featured

Taht için Kardeşlerini Öldürdüler! İşte, Osmanlı'nın Katleden Padişahları ve Katledilen Üyeleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yedi cihanda hakimiyet kurmak o kadar da kolay değil! Padişahlar, istikrarları için kardeşlerini bile katledebildiler…

Yedi cihan hakimiyetiyle köklü bir tarih yazan Osmanlı Devleti’nde 6 asır hüküm sürmek hiç de kolay olmadı! Tahta çıkan padişahlar ya da çıkacak olan şehzadeler, istikrar sağlamak için kardeşlerini öldürmeyi bile göze aldılar. Özellikle bir Osmanlı padişahı var ki; içinde bebeklerin de olduğu tam 19 kardeşinin ölüm emrini verdi… İşte, taht uğruna gibi gözükse de devlet yönetiminin güvenliğini sağlamak için yapıldığı düşünülen Osmanlı katliamları ve katleden padişahları…

Osman Gazi / Osman Bey

Osman Gazi / Osman Bey

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey devletin ilk padişahı ve aslında Osmanlı’da ilk katli gerçekleştiren kişi. Çünkü Osman Bey, amcası Dündar Bey’i kendisi öldürdü ve böylelikle hanedandaki ilk akraba katili oldu.

1. Murat / Murat Hüdavendigar

1. Murat / Murat Hüdavendigar

1.Murat yani Murat Hüdavendigar, Osmanlı tarihine oğlunu idam ettiren ilk padişah olarak geçti. Çünkü oğlu Savcı Bey, Osmanlı tahtını ele geçirmek istiyordu. Bunun tanı sıra 1. Murat kardeşleri Halil ve İbrahim’i de öldürdü.

1. Bayezid / Yıldırım Bayezid

1. Bayezid / Yıldırım Bayezid

1.Murat’ın ölümünden sonra Osmanlı paşaları tarafından tahta uygun görülen oğlu Yıldırım Bayezid de kardeş katili padişahlar arasında. Çünkü Yıldırım Bayezid de kardeşi Yakup Çelebi’yi savaş meydanında otağına çağırttı ve burada boğdurttu.

1. Mehmet / Çelebi Mehmed

1. Mehmet / Çelebi Mehmed

1413 ve 1421 yılları arasında Osmanlı tahtında hükmeden 1. Mehmet de kardeş katli yapmış. Ancak 1. Mehmet, kardeşi Mustafa Çelebi hariç diğer kardeşleri Musa ve İsa Çelebi’yi öldürtmüş.

2. Murad

2. Murad

2. Murad amcası Düzmece Mustafa yani Mustafa Çelebi’yi siyasi karışıklıklara neden olduğu için ve daha sonra üç kardeşinin ölüm emrini vermiştir.

Fatih Sultan Mehmet / 2. Mehmet

Fatih Sultan Mehmet / 2. Mehmet

İstanbul’un fatihi Fatih Sultan Mehmet, Sultan Murat’tan sonra tahta çıktığında ilk iş olarak henüz 2 yaşındaki kardeşi Ahmet’i ve Hasan’ı öldürmüştür. Bununla birlikte Fatih Sultan Mehmet, kendisinden hamile olan 2 cariyesinin de ölüm emrini vermiştir. Bilindiği üzere “Nizam-ı alem için şehzadeler öldürülebilir” kanunnamesini çıkaran yani kardeş katlini meşrulaştıran Osmanlı padişahıdır.

2. Bayezid

2. Bayezid

Sekizinci Osmanlı padişahı 2. Bayezid tahta çıktığında artık kardeş katli yasaldı ve kardeşi Cem Sultan İtalya’ya kaçtı. Ancak İtalya ile anlaşan 2.Bayezid kardeşi Cem Sultan’ın İtalya’da öldürülmesini sağladı.

Yavuz Sultan Selim / 1. Selim

Yavuz Sultan Selim / 1. Selim

Bazı kaynaklara göre Yavuz Sultan Selim, Osmanlı padişahları arasında en sert padişahtır. Hatta babası 2.Beyazid’i zehirleyerek öldürdüğü iddia edilir ancak bu kanıtlı bir bilgi değildir. Ancak Yavuz Sultan Selim, tahtının tehlikeye girmesini önlemek için kardeşleri Korkut ve Ahmet’i öldürtmüştür.

