featured

Atatürk Hakkında Bunları Biliyor muydunuz? İşte, Mustafa Kemal Atatürk’ün Yemek Alışkanlıkları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gazi Mustafa Kemal Atatürk hemen hemen her alanda farklılıkları olan bir insandı. Buna yemek alışkanlıkları da dahil. İşte, Atatürk’ün az bilinen yemek alışkanlıkları…

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet yaşayacak ismi; kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk sofra ve yemek alışkanlıkları ile de oldukça farklıydı. Hemen hemen her akşam davet verip kalabalık sofralar kurduran Atatürk aslında yemek yemeyi çok seven biri değildi. O, bu davetleri yemek yemek için değil; memleket meseleleri hakkında konuşmak, tartışmak için verirdi ve yemekte de israfa kaçmazdı. İşte, Mustafa Kemal Atatürk’ün yemek alışkanlıkları, çok bilinmeyen yönleri…

Atatürk’ün En Sevdiği Yemek: Kurufasulye ve Pilav

Atatürk’ün En Sevdiği Yemek: Kurufasulye ve Pilav

Yemekle arası iyi olmayan Mustafa Kemal Paşa’nın sevdiği yemeklerin başında sade kurufasulye ve pilav geliyordu. Atatürk bu fasulyeyi ise “yağlı kurufasulye” diyordu. Bu iki yemek daima mutfakta hep hazır bulundurulurdu. Geceleri çok geç yatan Atatürk, çoğu zaman kurufasulye ve pilav yiyip uyurdu. Paşanın bu yemekleri sevmesi de harbiyeden kalma bir alışkanlıktı.

Atatürk Yemek Yemeye Meraklı Değildi, Sabahları Sadece Kahve ve Sigara İçerdi

Atatürk Yemek Yemeye Meraklı Değildi, Sabahları Sadece Kahve ve Sigara İçerdi

Mustafa Kemal Atatürk’ün yemek meraklısı olmadığı bilinirdi. Her ne kadar kalabalık sofralarla adından söz ettirse de onun için bu sofralar tartışma, fikir alışverişi yapma alanıydı. Yemekle arası iyi olmayan Atatürk çoğunlukla sabah kahvaltılarında yalnızca kahve ve sigara içerdi. Öğle yemeklerinde de kimi zaman bir dilim ekmeği,  bir bardak ayran yada limonataya batırarak yerdi.

Atatürk’ün Yemek Sofrası Kuralları Vardı

Atatürk’ün Yemek Sofrası Kuralları Vardı

Pek çok konuda kuralları olan Mustafa Kemal Atatürk’ün yemek sofrası kuralları da vardı. Bunlardan bir tanesi; sofrada kokulu yiyeceklerin olmaması. Bu nedenle sofrada sarımsak, soğan, pastırma, sucuk gibi kokulu yiyeceklerin bulundurulmamasına dikkat ederdi. Bununla birlikte, midede ekşimeye neden olacağı için sofrada beyaz peynir de olmazdı.

Çocuk Mustafa’nın Sevdiği İki Yiyecek: Yoğurt ve İrmik Helvası

Çocuk Mustafa’nın Sevdiği İki Yiyecek: Yoğurt ve İrmik Helvası

Atatürk’ün çocukluğundan beri sevdiği iki yiyecek; irmik helvası ve yoğurt. Leblebiye olan sevgisi de rakı içmeye başlaması sonrasında gerçekleşiyor. Atatürk’ün sevdiği tatlar arasında; gül reçeli, kavun, etli bamya ve ezilmiş beyaz peynirden yapılmış omlet de bulunuyor.

Uyumadan Önce Duş Alır, Meyve Suyu İçerdi

Uyumadan Önce Duş Alır, Meyve Suyu İçerdi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk hemen hemen her akşam toplantılar gerçekleştirip tartışmalar yapılan sofra kurardı ve sofrası hiç eksik olmazdı. Sabaha karşı sofranın dağılmasından sonra duş alır ve yatağının bitişiğindeki komidinin üzerinde duran mevsimine göre hazırlanmış meyve suyunu içerdi.

Atatürk’ün Vefatından Önce İstediği Son Yemek Enginar Yemeğiydi

Atatürk’ün Vefatından Önce İstediği Son Yemek Enginar Yemeğiydi

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Dolmabahçe Sarayı’nda son günlerini yaşarken, son olarak hasta yatağında enginar yemeği istedi. Ancak İstanbul’da enginar bulunmuyordu. Hemen Hatay’dan ısmarlansa da ne yazık ki yetişmedi ve Atatürk, hayatını gözlerini kapadı.

Ruhu şad olsun…..

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!