featured

Feminist Ne Demek | Feministler Neyi Savunur? Feminizm Nedir Ne Değildir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Feminist ne demek? Dilimizde yer edinen ve sıkça kullanılan bu kavramın tam anlamının ne olduğunu biliyor musunuz? Feminist denildiğinde akıllara ilk olarak, erkeklere karşı sert bir tutum sergileyen kadınlar geliyor. Ancak feminizmin kelime karşılığı elbette ki erkek düşmanlığı değildir. Peki, feminist ne demek, feminizm nedir ne değildir?

Feminist Ne Demek? Feminist Ne Demek Kısaca Tanımı?

Feminist ne demek Türkçe ve TDK üzerinde ilk olarak bunun bilgisini vererek başlayalım. Feminist ne demek konusunda, feminizm akımına uyan ve bu akımı savunan bireylere verilen isim olduğu söylenebilecektir. Bu kapsamda feminizm akımının ne olduğundan bahsetmek daha anlaşılır olacaktır.

1- Feminizm Bir Düşünce Akımı mı? Gerçek Feminizm Nedir?

Gerçek feminizm nedir? Feminizm kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizlikleri ortadan kaldırabilmek amacıyla buna yönelik ideolojileri, toplumsal hareketleri benimsemek olarak tanımlanabilecektir. Evet, feminizm bir düşünce akımıdır. Bu düşünce akımı kadın ve erkek eşitliğini sağlayabilmek adına oluşturulmuştur.

2- Feminizm Türleri Nelerdir? Neden Feminizm?

Feminist ne demek bahsederken bu akımın bazı türlerinin var olduğuna da değinmek gerekecektir. Latince bir kelime olan feminizmin alt dalları şu şekildedir;

Ekofeminizm,Fransız Feminizmi,Radikal Feminizm,Liberal Feminizm,Marksist Feminizm,Lezbiyen Feminizm,Sosyalist Feminizm,Pop Feminizm şeklindedir.

Bu feminizm türlerinin kapsamlı bir şekilde tanımları hakkında buraya göz atabilirsiniz. Peki Neden Feminizm? Feminizm savunduğu düşünce bakımından barışçıl ve huzurlu bir şekilde yaşanılabilmesine olanak sağlamaktadır.

3- Feministler Neyi Savunur? Feminist Diye Kime Denir?

Feminist ne demek? Feminizm akımını benimseyen feministler neyi savunur? Feministler genel olarak şu düşünceleri savunabilecektir;

Feminizm akımının temeli kadın özgürlüğüne dayanmaktadır.Cinsiyetle ilişkili olan durumları tespit eden bu düşünce, cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmayı amaçlar.Genel kadın sorunlarını araştıran bu akım, bu düşüncelere çözümler üretebilecektir.Feminizm yalnızca kadınlar tarafından değil, erkekler tarafından da savunulan bir düşünce akımıdır.Feminist ne demek? Yanlış bilinenin aksine Feminizmin derdi erkekler değildir. Bu akım ataerkil yapı ve söylemlerin karşısında durabilmeyi hedeflemektedir.Feminizm Aydınlanma çağına kadar uzanan bir akım olmuştur. Kadının eğitim hakkını savunan bu düşünce zaman içerisinde büyük bir akıma dönüşmüştür.Feminizmin genel amacı kadınlar ile ilgili olsa da zaman içerisinde bununla sınırlı kalmamıştır. Bu düşünce akımının sınıf mücadeleleri ve ırkçılık konusunda da genel destekleyici bir tavrı bulunmaktadır.

4- Feminist Kadın Ne Demek? İlk Feminist Kadın Kimdir?

Feminist ne demek? Feministlerin hem kadını hem de erkeği vardır. Temelde her ikisi de Feminizm akımını ve dolayısıyla kadın erkek eşitliğini savunmaktadır. Yanlış bilinenin aksine Feminist olduğunu ifade eden kişiler, erkek düşmanı değildir.

Onların karşı çıktığı durumlar ataerkil yapı ve düşüncelerdir. Feminist ne demek? İlk Feminist diyebileceğimiz kişi bir kadındır. İlk Feminist kadın ise bir filozof olan Charles Fouirer’dir. Fouirer, sosyal açıdan ülkece gelişebilmenin tek yolunun kadınlara bazı imkanların tanınması ile mümkün olabileceğini savunmuştur.

5- Feminist Erkek Ne Demek? Anti Feminist Ne Demek? Feminist ne demek? Feminist erkek Feminizm akımını savunan erkeklerdir. Bu grup, kadınlara oranla daha küçük çaplıdır. Feminist ne demek kavramları arasında merak edilen bir diğer kavram anti feminist kavramıdır. Anti feminist kavramı, ise Feminizme tepki olarak doğmuştur. Bu akıma göre toplumda erkek egemenliği vardır ve eşitlik söz konusu değildir.

6- Kur’an ve Feminizm Arasındaki Bağlantı Nedir? Feminizm Günah mı?

Feminist ne demek? Kur’an ve Feminizm arasındaki bağlantıda bu düşünceye mensup kişiler tarafından merak edilen bir konusudur. İslamda Feminizm, yasaklanan ya da günah olduğu düşünülen bir terim değildir. Hatta zaman içerisinde İslami Feminizm kavramı da ortaya çıkmıştır.

Feminist ne demek? İslami Feminizme göre Kur’an’ı Kerim içerisinde bariz bir şekilde erkek egemenliğinin savunulduğu bir düşünce bulunmamaktadır. Bu nedenle İslami yönden de kadın-erkek eşitliğinin savunulduğunu söyleyebilmek mümkündür. Feminizm insanlığa zararları bulunan bir düşünce akımı değildir.

YouTube video

Aksine bu akım kadınları toplumda var edebilmek ve geri plana itilmesini önleyebilmek adına oluşturulmuştur. Bu nedenle dini açıdan sakıncalı bulunması ya da günah olduğunun savunulması söz konusu olamayacaktır. Feministlerin toplanma alanı olan Feminist bellek platformuna ulaşmak için tıklayınız

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!