featured

Eva Peron Kimdir? Ulusunun Ruhani Lideri Eva Peron ve Mücadele Dolu Hayatı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eva Peron, “Don’t Cry for me Argentina! (Benim İçin Ağlama Arjantin!)” şarkısıyla hafızalara kazınmış bir sanatçıdır. Ve “Evita” müzikali ile yer kürenin tamamının tanıdığı bir sanatçı haline gelmiştir. İşte, bir dönem Arjantin Halkının göz bebeği ve efsanesi olan Peron Evita’nın başarılı ve hüzünlü öyküsü…

Eva’nın Çocukluk Yılları

Tam adı Maria Eva Duarte de Peron olan ve milyonların gönlüne taht kuran sanatçı 7 Mayıs 1919 tarihinde Arjantin’in Los Toldos kentinde doğmuştur. Arjantin’in ünlü Devlet Başkanı Juan Domingo Peron’un ikinci eşi olan Eva, İspanyolca da “Küçük Eva” anlamına gelen evita lakabıyla tanınırdı. Tüm Arjantin halkının sevgilisi olan bu kadın, çok genç yaşta milyonları hüzne boğarak yakalandığı hastalık nedeniyle yaşama erken veda etmiştir.

Eva, Los Toldos kentinde oldukça fakir ve beş çocuklu bir ailenin en küçük kızı olarak dünyaya geldi. Babasını da daha yedi yaşındayken kaybetmesi nedeni ile oldukça zor bir çocukluk dönemi geçirdi. Maddi sıkıntıları nedeniyle büyük ideallerle daha 14 yaşında, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’e geldi. Burada radyolarda programlar yaparak ve tiyatrolarda küçük roller oynayarak hayatını devam ettirdi.

Juan Peron ile Tanışma

Arjantin halkının çok sevdiği Eva’nın kaderi, 1944 yılında Juan Peron ile tanışması ile değişir. Albay lakaplı Juan Peron, girdiği siyaset hayatında oldukça başarılı olmuş genç bir subaydır. Çalışma Bakanı olarak görev yaptığı hükümette, yürüttüğü çalışmaları ile oldukça sevilen Juan Peron, halkı tarafından “emekçi babası” olarak tanınırdı.

First Lady Evita

1945 yılında Juan Peron ile evlenen Evita, 1946 yılında eşi Juan Peron’un Başkan olması ile Arjantin’in first lady’si olmuştur. Kocasının başkanlığı döneminde özellikle kadın hakları konusunda oldukça aktif çalışan Eva, gerek ülkesinde işçi sendikalarının örgütlenmesinde ve gerekse de Arjantin’de 1947 yılında kadınların da oy verme hakkı elde etmesinde çok önemli roller oynamıştır.

Zor durumda olan kesimlere yaptığı ilaç, yiyecek ve para yardımları, çocukların daha güzel bir yaşam sürmesi için düzenlediği bağış kampanyaları ile adeta halkı tarafından bir azize gibi görülmüştür. Evita, eşi olan Juan Domingo Peron’un ikinci kez başkan seçilmesinden sonra adına düzenlenen devlet töreni ile ‘Ulusun Ruhani Lideri’ unvanını almıştır.

Ulusun Ruhani Lideri Olan Maria Eva Peron Neden Öldü?

Ulusunun ruhani lideri olarak bilinen Evita, yakalandığı kanser hastalığı nedeni ile zor dönemler geçirmiştir. Tedavi amacıyla Amerika’ya giden Eva, o zamanlar çok yaygın olmayan bir tedavi şekli olan kemoterapi görmüştür. Ve bu anlamda kemoterapi tedavisi alan ilk Arjantin vatandaşı da olmuştur.

Ancak Eva Peron yapılan tüm tedavi girişimlerine karşın kansere yenik düşmüştür. 26 Temmuz 1952 tarihinde daha 33 yaşında iken rahim ağzı kanseri nedeni ile hayatını kaybetmiştir. Ölümü ile ülkesinde  geniş çaplı bir yas ilan edilmiştir.

Eva Peron Cesesi La Recoleta Mezarlığına Defnedildi

YouTube video

Buenos Aires’de hayata gözlerini yuman halkının sevgilisi Evita, La Recoleta Mezarlığı’na defnedilmiştir. Bu özel kadının hayatının ve mücadelesinin anlatıldığı “Evita Müzikali” geniş kitleler tarafından ilgi görmüştür. Ancak daha sonra bu müzikalin beyaz perdeye uyarlanmasında Madonna’nın rol alması ile Evita, tüm dünya çapında tanınır bir müzikal ve sinema haline gelmiştir. Müzikalin en bilinen ve en ünlü parçası ise günümüzde dahi dillerden düşmeyen “Don’t Cryfor me Argentina!”’ isimli eserdir.

Arjantin’in Evitası

Arjantin halkına destek sağlamak için Eva Peron Vakfı’nı da kurmuştur. Halkının Evitası olan Peron, bu vakıf sayesinde ülkesinde yüzlerce okul, hastane, yaşlı bakımevi, çocuk yurdu gibi kurumların kurulmasına öncülük etmiştir.

Ölümünden sonra dahi, kendi halkı, çalışanlar ve kadın hakları konusundaki mücadeleleri ile anılmıştır. Hakkında kitaplar yazılmış ve hayatı müzikal ve filmlere konu olmuştur. Arjantin tarihinin en büyük efsanelerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Evita Peron Filmi İzle

Evita Peron’un hayatını konu alan filmi izleyerek halkın ruhani lideri olan bu kadını daha yakından tanıyabilirsiniz.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!