Kendini Mesih İlan Etti, Osmanlı Sarayı'nda Kapıcıbaşı Oldu!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Osmanlı Devleti pek çok garip olaylara şahitlik etti. Kendini Mesih ilan eden Sabetay Sevi ise bunlardan yalnızca bir tanesi… İşte, Sebatay Sevi’nin ilginç hikayesi…

Osmanlı Devleti’nin 17.yüzyılına damga vuran Sebatay Sevi… Önce kendisini genç yaşında Mesih ilan etti daha sonra ise ölmemek için mesihliğini yalanladı, Aziz Mehmet Efendi adını alarak Müslüman olup sarayda görev aldı. İşte, Osmanlı döneminde adını dünyanın dört bir yanında mesih olarak duyuran ve daha sonra Müslüman olan Sebatay Sevi ve onun ilginç hikayesi…

Sebatay Sevi Kendisini 22 Yaşında Mesih İlan Etti

Sebatay Sevi Kendisini 22 Yaşında Mesih İlan Etti

Sebatay Sevi 1626 yılında İzmir’de dünyaya geldi. Gençliğinde oldukça iyi bir dini eğitim alan Sevi, 18 yaşına geldiğinde Yahudiliğin tüm detaylarına hakim biri haline gelmişti. Hatta müritleri bile bulunuyordu. Yıl 1648’i gösterdiğinde ise kendisini, Yahudilerin mesihi olarak ilan etmişti.

Dini Kötüye Kullanmakla Suçlandı

Dini Kötüye Kullanmakla Suçlandı

O dönemlerde gerçekten de Yahudiler bir mesih beklentisi içindeydi. Ancak İzmir’de bulunan Yahudi din görevlileri, Sebatay Sevi’nin Mesih olduğuna inanmadı ve hatta Sevi’yi, dini kötüye kullanmak ile suçladı.

Sebatay Sevi'ye İnananlar Kadar Onun Deli Olduğunu Düşünenler de Vardı

Sebatay Sevi’ye İnananlar Kadar Onun Deli Olduğunu Düşünenler de Vardı

Her ne kadar bazı din adamları, hocaları Sebatay Sevi’nin mesih olduğunu kabul etmese de halk arasında ona inananlar da vardı. Selanik ve İzmir’e de giden Sevi, kendisine karşı çıkanları da müridi haline getiriyordu. Onun mesih olduğunu düşünenler kadar, deli olduğunu düşünenler de vardı.

Gazzeli Nathan, Sevi’nin Mesihliğini Onayladı ve Müritleri Arttı

Gazzeli Nathan, Sevi’nin Mesihliğini Onayladı ve Müritleri Arttı

1660’lı yıllara gelindiğinde Sebatay Sevi Filistin’e yöneldi. Mısır, Trablus, Kahire ve Beyrut’a da giden Sevi, 1663‘de Gazzeli Nathan adlı genç bir alimle tanıştı ve bu genç alim, Sevi’nin mesihliğini onayladı. Böylelikle Sebatay Sevi’nin mürit sayısında da artış oldu.

Sebatay Sevi’nin Kudüs Macerası

Sebatay Sevi’nin Kudüs Macerası

Kudüs’e giden Sevi, Kudüslü din adamlarından da kabul görmedi. Ancak kabul görmemenin hiçbir hükmü yoktu. Çünkü Sebatay Sevi oldukça fazla müridi çevresine toplamıştı. Buradan Halep’e geçen Sevi, mürit kazanmaya devam etti.

İzmir'e Geri Dönüşü

İzmir’e Geri Dönüşü

Halep’ten sonra İzmir’e geri dönen Sevi artık burada Yahudilerin mesihi olarak karşılandı. Çünkü artık dünyanın dört bir yanında adı duyulmuştu. Çevresinde de oldukça fazla mürit vardı.

Osmanlı Devleti'nin Müdahalesi

Osmanlı Devleti’nin Müdahalesi

1665 yılına kadar Osmanlı yönetimi, Sebatay Sevi’nin faaliyetlerine karışmamıştı. Çünkü bu, Osmanlı yönetimine göre Yahudilerin kendi arasındaki bir meseleydi. Ancak Sevi’nin toprak dağıtmaya başlaması, Osmanlı yönetiminin müdahalesini gerektirdi.

Sebatay Sevi için Yakalama Kararı Çıkartıldı

Sebatay Sevi için Yakalama Kararı Çıkartıldı

Sebatay Sevi’nin, Osmanlı topraklarını kendi kafasına göre istediği kişilere dağıtmaya başlaması üzerine Osmanlı yönetimi Sevi hakkında yakalama kararı çıkardı. Bu karar, İzmir kadısının şikayeti üzerine gerçekleşti ve yakalama kararı, sadrazam izniyle çıktı.

Sebatay Sevi’nin Tutuklanışı

Sebatay Sevi’nin Tutuklanışı

Hakkında yakalama kararı olan Sebatay Sevi o dönemde başkente doğru gidiyordu. Gidiş nedeni ise Osmanlı Padişahı’nı tahttan indirmekti. Ancak yolda yakalandı ve tutuklandı. Birkaç gün sonra da sadrazam Fazıl Ahmet Paşa’nın huzuruna çıkartıldı.

Sebatay Sevi’nin Müritleri İstanbul’a Akın Etti

Sebatay Sevi’nin Müritleri İstanbul’a Akın Etti

Mesihleri Sebatay Sevi’nin tutuklandığını öğrenen Yahudiler, mesihlerini görmek için başkent İstanbul’a akın etti. Bu karışıklık içinde Sevi, Gelibolu’daki bir adaya sürüldü. Ancak Sebatay’ın müritleri burada da onu yalnız bırakmadı. Dünyanın her yerinden Yahudi, buraya Sebatay Sevi için geldi.

Sebatay Sevi'nin Mesih Olduğunu Yalanlaması

Sebatay Sevi’nin Mesih Olduğunu Yalanlaması

Sebatay Sevi yargılanmak için Edirne’deki saraya götürüldü ve burada kendisinin mesih olduğunu kanıtlaması istendi. Eğer mesih ise kendisine ok işlemeyeceği belirtildi ve en iyi nişancıların ok atacağı söylendi. Durumun ciddiyetini anlayan Sevi, mesihlik iddialarını yalanladı ve hatta bunun, çevresindeki insanların uydurması olduğunu söyledi.

Sebatay Sevi Müslüman Oldu

Sebatay Sevi Müslüman Oldu

Sevi’nin yargılamasındaki devlet büyükleri ve padişah, onu sözlerine inanmadı. Sebatay Sevi de kurtuluşu, Kelime-i Şahadet getirip Müslüman olmakta buldu ve Mehmet adını aldı. Aziz Mehmet Efendi ismiyle, Osmanlı Sarayında kapıcıbaşı oldu.

Sebatay Sevi’nin Ölümü

Sebatay Sevi’nin Ölümü

Aziz Mehmet Efendi adıyla sarayda kapıcıbaşı olarak 7 yıl görev yapan Sevi’nin daha sonra yeniden mesihlik faaliyetleri yürüttüğü tespit edildi ve Arnavutluk’a sürgün edildi. 1676 yılında da burada vefat etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!