Kanuni Sultan Süleyman / 1. Süleyman

Kanuni Sultan Süleyman / 1. Süleyman

Bilindiği üzere Kanuni Sultan Süleyman, oğlu Şehzade Mustafa’yı boğdurtur. Bu da halkın büyük bir kesiminin tepkisine neden olur. Çünkü Şehzade Mustafa halk tarafından oldukça sevilmektedir. Hatta Kanuni Sultan Süleyman oğlu Şehzade Mustafa’dan sonra 7 yaşındaki torunu Mehmet’i de öldürtmüş ve babasının yanına defnetmiştir.

2. Selim / Sarı Selim

2. Selim / Sarı Selim

2. Selim de şehzade katleden padişahlar arasındadır. 2. Selim babasıyla birlikte, İran sarayına sığınan Şehzade Bayezid ve çocuklarının ölüm emrini vermiştir.

3. Murat

3. Murat

Tahta çıkar çıkmaz kardeş katli gerçekleştiren Osmanlı padişahlarından biri de 3. Murat’tır. 3. Murat, tahta çıktığında bir fetva yayınlamış ve 5 kardeşini de boğdurmuştur.

3. Mehmet

3. Mehmet

3. Mehmet hem Osmanlı halkının hem de gelecek nesildeki Osmanlı hanedan üyelerinin tepkisini çeken bir padişahtır. Çünkü 3. Mehmet tahta çıktığında, aralarında bebeklerin de olduğu toplamda 19 kardeşini öldürtmüştür. İlerleyen zamanlarda ise 3. Mehmet kendi oğlu Şehzade Mahmut’u henüz 21 yaşında iken boğdurtmuştur.

1. Ahmed / Sultan Ahmed

1. Ahmed / Sultan Ahmed

1. Ahmet, Osmanlı halkının en sevdiği padişahlardan biridir çünkü Fatih Sultan Mehmet’in çıkardığı Kardeş Katli kanunnamesini kaldırmış, kardeş katlini yasaklamış ve tahta geçiş için Ekber-i Erşed sistemini getirmiştir. Bu nedenle, 1. Ahmet’ten sonra Osmanlı hanedanında yapılan katliamlarda azalma söz konusudur. Ancak 1. Ahmet, bir dedikodu nedeniyle sorgusuz sualsiz sadrazamı Derviş Mehmet Paşa’yı öldürmüştür.

Genç Osman / 2. Osman

Genç Osman / 2. Osman

Lehistan Seferi’ne çıkan Genç Osman, olası bir tahta tehlikesine karşı sefer öncesinde 16 yaşındaki kardeşi Mehmet’i öldürtmüştür.

4. Murad

4. Murad

4. Murat çıkacağı seferler öncesinde tahtının güvenliğini sağlamak için kardeşlerini öldürtmüştür. Revan Seferi öncesi kardeşleri Süleyman ve Beyazıt, Bağdat Seferi öncesi de kardeşi Kasım öldürülmüştür.

4. Mehmed

4. Mehmed

4. Mehmet, Viyana’da aldığı yenilginin sonrasında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’yı idam ettirmiştir.

3. Ahmed

3. Ahmed

Patrona Halil İsyanı bilindiği üzere 3. Ahmet dönemine denk geliyor. 3. Ahmet, Patrona Halil İsyanı’nı bastırabilmek için Sadrazam Damat İbrahim Paşa’yı öldürttü ve isyancılara teslim etti.

4. Mustafa

4. Mustafa

4. Mustafa döneminde de Kabakçı Mustafa İsyanı İstanbul’un karışmasına neden olmuştu. Bu karışıklık içinde tahta geçen 4. Mustafa 3. Selim’i öldürtmüştür.

2. Mahmud

2. Mahmud

2. Mahmut taht için değil daha çok kendi hayatı için kendisinden önceki Osmanlı padişahı 4. Mustafa’yı boğdurtmuştur. Çünkü 4. Mustafa tahttayken 2. Mahmut’un olum emrini vermişti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!