featured

HIV ve AIDS Hakkında Ne Kadar Bilgi Sahibisiniz? İşte Bu İki Hastalık Konusunda Hayat Kurtaran 10 Farklı Bilgi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HIV ve AIDS hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? İşte bu konuda ufkunuzu genişletecek 10 farklı bilgi içeriği…

HIV ve AIDS denildiğinde, neredeyse tüm insanlık üzerinde büyük bir korku oluşuyor. Cinsel yolla bulaşan bu hastalığın ülkemizde görülme sıklığı gün be gün artış göstermekte. Bunun yanı sıra belirtileri ve etki mekanizmasının bir hayli yıldırıcı olduğunu da söyleyebilmek mümkün. Ancak bu iki hastalığa dair doğru bilinenler kadar, yanlış bilinen bilgi içerikleri de bir hayli fazladır. İşte, HIV ve AIDS hakkında doğru bilinen 10 farklı yanlış bilgi içeriği…

HIV, Bağışıklık Sistemini Etkileyen Bir Virüstür

HIV, Bağışıklık Sistemini Etkileyen Bir Virüstür

Cinsel yolla bulaşan bu hastalığın, üriner sistem üzerinde etkili olduğu düşünülüyor. Ancak bu bilgi kesinlikle gerçeği yansıtmıyor.

Cinsel yolla bulaşan bu hastalık bağışıklık sistemini ele geçiriyor ve gün be gün güçsüzleştiriyor. Yıllar içerisinde vücudun bağışıklık sistemi tanınmaz bir noktaya geliyor. Ayrıca kişilerde bu hastalıktan çok daha fazla kronik hastalıklar görülmeye başlıyor.

HIV ve AIDS Farklı İki Hastalıktır

HIV ve AIDS Farklı İki Hastalıktır

HIV ve AIDS hastalığı iki farklı hastalıktır. İkisinin ortak noktası cinsel yolla bulaşmaları ve ölümcül sonuçlara ulaşabilmeleridir. HIV bağışıklık sistemini etkileyen ve direkt olarak bu sisteme saldırıda bulunan bir hastalıktır.

AIDS ise, HIV hastalığının çok ilerlemiş boyutudur ve hatta son ileri aşaması olarak adlandırılabilecektir. Ancak belirtileri ve vücutta yarattığı etki mekanizmaları çok çok farklıdır.

HIV Ölümcül Değildir, Fakat AIDS Ölümcül Bir Hastalıktır

HIV Ölümcül Değildir, Fakat AIDS Ölümcül Bir Hastalıktır

Doğru ve erken bir teşhis konulduğunda HIV hastalığı ölümcül boyutlara ulaşmayabilir. Hatta tedavisi sayesinde bu hastalar, uzun süre yaşamını da idam ettirebilir. Ancak bu hastalık AIDS’e dönmüşse, tedavi ve diğer faktörlerin bir önemi yoktur. AIDS bir kanserin son evresi olarak düşünülebilir.

HIV Hastalığında Tedavi Mümkündür

HIV Hastalığında Tedavi Mümkündür

HIV hastalığının erken tanısı ve teşhisi yapıldığında hastalara bazı ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçları kullanan bireylerde, bağışıklık sistemi korunmakta ve hatta güçlendirmektedir. AIDS döneminde ise ilaçlar tedavi amaçlı değil, semptomların azaltılabilmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Her HIV Olan AIDS Olacak Değildir

Her HIV Olan AIDS Olacak Değildir

HIV hastalığı tanısı almış birçok insan büyük korkularla karşı karşıya kalmaktadır. Ancak her HIV tanısı alan kişinin AIDS olduğu ya da olacağı söylenemez.

Tedavi olan kişilerde HIV AIDS dönüşmeyecektir. Ancak tedavi olunmadığında hastalık AIDS hastalığına dönüşebilir. Ayrıca hastalığın HIV’den AIDS dönüşmesi çok uzun yıllar almaktadır.

HIV Yalnızca Cinsel Yolla Bulaşmaz

HIV Yalnızca Cinsel Yolla Bulaşmaz

HIV ve AIDS cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubundadır. Ancak bu hastalıklar yalnızca cinsel yolla değil kan, anne sütü ya da sperm ile bulaşabilmektedir. Ancak tüm bu durumlar dışında çatal, bıçak, tükürme, öpüşme ya da başka bir yol ile bulaşma söz konusu değildir.

HIV Hastalığından Korunmanın Tek Yolu Prezervatiftir

HIV Hastalığından Korunmanın Tek Yolu Prezervatiftir

HIV hastalığı çoğunlukla cinsel yolla bulaştığı için tek çare güvenli ilişkidir. Karşınızdaki kişinin HIV + olup olmadığını bilmeniz mümkün olmayacağı için bu hastalıktan korunmanın tek yolu ise prezervatif kullanmak olacaktır.

HIV Virüsünün İlk Belirtileri Ağız İçi Yaraları ve Yorgunluktur

HIV Virüsünün İlk Belirtileri Ağız İçi Yaraları ve Yorgunluktur

HIV virüsü vücuda girdiğinden itibaren hızlı bir şekilde belirti vermeyebilir. Hatta yapılan araştırmalara göre hastalığın ilk belirtileri vücuda girdikten yıllar sonrasında dahi olabilecektir.

Genel olarak hastalığın ilk belirtileri yorgunluk, halsizlik, ağız içinde görülen beyaz yaralar ve ishaldir. Sonrasında ise aşırı kilo kayıpları, unutkanlık, lekelenme, unutkanlık ve solunum güçlüğü gibi önemli belirtiler ortaya çıkmaktadır. Hastalığın en belirgin belirtisi ise çok kısa süre içerisinde aşırı kilo vermek olacaktır.

 HIV Virüsü Barındıran Kadınlar Hamile Kalabilir

HIV Virüsü Barındıran Kadınlar Hamile Kalabilir

HIV virüsü barındıran kadınlarda hamile kalabilecektir. Yapılan tedavi ile bebek HIV negatif olarak sağlıklı bir şekilde dünyaya gelebilir. Ancak doğumdan sonra annenin kesinlikle bebeği anne sütü ile değil mama ile beslemesi gereklidir. Çünkü anne sütü, bebeğe virüsün geçmesine neden olabilir.

Her Yıl Ortalama 2 Milyon İnsan HIV + Tanısı Almaktadır

Her Yıl Ortalama 2 Milyon İnsan HIV + Tanısı Almaktadır

HIV hastalığında ırk, cinsiyet ya da yaşın bir önemi yoktur. HIV herkeste görülebilen bir hastalıktır. Yalnızca doğru korunma yöntemleri ve erken teşhis ile kontrol altına alınabilecektir. Her yıl ortalama 2 milyon insan HIV + tanısı almaktadır. Ülkemizde ise bu rakam 4000 aralığındadır. Ülkemizde 2020 yılı itibariyle 30 bini aşkın HIV tanısı almış hasta bulunmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!