featured

Farabi Kimdir ? Dünyaya Nam Salmış Farabi Eserleri | Farabi Hayatı ve Görüşleri Nasıldır? Merak Edilen Tüm Detayları ile Farabi Hakkında Bilgiler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Farabi kimdir sorusunu bizlere hatırlatan ve ülkemizde her yıl 8-14 Mart günleri arasında ‘Bilim ve Teknoloji Haftası’ kutlanıyor. Bu kapsamda yaşadığı dönemi ve sonrasını aydınlatan ünlü Türk filozofu ve büyük bilim insanı Farabi’nin hayatı ve bilim dünyasına katkıları da araştırılan konulardan birini oluşturuyor.

İşte, İslam’ın Altın Çağında yaşayan ve felsefe alanındaki yorum ve incelemeleri nedeniyle İkinci Üstat olarak (felsefe biliminde Birinci Üstat Aristo olarak kabul edilir) bilinen Farabi hayatı ve görüşleri

Farabi Kimdir? Batı Dünyasında Bilinen İsmi Alpharabius Olan Farabi Hayatı ve Görüşleri

Farabi hangi devlette yaşadı Farabi nin hayatı ve diğer merak edilen hususlar ile Farabi kimdir kısaca tanıyalım…

Batı dünyasında Alpharabius olarak bilinen Farabi’nin doğum yerine dair farklı görüşler bulunsa da, ünlü filozofun 870 yılında Türkistan’da bulunan Farab şehri yakınlarında küçük bir köy olan Vasic’te doğduğu genel olarak kabul görür.

Felsefe ve mantık dallarında bir zirve olarak öne çıkmasının yanında gökbilim ve tıp alanında da önemli çalışmalara imza atmıştır. Yine zamanının önemli bir müzisyeni olarak kabul edilir.

YouTube video

Farabi Türk mü ? Kökeninin Fars olduğuna dair iddialar bulunsa da Türk kökenli olduğu kabul edilen Farabi, çok iyi derecede Arapça, Grekçe, Farsça ve Latince bilgisi ile Aristo ve Eflatun’un öğretilerini derinlemesine incelemiştir.

Tüm eserlerini Arapça yazan Farabi, büyük filozof Aristo’nun temel eserlerinden birçoğunu da Arapçaya çevirmiş ve bu eserlere yazdığı şerhler ile daha iyi anlaşılabilmelerini sağlamıştır.

Aristo’nun 6 ciltten oluşan temel mantık kitabı olan Organon’un tüm bölümlerini kapsayan çeviriler ile bu eserlere şerhler yazan Farabi, bu ünlü esere iki bölüm daha ekleyerek 8 kitaba çıkarmıştır. Özellikle mantık alanında yaptığı çalışmalar ile İbn-i Haldun gibi büyük bilim insanları tarafından İkinci Üstat olarak kabul edilmiştir.

Farabi’nin Çalışma Alanları | Farabi Neler Yapmıştır?

Dünyanın en büyük filozoflarından biri olan Farabi, felsefe ve mantık alanı dışında ayrıca dil felsefesi üzerinde de sıkı bir şekilde çalışmıştır. Yine metafizik, psikoloji ve doğa felsefesi üzerine de çalışmalar yapan Farabi, ilimlerin sınıflandırılmasında yeni bir bakış açısı geliştirmiştir.

Farabi tarafından geliştirilen ilimlerin sınıflandırılmasına dair bu metot daha sonra on üçüncü asır Avrupa bilginleri tarafından genel kabul görmüştür.

Matematik ve tıp alanında da çalışmaları bulunan Farabi, bazı ilaçlara dair yazdığı eserleri ile de dikkat çekmiştir.

1- Farabi Kimdir ?  Müzik Konusundaki Çalışmaları Neler Olmuştur ?

YouTube video

Yaşadığı yüzyıldan asırlar sonrasını dahi aydınlatabilen büyük bilim insanı Farabi, aynı zamanda musiki alanında da bir üstat olarak kabul edilir. Yine birçok kaynakta, Kanun adı verilen telli çalgı aletinin mucidinin Farabi olduğu ileri sürülmüştür.

Diğer bazı kaynaklara göre ise Farabi, Kanun üzerinde esaslı değişiklikler yaparak bu çalgı aletini geliştirmiştir.

Hava titreşimlerinden oluşan ses konusunda ilk mantıki izahları da yapan Farabi, titreşimlerin dalga uzunluklarına göre azalıp çoğaldığını yaptığı testler ile tespit etmiştir.

2- Farabi’nin Eserleri ve Farabi Kitapları nın Bilim Dünyasına Etkileri

YouTube video

“İlimlerin Sayımı” (İhsa’ül Ulûm) ve “Faziletli Şehir” (El-Medinetü’l Fâzıla) gibi önemli eserleri günümüze kadar ulaşan Farabi’nin birçok eseri ise ne yazık ki günümüze ulaşamamıştır. Yine yaptığı çok sayıda çeviri ve bu eserlere yazdığı şerhler ile de ünlenen bu büyük filozofa atfedilen kitap sayısı ise 160’a kadar ulaşmıştır.

Aristo düşüncesinin yeniden anlaşılmasında, yazdığı eserleri merkezi bir öneme sahip olan Farabi, Spinoza ve Montesquieu gibi çok sayıda ünlü batılı filozofu etkilemiştir.

Yine Farabi’nin eserleri, batı dünyasında Alhazen olarak bilinen fizikçi İbn-i Heysem’i, İbn-i Rüşd’ü ve Endülüslü çok sayıda filozof içinde bir başvuru kaynağı olmuş ve bu isimler Farabi’yi mantık, felsefe, psikoloji ve siyaset alanlarında önemli bir otorite olarak görmüşlerdir.

Başta felsefe ve mantık olmak üzere bilim dünyasını derinden etkileyen bu büyük bilim insanı ve filozof Farabi’nin, 14 Aralık 950 ya da 12 Ocak 951 tarihinde Şam’da öldüğü, hakkında yazılan biyografi ve eserlerde belirtilmektedir.

Türk-İslam dünyasının bu önemli bilim insanı, günümüz felsefe ve bilim alanında da en büyük isimlerinden biri olarak yaşamıyla bilime gönül verenlere rehberlik etmektedir.

Farabi Kimdir pdf kitap şeklinde tüm hayatını tek bir eserden okumak ve Farabi Felsefesi özet halinde kavrayabilmek için linke ( https://www.academia.edu/35603889/Farabi_%C4%B0H%C5%9EA%C3%9CL_UL%C3%9BM ) tıklamanız yeterli olacaktır.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!