featured

Evde Verimli Çalışma için 15 Altın Kural

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Evde verimli çalışma için neler yapılabileceği artık oldukça önemli. Çünkü hayatımıza giren koronavirüs pandemisi pek çok sektörden çalışanı evden çalışmak durumunda bıraktı. Kimi kişiler evden çalışmanın avantajını yaşarken, kimi kişiler de bu duruma hala alışmaya, bir düzen oluşturmaya çalışıyor.

Eğer siz de henüz evden çalışma verimliliği sağlayamadıysanız bu yazımız sizin için… İşte, evde verimli çalışma yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenler ve evde verimli çalışma için uyulması gereken 15 altın kural…

1 – Sabah Erken Kalkın

Evde verimli çalışma yapabilmek için ilk altın kural; sabah erken kalkmaktır. Pandemi nedeniyle bu aralar çalışma saatlerinizi kendiniz belirliyor olabilirsiniz ve esnek çalışma saatlerinin avantajını yaşıyor olabilirsiniz ancak güne geç başlamak, günün çabuk bitmesine neden olacaktır. Eğer günün 24 saatinden en verimli şekilde yararlanmak istiyorsanız öncelikle sabah erken kalkma rutinine devam etmelisiniz.

2 – Sabah Ilık Bir Duş Alın

Güne erken başlamak dışında, güne enerjik başlamanın en kolay yollarından bir tanesi; sabah alınacak duştur. Duş almak metal olarak arınmanızı sağlayacak ve aynı zamanda uykunuzun daha çabuk açılmasına etki edecektir. Eğer sabahları ayılmakta ve işe motivasyon motive olmakta zorlanıyorsanız, evde verimli çalışma için sabahları duş almayı alışkanlık haline getirmeyi deneyin.

3 – Günün İlk Öğününü Atlamayın

Pek çok doktora ve beslenme uzmanına göre güne kahvaltı ile başlamak zorunlu ya da gerekli değil. Ancak sabah kahvaltısı yapmayı seviyorsanız, “Nasılsa evdeyim” diye düşünerek iş başına oturmadan önce kahvaltı rutininizi atlamayın. Çünkü bu, mesaiye başladığınızda acıkmanıza ve iş arasında plansız olarak mola vermenize, dolayısı ile işinizin aksamasına neden olacaktır.

4 – 24 Saatinizi Programlayın

Evde verimli çalışma için en önemli altın kurallardan bir tanesi; 24 saatinizi planlayıp programlamak ve bu plana sadık kalmak. Eğer zaman yönetimi yapmak istiyorsanız, işiniz ve özel hayatınız birbirine karışmasın istiyorsanız mutlaka günlük ve haftalık programlar yapmalısınız. Bu, işlerinizin ve özel hayatınızın sorunsuz şekilde devam etmesine büyük kolaylık sağlayacak.

5 – Evde Verimli Çalışma için Kendi Çalışma Alanınızı Oluşturun

Evde verimli çalışma için en büyük engellerden bir tanesi; belirli çalışma alanının olmaması. Eğer evden çalışıyorsanız yapmanız gereken ilk şey; kendi işinize göre evde kendinize en uygun alanı oluşturmak. Evden çalışma verimliliği yüksek olsun istiyorsanız, kendinize ait çalışma alanını belirlendikten sonra o alana gerekli olan tüm ekipmanları yerleştirmelisiniz. Aksi takdirde çalışma saatlerinde yaşayacağınız eksiklikler nedeniyle sık sık yerinizden kalkmak zorunda kalabilirsiniz.

6 – Sağlığınız için Ergonomik Çalışma Ekipmanları Tercih Edin

Tıpkı iş yerlerinde olduğu gibi evde verimli çalışma için sağlığınıza dikkat etmeli ve sağlığınız için gerekli olan ekipmanlarla çalışmaya özen göstermelisiniz. Yani; evden çalışma rahatlığı nedeniyle uzun saatler boyunca ergonomik olmayan ve vücutta şekil bozukluğuna neden olacak mobilyalarda çalışmamalısınız. Bu nedenle insan sağlığına uygun ergonomik mobilya ve eşyaları tercih etmelisiniz. Özellikle çalışma masası ve çalışma koltuğu konusunda ergonomiye dikkat etmelisiniz.

7 – Birlikte Yaşadığınız İnsanlar Varsa Kurallar Oluşturun

Evden çalışma verimliliği konusunda dezavantaj oluşmasına neden olan faktörlerden bir tanesi de ; evi paylaştığınız kişilerle sınırlarınızı belirleyememek. Evde çalışma alanınıza sürekli olarak birilerinin girmesi, dahil olması ve alanınıza ortak olması, çalışmanızın verimliliğini düşürebilir. Bu nedenle ilk olarak evde birlikte yaşadığınız insanlarla ortaklaşa kurallar belirlemeli ve kendi çalışma alanınızın dokunulmazlığını sağlamalısınız. Aksi takdirde dikkat dağınıklığı sebebiyle işleriniz aksayabilir.

