featured

Fiili Ayrılık Nedeniyle Boşanma Nedir? Fiili Ayrılık Nedenine Dayalı Boşanma İçin Gereken Koşullar Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Filli ayrılık nedeniyle boşanma nedir? Aile hukuku alanındaki önemli meselelerden biri olan boşanma davaları,  evli olan ve evliliklerinde sorun yaşayan çiftler tarafından sıklıkla merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu yazımızda “Fiili Ayrılık Nedeniyle Boşanma Davası” ile ilgili tüm detayları sizlere aktaracağız…

Fiili Ayrılık Nedeniyle Boşanma Nedir?

yazımıza mutlaka göz atın. 

Önceki açılan boşanma davasının reddinden (kararın kesinleşmesi tarihinden) itibaren 3 yıl içinde yeniden ortak hayat kurulamadığı durumlarda evlilik birliği temelinden sarsılmış kabul edilir ve eşlerden herhangi birinin talebi üzerine fiili ayrılık nedeniyle boşanma kararı verilir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 166. Maddesinin son fıkrasında da bu husus aynen şu şekilde düzenlenmiştir;

“Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir”

Bu boşanma nedeni de esasında, evlilik birliğinin temelden sarsılması boşanma sebebine dayanır. Üç yıl içinde bir ortak hayatın kurulamamış olması bu yönüyle evlilik birliğinin temelden sarsılması olarak kabul edilir.

Fiili Ayrılık Nedeniyle Boşanma İçin Gereken Koşullar Nelerdir?

Fiili ayrılık nedeniyle boşanma nedir? Fiili ayrılık nedenine dayalı olarak boşanma davası açılabilmesi için gereken koşullar ise şu şekilde sıralanabilir;

Eşler arasında daha önce herhangi bir boşanma nedenine dayalı olarak, bir boşanma davası açılmış olmalıdır,Açılan bu önceki boşanma davası reddedilmiş olmalı ve bu şekilde eşler arasında boşanma gerçekleşmemelidir,Önceki boşanma davasının reddine dair karar kesinleşmiş olmalıdır,Bu kesinleşen ret kararının üzerinden üç yıllık süre geçmiş olmalıdır,Bu üç yıllık süre zarfında her ne sebeple olursa olsun yeniden ortak hayatın kurulamamış olması gereklidir.

Fiili ayrılık nedeniyle boşanma nedir? Bu şartların tümünün bir arada gerçekleştiği durumlarda eşlerden birinin istemi ile fiili ayrılık nedeniyle evlilik birliğinin temelden sarsılması sebebine dayalı olarak boşanma kararı ilgili aile mahkemesi tarafından verilir.

Burada önemli olan konulardan biri de üç yıllık sürenin başlayacağı tarihtir. Bu üç yıllık süre aile mahkemesi tarafından önceki boşanma davasının reddedildiği tarihte başlamaz. Bu ret kararının kesinleşmesi üzerine başlar. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse, aile mahkemesi eşler arasındaki boşanma davasını reddetmişse ve bu karar temyize götürülmüş ise temyiz sonucunda karar kesinleşeceğinden, üç yıllık süre temyiz incelemesi sonrasında ancak kararın kesinleştiği tarihten itibaren başlar.

Bir diğer önemli konu ise bu nedenle boşanma davası açılabilmesi için daha önce reddedilen bir boşanma davası olmasının gerekliliğidir. Yoksa daha önce bir boşanma davası açılmamış ise eşler yıllarca ayrı yaşasalar dahi, bu durum fiili ayrılık nedeniyle boşanma davası açılmasına gerekçe olamaz. (Ancak böyle bir durumda eşler, eğer mevcut ise başkaca bir boşanma nedenine dayalı olarak boşanma davası açabilirler)

Fiili Ayrılık Nedeniyle Boşanma Davasını Kim Açabilir?

Fiili ayrılık nedeniyle boşanma nedir? Yukarıda koşulları ayrıntılı olarak tek tek belirtilen “Fiili Ayrılık Nedeniyle Boşanma Davasını” eşlerden herhangi biri açabilir. Zaten yasal düzenlemede de bu husus “eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir” denilerek açıkça belirtilmiştir. Yani daha önce herhangi bir boşanma nedenine dayalı olarak haklarında dava süreci işleyip, boşanma talebinin reddine karar verilen eşler, bu kararın kanun yollarına başvurarak ya da başvurmadan kesinleşmesinden itibaren üç yıl içinde yeniden bir ortak hayat kuramamışlar ise, bu davayı açabilirler.

Buradaki ortak hayatın kurulamamasından maksat, eşler arasında tekrar eş hayatının (dolayısıyla cinsel hayatta dahil) kurulamaması demektir. Tekrar ortak bir eş hayatı niteliğinde olmayan geçici bir araya gelmeler (ortak çocukların ihtiyaçlarını karşılamak ya da ölüm ve düğün gibi nedenlere dayalı olarak) bu anlamda ortak hayatın kurulduğu anlamına gelmez.

YouTube video

Fiili ayrılık nedeniyle boşanma nedir? Fiili ayrılık nedeniyle boşanma davalarında, boşanmaya sebep olabilecek olayların mevcut evliliğe olan etkisi araştırılmaz. Bu nedene dayalı açılan boşanma davalarında yalnızca fiili ayrılık nedeniyle boşanmaya karar vermek için gereken ve yukarıda sayılan koşulların bulunup bulunmadığı araştırılır.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!