featured

Eşsiz Bir Gün Batımı İçin Şeytanın Ayak İzinden Geçen Şeytan Sofrası

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Covid-19 Pandemisi boyunca evlerine kapanan milyonlar, kontrollü sosyal hayat kapsamında tekrar yaşamın içine dönmeye başlarken, ülkemizin önemli turizm ve gezi rotaları arasında yer alan Balıkesir Ayvalık ilçesi de gezi meraklılarını bekliyor.

Şeytan Sofrası

Ülkemizin en güzel ve şirin tatil yörelerinden biri olan Ayvalık, doğal güzelliği ile öne çıkıyor. Yaz aylarının en popüler tatil yörelerinden biri olan Ayvalık, denizinin temizliği kadar kumsallarının müthiş güzelliğiyle de yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez tatil noktaları arasında yer almayı başarıyor. Bu son derece özel tatil beldesinin en ilgi çekici noktalarından birini ise anlatılamaz güzelliğe sahip manzarası ile Şeytan Sofrası oluşturuyor.

Şeytan Sofrası nerede, derseniz, Ayvalık da yer alır. Ayvalığın ilçe merkezinden yaklaşık olarak 9 kilometre uzaklıkta yer alan, yuvarlak görünümlü eski bir lav birikintisi şeklinde oluşmuş bir tepedir ve bu tepenin görünümü ise bir sofrayı andırıyor.

 Büyüleyici Bir Güzellik

Kendi özel hikayesine sahip tepeye çıktığınız zaman sizi, eşsiz bir manzara bekliyor. Büyüleyici bir güzelliğin tam merkezinde, önünüzde uzanan masmavi bir deniz ve çok sayıda irili ufaklı ada ve adacık ile karşılaşıyorsunuz. Bu adalar içinde ünü tüm dünyaca bilinen Midilli Adası da bulunuyor.

Bu etrafınızı saran güzellik içerisinde gün batımını seyretmek ise, izleyicilerine anlatımı mümkün olmayan bambaşka bir deneyim sunuyor. Gökyüzünün kızıla bürünen rengi, denizin mavisi ile kucaklaşırken, başka bir yerde bulamayacağınız görüntüleri seyir imkanına kavuşuyorsunuz.

 Panaromik olarak etrafındaki yirmiyi aşkın ada ve adacığı izleme imkanı sunan Şeytan Sofrası seyir terası, aynı zamanda bölgenin koylarını ve mükemmel denizini de seyretme olanağı sağlıyor.

 Bir Efsanenin Adı; Şeytan Sofrası

Gün batımının eşlik ettiği tarifsiz manzarası yanında bu özel tepenin hikayesi de ziyaretçilerin aklını başından alıyor. Aktarılana göre, 16 yüzyılda Osmanlı egemenliğinde bulunan ve Rum halkının yaşadığı Ayvalık’ta, kiliseye karşı gelen Penelope isminde biri şeytan olarak kilise tarafından ilan edilmiş. Daha sonra şehirden kovulan bu kişi şu an Şeytan Sofrası adı verilen tepeye yerleşmiş ve burada uzun seneler boyu yaşamış.

Şehirde yaşanan bir kıtlık senesinde ise halk, bu kuraklığın ve kıtlığın sebebi olarak Penolope adındaki bu kovulmuş adamı görmüş ve onu ortadan kaldırmak için tepeye çıktıklarında, mükellef bir sofra ile karşılaşmışlar. Bu sebeple tepenin adı o günden sonra Şeytan Sofrası olarak kalmış ve bu isim günümüze kadar ulaşmış.

 Ancak bu eşsiz mekanda hikayeler ve efsaneler bununla  da bitmiyor. Çünkü Şeytan sofrasında tepenin en uç bölümünde, dev bir ayak izi şekline sahip olan bir çukur yer alıyor. Etrafı demir parmaklıklarla çevrili bu ayak izinin ise farklı bir mitolojik hikayesi vardır.

 Şeytanın Ayak İzi

 Şeytanın ayak izi adı verilen çukur, efsaneye göre Zeus’a zarar vermesi ihtimalinden dolayı onun sütannesi İda tarafından kovulan üç ayaklı bir şeytana ait bulunuyor.  Anlatılanlara göre, üç ayağı bulunan şeytanın ayak izlerinden biri Şeytan Sofrasında yer alırken, diğerleri ise Midilli Adası ve İda Dağı eteklerinde yer alıyor.

 Nasıl Ulaşılır?

 

Bu efsanelere konu olan tepeyi görmek için izlemeniz gereken rota ise, Ayvalık merkezden Sarımsaklı istikametine doğru uzanıyor. Balıkesir Ayvalık ilçesi Küçükköy mahallesine bağlı bir yer olan Şeytan Sofrası gidebilmek için İzmir yolunda bulunan Sarımsaklı girişinden geçtikten sonra karşınıza çıkan tabelaları izlemek yeterli oluyor. Bu tabelaların sonunda yaklaşık olarak bir kilometre uzunluğa sahip yokuşu çıktıktan sonra ise Şeytan sofrası ismi verilen ve şeytanın ayak izini barındıran tepeye ulaşabiliyorsunuz.

Ancak bu tepenin gün batımı saatlerinde oldukça kalabalıklaştığını, araç park yeri bulmakta zorlanabileceğinizi de hatırlatalım. Bu nedenle daha erken saatlerde tepeye çıkarak hem ayrıntılı olarak tepeyi gezme imkanı hem de gün batımı esnasında kendinize özel bir konum bulma şansı yakalayacağınızı da belirtelim.  Şeytan Sofrası Ayvalık denilince ilk akla gelen yerlerdendir. Eğer Balıkesir’e yolunuz düşer ise, Şeytan Sofrası Ayvalık ilçesinin incisi olarak muhakkak görülmesi gereken bir yerdir.

Ayvalık hikayesi efsanesini de sizler için paylaştık. Şeytan Sofrası çevresinde gerekirse yamaç paraşütü de yapabilirsiniz. Skydiving için oldukça uygun olan bu yer serbest düşüş de 4000 metre olarak bildirilmiştir. Ayvalık GEZİLECEK Yerler arasında Şeytan Sofrası ilk sırayı çekmektedir. Şeytan Sofrası GEZİLECEK Yerler arasında zaten bu yerin ta kendisi vardır. Şeytan Sofrası heykeli için Şeytan Sofrası tepesini ziyaret etmeniz yeterlidir. Bir heykelden çok koskocaman bir ayak izi daha çok dikkatinizi çekecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!