featured

Böyle Komşuluk Olur mu? İşte Yunanlıların Bizden Alıp Kendine Mal Ettikleri 11 Kültürel Değer!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülkemizin tarihi ve kültürel değer içerikleri ile bir hayli zengin olduğu aşikar! Öyle ki, tüm dünya birleşse tarihimizi ve bize özgü lezzetleri yerine koyamaz. Ama öyle bir ülke var ki bize ait olanların, kendisine ait olduğunu savunuyor… Üstelik birde komşumuz! Evet, evet Yunanlılardan bahsediyoruz. Öyle ortak yanlarımız var ki, insan kimin kimden aldığı konusunda şüpheye düşüyor. İşte, bize ait olan ancak Yunanların bizim diye sahiplendiği 11 kültürel değerimiz…

2/12

Baklava

Baklava

Gaziantep’in nefis lezzeti baklavanın bizden değil de Yunanlılardan çıkma ihtimali var mı? Olamaz, dediğinizi duyar gibiyiz. Eski Türkçedeki baklağı kelimesinin değişimi ile ortaya çıkan baklava Türkiye’nin en önemli kültürlerinden biridir.

Öyle ki dış ülkelerden gelen pek çok insan, özellikle baklavanın tadına bakmak ister. Ancak, Yunanistan böyle demiyor. Yunanistan baklavayı kendilerinin bulduklarını ve kültürlerinin en önemli tatlısı olduğunu vurguluyor. Elbette bizden daha az katlı olarak açıyor, kuruyemişinde de biraz cimrilik yapıyorlar.

3/12

Türk Kahvesi

Türk Kahvesi

Kendilerine ait olduğunu iddia ettikleri bir diğer değerimiz ise Türk kahvesi… Ama onlar bu kahveye Yunan kahvesi adını veriyor. Kıbrıs Harekatı sonrası kahvenin adını değiştirerek kendisine mal eden Yunanlılar köpüklü Türk kahvesi içtikten sonra aynı bizim gibi falda bakıyorlar. Çok, tanıdık!

4/12

Rakı

Rakı

Türk kültüründe rakının yerini Yunan kültüründe uzo almıştır. Neyse ki bu iki içki arasında biraz değişiklik bulunmaktadır. Yunan kültüründeki uzo, daha fazla anason içerdiği için çok ağırdır. Rakıdan da lezzetli değildir.

5/12

Döner

Döner

Sen gel Türk kültüründeki kırk yıllık dönere Greek Gyro de oldu mu şimdi? Yunanistan’a giden birçok kişi Greek Gyro adı altında pek çok kafe ve restoran görebilecektir. Türk dönerinden esinlenerek elde edilen bu döner, yine büyük şişlere takılarak dönerek pişirilir. Ancak Yunan dönerleri daha yanık bir lezzettedir. Bu nedenle bizimki çok daha lezzetli bir dönerdir.

6/12

Cacık

Cacık

Evet bizim kültürümüzden esinlenerek, kendilerine mal ettikleri bir diğer lezzet ise cacıktır. Neyse ki, bunda da biraz güncelleme yaparak bizim lezzetimizden uzaklaşmışlar. Tzatziki adını verdikleri bu cacık türü içerisinde yoğurt, salatalık, zeytinyağı, sarımsak ve fazla dereotu bulunmaktadır. İçerisinde bulunan zeytinyağı aşırı fazla olduğu için bizim cacığımızdan daha ağır ve farklı bir tada sahiptir. Tzatziki genel olarak içki yanına meze olarak tüketilmektedir.

7/12

Güveç

Güveç

Güveç Türk lezzetlerinin en önemli tatlarından bir tanesidir. Gel gör ki Yunanlılar o bizim, bizden esinlendiniz diyor. İçerik olarak tamamen aynı et ve sebzeleri kullanan Yunanlılar ise kırk yıllık güvece ‘’Giouvetsi’’ diyor. Bizce, güvecin bu garip ismi benimseyebilmesi oldukça zor.

8/12

Yaprak Sarması

Yaprak Sarması

Bizim zeytinyağlı gül gibi yaprak sarmamızın üzerine konulması mümkün mü? Yunanlılar çok uğraşmış, hatta tescil ettirmek istemişler ancak olmamış. Buna rağmen, yaprak sarmasının kendilerine ait olduğunu savunmaya devam ediyorlar. Onlarda ki yaprak dolması ise daha kısa ve tombul oluyor. Genel olarak, evde yapmak yerine hazır konserve şeklinde tüketmeyi tercih ediyorlar. Ağızlarının tadını bilmedikleri buradan da belli… Yorum, sizin.

9/12

Türk Lokumu

Türk Lokumu

Her şeyi söyleyin ama Türk lokumu bizim demeyin. Korkarız, bisküvi arası lokuma da sahip çıkar bunlar. Bizim düğünde, cenazede, misafire ikram ettiğimiz Türk lokumuna birde ‘’Greek Delight’’ diyorlar. Neyse ki, tüm dünya onun Türk lokumu olduğunu biliyor.

10/12

Lokma

Lokma

Türk kültürümüzün çerez tatlılarından biri olan lokmaya da Yunanlılar sahip çıkıyor. Adına da ‘’loukoumades’’ diyorlar. Lokma bu ismi kabul eder mi bilmiyoruz ama, bu garip şekillerden memnun olmadığına eminiz. Bizim kültürümüzde lokma mini ve tam yuvarlak olarak elde edilen bir tatlı türü. Oysa ki Yunanlılar, lokmanın şekli ve boyutuna pek önem vermiyor.

11/12

Dantel

Dantel

Yunanlılar yalnızca yiyeceklerimize sahip çıkmamış, çeyizlerimizin nadide parçası dantellere de göz dikmiş. Öyle ki oyun konsolları, dolap üstleri hatta ve hatta koltuklara bile dantel koymaktan kendilerini alıkoyamamışlar. Şimdilerde dantelin hükmü ülkemizde de bir hayli azalsa da onun bizim kültürümüze ait olduğu aşikardır.

12/12

Karagöz ve Hacivat

Karagöz ve Hacivat

Karagöz ve Hacivat Türk-Yunan arasında benim senin kavgası yaptıkları değerlerden bir tanesidir. Onlar Karagöz’e ‘’Karagoizis’’, Hacivat’a ise ‘’Hacivatis’’ diyor. Bu konuda Türkler patent almak istemiş ancak Yunanlılar buna katiyen izin vermemiş. Büyük tartışmalar sonucunda Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu değerlerin patentini almayı başarabilmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!