8 – Çalışma Saatlerinize Sadık Kalın

Evden çalışıyor olmanız, günün büyük bir kısmında çalışacağınız anlamına gelmiyor. Yani işlerinizi daha çabuk ve olması gerekenden erken yetiştirmek için gün boyu çalışma fikriniz varsa, bu fikirden uzaklaşmalısınız. Çünkü bu, kısa vadede rahat etmenizi sağlasa da uzun vadede çabuk yorulmanıza neden olacak. Bu sebeple, evde verimli çalışma gerçekleştirmek için çalışma saatlerinize sadık kalın ve sonraki günlerin işini önceden halletmeye çalışmayın.

9 – Mesai Saatinde İş ile İlgili Olmayan Etkenleri Sınırlandırın

Evde olmak, evden çalışmak çoğu zaman konforlu ancak dış etkenlere maruz kalma oranı da yüksek. Bu nedenle iş yaptığınız saatlerde, sizi işinizi alıkoyacak dış etkenleri minimuma indirmeni gerekli. Evde verimli çalışma sağlamak için telefon bildirimlerinizi iş dışındaki konularda sınırlandırmalı hatta iş saatlerinizde eve misafir gelmesi konusunda dikkatli olmalısınız.

10 – Molalar Vermeyi Unutmayın

Evde çalışırken de tıpkı iş yerinde olduğu gibi kısa molalar vermeyi ihmal etmemelisiniz. Bu, çalışırken motivasyonunuzu artıracaktır. Evden çalışma verimliliği için kahve ve çay molalarınızı, iş başında ve iş için ayırdığınız alanda değil, evin farklı bir noktasında gerçekleştirmelisiniz. Özellikle de işlerinizi daha hızlı yapmak için bu molalarınızı iş başında yapmaya çalışmamalısınız. Çünkü bu mola vermenize engel olacaktır.

11 – Etkili İletişim Kurmayı İhmal Etmeyin

Evden çalışırken de aynı iş yerlerinde olması gerektiği gibi etkili iletişim kurmayı ihmal etmemelisiniz. Gerekli durumlarda iş arkadaşlarınızla veya müşterinizle etkili iletişim kurmalısınız. Bu hem işinizden uzaklaşmanıza engel olacak hem de çalışma arkadaşlarınıza işinizin başında olduğunu gösterecektir.

12 – Sağlıklı Beslenin

İster evden olsun ister iş yerinden olsun sağlıklı bir beden ve sağlıklı bir çalışma hayatı için sağlıklı beslenme konusuna dikkat edilmeli. Yani, evde verimli çalışma sağlamak için dengesiz ve sağlıksız beslenme yoluna gidilmemeli. Bunun için de iş programı yapılırken beslenme saatlerine uymaya da özen gösterilmeli. Günlük enerji ihtiyacını karşılamak için de vitamin içerikli sebze ve meyvelerden yararlanılmalı.

13 – Egzersiz ve Spor Yapmayı Unutmayın

Evden çalışma verimliliği sağlamak ve motivasyon yükseltmek için yapılması gerekenler arasında egzersiz ve spor da bulunuyor. Dışarıda çalışmaya kıyasla evden çalışmak, kişilerin daha az hareket etmesine ve bu nedenle çeşitli sağlık sorunları yaşamasına neden oluyor. Dolayısıyla evden çalışanların en dikkat etmesi gerekenlerden bir tanesi de egzersiz ve sporu yaşamın bir parçası haline getirmek.

YouTube video

Eğer evde verimli çalışma yapmak istiyorsanız ve sağlığınızı da düşünüyorsanız hareketli yaşam tarzını benimsemeli, işten arda kalan zamanlarda egzersiz yapmalısınız. İstersiniz sabah kalktığınızda ya da akşamları kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Evden çıkamadığınız günlerde de basit egzersizlerle vücudunuzu rahatlatabilirsiniz.

14 – Hobilerinize Zaman Ayırın

Evden çalışmak ve sosyal yaşamdan uzak kalmak insanların demotive olmasına neden oluyor. Bu sebeple evden çalışma verimliliği sağlamak için hayatınıza renk katacak ve sıkılmanızı önleyecek aktivitelerden yararlanmalısınız. Bunun için de mutlaka boş zamanlarınızda hobilerinizle uğraşmalısınız. Hobilerinize zaman ayırmak, sizi daha iyi hissettirecek ve iş nedeniyle yıpranmanıza engel olacak.

15 – Kişisel Bakımınıza Özen Gösterin

İnsanların evden çalışırken motivasyon eksikliği yaşamasına neden olan en büyük etkenlerden bir tanesi; kişisel bakımı önemsememek. Evde çalışıyor ve bu nedenle başka insanlarla karşı karşıya gelmiyor olabilirsiniz ama bu, bütün günü pijamalarla geçireceğiniz anlamına gelmiyor. Eğer yüksek motivasyonla evde verimli çalışmak istiyorsanız kişisel bakımlarınızı önemsemeli, kendinizi iyi hissedeceğiniz kıyafetler giymelisiniz; tıpkı iş yerinize gide gibi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!