featured

Mindfulness Nefes Terapisi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bütünleştirici nefes çalışması ya da dikkatli solunum tedavisi olarak adlandırılan Mindfulness nefes terapisi, bir zihin beden tamamlayıcı olarak da tabir edilmektedir. Bir anksiyete, travma ya da depresyon sonrasında oluşabilecek stres bozukluklarında, alternatif tedavi olarak düşünülebilir.

Dikkatli nefes terapisi, travmatik olayların üstesinden gelmek, depresyondan kurtulmak, zihinsel ağırlığı hafifletmek için yapılır. Dikkatli nefes terapisi, farkındalığa varmayı ve gevşemeyi sağlamaktadır.

Terapi sonrası insanlar, içgörülerinin ve davranışlarının değişmeye başladığı görürler. Yaşama duygusu artmaya başlar. İnsanlarla olan ilişkiler daha stabil ve daha güzel gelişmeye başlamaktadır.

Dikkatli Solunum Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Dikkatli solunum tedavi süresi, 2 saat sürmektedir. İlk yarım saat kişinin hayatında ne durumda olduğu konusunda konuşmalar yapılır. Sonrasında nefes çalışması yapılır ve son yarım saat içinde, nefes çalışması sonrası, nelerin olduğu, hangi değişimlerin gerçekleştiği konusunda tartışma yapılır.

Mindfulness nefes terapisi, genellikle haftalık yapılmakta ve iki haftada bir ayarlanan aralıklarla gerçekleştirilerek ortalama 5-10 seansla tamamlanmaktadır.

Nefes Çalışması Nasıl Yapılır?

Dikkatli nefes alma pratiği; oturma esnasında, bir sırada beklerken, yatarken hatta araba içinde bile yapılabilir. Nefes çalışması için herhangi bir minderin üstünde olmak gerekli değildir.

Nefes çalışması yaparken; kalbin açık olması, kişinin kendisini hazır etmesi, rahat ve güvende olması gerekir. Böylece oksijen tüm bedene daha kolay yayılır ve vücut gevşemeye başlar.

Üç dakikalık nefes çalışmasında;

Ne olduğuna dikkat edilmesiNefese odaklanmasıVücudun bütün olarak terapiye kendisini hazırlaması gerekir.

Üç dakikalık nefes çalışması sırasında ne olduğuna dikkat edilmesi, kişinin solunum terapisi deneyimine bütünsel olarak katılmasına yardımcı olur. Farkındalık yaratılmaya başlanır.Nefes çalışmasında nefese odaklanmak, dikkat alanını nefese çekmeye yarar. Son adım ise, vücudun bütünsel olarak mevcut hislerin tamamını hissetmesine ve dikkatinin genişlemesine yardımcı olmaya başlar.

10 Dakikalık Nefes Alma Farkındalığı Nasıl Yapılır?

Nefes alma farkındalığı için 10 dakikalık bir seans, kişinin kalp gözünün açılmasına, hayatındaki değişikliklerin farkına varmasına olanak tanımaktadır. Her ne kadar nefes çalışmaları, istenilen her yerde yapılıyor olsa da nefes alma farkındalığı için rahat bir yerde olmak ve minder üzerinde vücudu gevşek bırakmak gereklidir.

Rahat meditasyon duruşu ile durulmalı ve gözler kapalı tutulmalıdır.Dikkat göbek seviyesine ve nefes almaya çevrilmelidir.Sonrasında tüm dikkat, vücudun herhangi bir bölgesiyle ilişkilendirilmelidir.

Rahat meditasyon oturuşuna geçilip gözler rahat bir şekilde kapatıldığında, çenenin yumuşamasına izin vermek gerekir. Tüm dikkatin göbek seviyesine ve nefes alıp vermeye odaklanması, nefesin tüm vücuda yayılmasına olanak tanır. Nefes alıp verme çalışmasının sonunda gözlerin yavaş yavaş açılması ve uygulamanın sona erdirilmesi gerekir.

Daha Dikkatli Olmak İçin Neler Yapılabilir?

Dikkatli olmanın ilk adımı; düşünceleri, duyguları, bedensel duyguları, çevremizdeki dünyayı daha iyi fark etmektir. Günlük yaşantıda insanın karşısına çıkan her şeyin farkına varılabilir.

Bir kişi, çevresindeki dünyanın getirdiklerinin farkına varmayı seçtiğinde, her şeyin daha düzenli olduğunu fark etmeye başlar. Bu yüzden düzenli olmak, her gün yaşantının her noktasına dikkat etmek gerekir.

Daha dikkatli olmak için, yeni bir şeyler denenebilir. Her zaman aynı kokuyu sürmek yerine farklı bir koku tercih edilebilir. Mesela her öğlen yemeğinde salata yiyen birisi, bir değişiklik yaparak farklı bir besin türü tercih edebilir.

Düşünce ve duyguların adlandırılması, düşüncelerin izlenmesi de daha dikkatli olmanın anahtarlarındandır. Bunun yanında geçmişe ve geleceğe takılmamak, daha dikkatli olmanın en önemli kıstasıdır.

Dikkat her yerde uygulanabilir. Ancak geçmiş problemlere dönmek, o problemleri tekrar tekrar düşünmek ya da gelecek kaygısı, dikkatin dağılmasına neden olacaktır. Farklı farkındalık uygulamaları denemek, günlük yaşamda farkındalık uygulamalarının dışında dikkat nefes meditasyonu yapmak; kişinin birçok farkındalığa ulaşmasına olanak tanıyacaktır. Dikkat meditasyonu yapılırken; sessizce oturmak, düşüncelere, seslere ve nefes almaya odaklanmak, bu esnada hislere ve vücudun bütününe dikkat etmek gerekir. Böyle bir meditasyon tekniği için konusunda uzman ve deneyim sahibi profesyonellerden destek alınabilir.

Mindfulness Nefes Terapisi ile ilgili stres azaltma, anksiyete, depresyon, obezite tedavisi ve bunun gibi faydaları bulunmaktadır..

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!