeni nesil teknolojinin en parlak simgesi SuperApp’i daha yakından tanıyalım!

SuperApp Nedir?

Süper uygulama konseptiyle Asya’nın yükselen teknoloji hamlesi olarak ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan SuperApp; temelde pek çok farklı hizmet için tek arayüz üzerinden işlem yapmayı sağlayan bir çatı uygulama.

Rezervasyon oluşturup taksi çağırabileceğiniz ya da online alışveriş ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz SuperApp konseptinde, her işlem için ayrı bir uygulama indirmenin ve o uygulamalar için ihtiyaç duyulan depolama alanlarının ortadan kaldırılması hedefleniyor. Bu sayede online işlem yapmak isteyen herkes için kategori fark etmeksizin tek kanaldan yönetim sağlamak mümkün hale geliyor.

En İyi SuperApp’ler

Onlarca farklı uygulamanın ve çeşitli ihtiyaçların tek arayüz üzerinden yönetimi için tasarlanan SuperApp’ler Asya’daki hızlı çıkışını Batı’ya doğru daha hızlı şekilde sürdürmekte.

Elbette dünyanın en geniş pazarı ve teknolojik hamlelerde en rekabetçi fikirlerin zemini olan Çin, Süper Uygulama konseptinin hem piyasaya sürülmesi hem de geliştirilmesi açısından lider konumda yer alıyor.

Dijital dünyanın dönüşümünü öngören farklı ülkelerin teknoloji devleri de SuperApp alternatifleri sunmakta gecikmediler. Bu sayede pek çok farklı özellik ve avantajla hizmete sunulan SuperApp’ler geliştirildi. Bunlar arasında en fazla rağbet gören üç Süper Uygulama ise; Alipay, WeChat ve Go-Jek oldu.

Alipay

Alipay, Çin’de sanal dünya ve alışveriş dendiğinde akla ilk gelen isim AliBaba’ya bağlı olarak kullanıma sunuldu. Hem kolay kullanım sağlayan arayüzü hem de dijital işlem menüsünün geniş hacmiyle büyüyen Süper Uygulamalar içinde günlük 250 milyona ulaşan devasa bir kullanıcı trafiğine sahip.

SuperApp konseptine uygun olarak tek kanal üzerinden online alım yapılabilen; rezervasyon, sipariş veya QR kod ile ödeme gerçekleştirilen Alipay’in Süper Uygulama rekabetindeki gelişimi tartışmasız bir konumda yer alıyor.

Hem ticaret hacmi hem de üye sayısı açısından benzerleri ile olan rekabeti yenilikçi yönetim tarzıyla devam edecek gibi görünen Alipay, geleceğin teknolojisine ışık tutan uygulamalar arasında.

WeChat

Tencent bünyesinde 2011 yılında bir mesajlaşma uygulaması olarak hayata geçirilen WeChat, bugün geldiği noktada dijital evrimini akıl almaz boyutlara taşımış uygulamalardan biri. Kısa sürede pek çok kategoride online hizmet sunan bir Süper Uygulamaya dönüştürülen WeChat’in bugünkü aktif kullanıcı sayısı tam 1 milyara ulaştı.

SuperApp teknolojisinin öncü kuvvetleri arasında yer alan WeChat, içerisinde online alışverişten yemek siparişine, sinema biletinden fatura ödemeye kadar sayısız hizmeti aynı anda barındırıyor. Her geçen gün hizmet hacmini genişleten bu süper uygulamanın ekosistemine katılan onlarca mini uygulama sayesinde kullanıcıları için dijital hizmetin boyutları katlanarak artıyor.

Go-jek

SuperApp teknolojisinin sahip olduğu avantajlara farklı bir perspektifle yaklaşan Go-jek, dünya devlerinin karşısına kısa sürede güçlü bir rakip olarak çıkan Endonezya menşeili bir uygulama. Go-jek belki de süper uygulama konseptinin en yerelleştirilmiş versiyonlarından biri olarak anılıyor.

İçerisinde standart SuperApp teknolojisinin sunduğu tüm olanaklar bulunduğu gibi aynı zamanda kullanıcısının bölgesiyle uyumlu olarak hizmetlerinde çeşitlilik ve alternatifler sunabilen Go-jek’in en sevilen yönü bu konum uyumu oldu. Bulunduğunuz bölgeye göre talep ettiğiniz hizmetin en yakın kanallar üzerinden karşılanmasını sağlayan konum bazlı hizmet anlayışı, kullanıcılar için hizmet kalitesinin güvenilirliğini artırıyor.

Dijital finans ihtiyaçlarınızı 7/24 karşılayabileceğiniz uygulamanın aynı zamanda GoRide, GoSend, GoShop, GoFood gibi yirmiyi aşkın yerel hizmet kategorisi bulunuyor. Bu sayede SuperApp teknolojisine farklı bir bakış kazandıran Go-jek’in gelişim ve takip grafiği her geçen gün hızla yükseliyor.

Türkiye’den SuperApp Örnekleri

Dünya devleri arasında milenyumun simgeleri haline gelen dijital dönüşüm hamleleri hayatı kolaylaştırmaya ve ticari pazarın daimî aktifliğinin korunmasına hizmet ediyor. Bu kolaylık ve dönüşüm sürecinde uluslararası camianın ortaya koyduğu yeniliklerden ve sunduğu hizmetlerden kopmadan, kendi vizyonunu ön planda tutan Süper Uygulama hizmetleri ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı. Son dönemde hem içerik hem de entegrasyon başarısı bakımından en fazla rağbet gören uygulamalardan biri de İBB tarafından sunulan İstanbul Senin uygulaması oldu.

Türkiye’nin SuperApp konseptini, üstlendiği gelecekçi misyon ve sahip olduğu yenilikçi vizyonla başarılı şekilde temsil eden bir başka uygulama da Ozan SuperApp. Uluslararası SuperApp uygulamalarının niteliklerine uygun şekilde, hızlı ve güvenilir dijital finans ayrıcalıkları sunan Ozan SuperApp; 7/24 para transferinden QR kod ile ödeme avantajlarına kadar ülkemizin SuperApp gelişimine katkı sunmak adına hizmet çeşitliliğini ön planda tutan uygulamaların başında yer alıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!